Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти

Министрите заседаваха в обновената зала 3 на НДК
Обновена: 10 яну 2018 16:15 | 10 яну 2018 16:00, Веселина Йорданова
114
Образованието приоритет! СУ получи 10 млн. за ремонти
Снимка: БТА

Правителството отпусна 10 млн. лв. и нова сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерския съвет, което се проведе в Зала 3 на НДК. От утре тя ще се ползва за събитията от европредседателството ни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че 9 млн. лева ще бъдат използвани за поддръжка и модернизиране на сградата на университета. Той посочи, че по-голяма част от сградите, които ползват различните факултети на ВУЗ-а, са паметници на културата, които формират архитектурния облик на София.

Останалият милион от отпуснатите средства ще бъдат използван за въвеждането на единна информационна система, която да поддържа всички процеси във висшето училище, и за придобиването на активи.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че правителството е поело ангажимент за подпомагане на научните изследвания и библиотеката в университета.

Висшето училище ще получи и бившата сграда на Професионалната гимназия по облекло на софийския булевард "Черни връх", която да се използва за обучението на студентите от Медицинския факултет.

Ректорът на СУ Анастас Герджиков коментира, че България може да постигне по-голям икономически растеж чрез образование и наука. Да използваме този момент да поставим основите на магистралата на духа, цитира Герджиков думи на премиера преди време, с които Бойко Борисов обясни, че образованието е приоритет за правителството.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Глупости ! Това е само и само да им прилапат техническия университет !
112
1
 
4
 
! Отговори
за класациите преди 6 години
Класациите на университетите са пълна фалшикация и пълна глупост...............да ви кажа .............университетите в Германия са много по-добри от тези в Оксфорд и Кеймбридж...........но са по-назад в класациите.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 90-те години, от един мастит бивш партизански командир зависеше дали ще ти финансират следването в странство. Този същият май беше вицепрезидент по едно време.Звучи тъжно, особено като си спомниш, че преди 1990 г. всяко министерство получаваше бройки за студенти в чужбина и само в съответното министерство си знаеха как ги подбират тези младежи, които заминаваха да следват зад граница. Тези бройки не се обявяваха в кандидат-студентския справочник.Някои неща явно не са се променили.
110
1
 
5
 
! Отговори
за Oxford/Cambridge преди 6 години
Да ви кажа-чел съм учебници и лекции за тия два университета в Англия- Oxford University и Cambridge University.Говоря за областта на природните науки-химия и физика.Нищо особео не са..............като на нивото на всеки добър университет в Германия или в България.
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма Грешка и за Англия и там Бях направете справка къде учат българите в лоши университети като Уестминстърския който в класациите е след СУ , 800-1000.. Или пък онзи в който завърши на Цеко щерката..Завършила си Кембридж ама друг път , в другия живот може би ще те приемат.
108
0
 
4
 
! Отговори
До Ертъ 103 преди 6 години
Жалко, че причини от финансов характер са ти попречили тогава.Но не знам дали ти е известно, че още през 90-те години, ежегодно в МОН се изготвяше списък на "по-специални деца", които заминаваха да учат в най-престижните западни университети, а кой и как плащаше таксите им, много малко хора знаят.Какво им беше специалното на тези "по-специални деца"? Ами фамилните имена, а често пъти и комбинацията от бащино и фамилно име. Само като прочетеш списъка и ти става ясно!
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз Бях в KIT , един празник на 8-ми декември бях в Магденбург , бил съм FAU Нюмберг, в Хамбург .. Извода ми е че българите ги мързи да учат трудни неща , учат икономика въпреки че знаят че няма работа дори в Германия за икономисти , от 30студенти българи в Германия един учи за инженер , информатика , физика ..
106
0
 
0
 
! Отговори
до 104 преди 6 години
Тази информация също я има изнесена! Цифрите са подобни. Приети има. Разлика почти няма.
105
0
 
