Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?

Оказва се, че всяко второ място в частни вузове – незаето!
10 яну 2018 09:40, Петя Славова
55
Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?
Снимка: архив, Булфото

22 955 места от общо 73 942 обявени са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка, предоставена от Министерството на образованието и науката. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран, пише "Монитор".

За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети.

В числата влизат както субсидираните места от държавата, така и платеното обучение, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974.Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност, добави още Тотев. Влияние оказва и тенденцията завършващите средно образование да избират следване в чужбина.

От справката става ясно, че нито едно висше училище не е успяло да запълни реализираните. Около една четвърт от обявените места за прием в Софийския университет са останали незаети - 1565 при планирани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал нереализиран – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планирани 3615.

Образователното министерство планира държавният прием в 15 професионални направления да бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които няма търсене като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". Идеята е прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Очаква се и промяна на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента в списъка на приоритетните направления влизат математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради Жан Виденов.Не, сериозно, тази година за студенти се записваха родените през 1998 (и доста от 1997 също). Баш от разгара на голямата криза. Ниска раждаемост - малко кандидати.
30
1
 
5
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Защото ги няма вече соц бабите, да викат: Учи баба, за да не работиш...баба и деди ще помагат!! А останаха само дъртите скъперници, които помагат на ало-висшистите
29
0
 
17
 
! Отговори
Nia преди 6 години
Еми то ако може да има по сто университета на глава от населението...и да лапат всичките осигурени субсидии от държавата ще е най-добре.Само дето който не е решил не е станал студент, а после олеле майко как така няма качествени кадри.Еми няма и да има, висшето образование отдавна се е превърнало в България в едно голямо нищо.Абсолютен провал на държавата, която отдавна трябваше да е закрила 2/3 от университетите в България.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Рачо И какво изучи в чужбината - икономика , бизнес , медии , психология.. магарето си е магаре или негодника си е негодник къде и да оди.. Понеже и в Германия българите ги мързи на 20-30студенти българи един учи за инженер .. А в цяла Германия има само един -двама студент по физика даже ги знам къде са.
27
0
 
5
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
Защото, започнах стаж, макар и ниско платен, като второкусник, в чуждата държава в която бях студент. Защото нивата на безработица при хората под 30 години ме плашеха, а бях едва на 17 когато взех решението, че ще уча в чужда държава. Защото в чуждата държава, с 20-25 час работа на седмица, можех да си покрия разходите, без да плача на мама и тате.Защото моята специалност има заетост от над 95% в първите 6 месеца, след завършването. Тая статисктика, в България, не знам къде даже и