2
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
Положителното да учиш в Англия е заемът, който взимаш и започваш да изплащаш при определени условия- работа по специалността ти и доход над определена граница. Това какво притежава семейството ти значение няма! Самият аз учих магистратура в Англия (е не в Cambridge...), която платих с такъв заем без да натоварвам родителите си изобщо. Реализирах се, изплатих го, че даже и забравих вече. Сума съученици от английската направиха същото- някои са още там, други- тук, трети- в САЩ.
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не говорим след Елитна Английска гимназия , след бакалавърска информатика в СУ.. Има голяма разлика..Бъркате понятията.. Бакалавърска се изкарва по-трудно на запад от магистърска.. В магистърската имаш твърде много избираеми , ако отпаднеш по избираем не умираш.
103
0
 
1
 
! Отговори
Ертъ преди 6 години
До до 93Напълно реалистично ниво на прием. В началото на 90те и аз имах мераци, но първо, че семестъра, струваше два пъти повече, от всичко, което притежаваше семейството ми, второ, че 1 на 20 го приемали ... А стипендиите бях още за "наши и ваши".
102
0
 
6
 
! Отговори
До 11, 15, 17 преди 6 години
Нищо против Великотърновския и Пловдивския университет.Човек може и там да получи добра основа,стига да желае да учи.Но и талашът, произвеждан в тези два университета е с потресаващи качества. Криво-ляво завършило хореография в единия от тези университети, после 6 или 8 месеца слушало лекции по друга специалност в другия от тези два университета и после, кой знае как, и то, и сестра му се оказали докторанти в БАН! Нивото им - под нивото на посредствен ученик от НГДЕК, но вече са "учени" от БАН
101
0
 
2
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Има изнесени официални статистики за българи, кандидатствали в Cambridge. Действително са от елитните английски гимназии в София и годишно приемат по около 15тина (при кандидатсвали над 100) души. Чак половин випуск не са, но виж, половин клас- да. А твоят приятел не се е представил изобщо добре там, за да не го приемат.
100
0
 
0
 
! Отговори
98 преди 6 години
Това е, ако говорим за компютърните науки, не съм запознат с другите им специалности.
99
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Университетите в Оксфорд, Кеймбридж и МИТ не са на толкова високо ниво, както някой иска да ни ги представи.Ама нали знаете кой ги прави тези класации?Все западни рейтингови агенции, затова са престижни.
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 93За тези програми, вече се гледат заслуги и постижения. Ако има достатъчно доказатеслтва на Git-а ти, ще те вземат и без да си завършил гимназия, която е таксувала аща ти по $40 000 на година.
97
0
 
4
 
! Отговори
за БАН преди 6 години
Титлата академик трябва да се премахне....................голяма глупост...............какво са открили толкова академици???На Запад няма академици .............там стават професори хората и вземат Нобелови награди..............а в България.............академици.Не го харесвах Симеон Дянков............ама за БАН и академиците беше прав...........феодални старци!
96
0
 
3
 
! Отговори
до 93 преди 6 години
Айде поредният. Познавам един, който негов приятел еди какво си. Един приятел това, един приятел онова. Или говорете за себе си, или за сестри, братя, не празни приказки! Твоят приятел е нямал акъл и харизма за там, това е истината! Типичният "отличник"- 2 думи не може да каже на кръст. Точно в Кеймбридж половината випуск на 2 АЕГ (и аз съм завършил в тази гимназия, но учих бакалавър тук) отиде да учи преди години със студентски заем. По-празни приказки от тия класи не бях чел, сериозно!
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 91Няма велико откритие, което да не е било открито от ЕДИН човек (асистентните, щяха да са си аситенти, така или иначе). Тесла, макар с австрийско гражданство, е постигнал успехте си на територията на САЩ. Без да влизам в подробности за Джон Атанасоф, приносите му, каквито и да са те, са на територията на САЩ, но са си лично негови. Това, че някой иска да си ги препише, като "американски" или "български" си е техен проблем.
94
0
 
3
 
! Отговори
за СУ и БАН преди 6 години
До До За СУ (37)Стигаме до извода, че само в СУ и БАН може да има такава титла "акад.проф.дн".Голям абсурд-хем акедемик, хем професор, ама това е остатък от соц.времената и СССР.Нали искате науката в България да е като на Запад.Тогава махнете тия абсурди, че светът ще ни се смее.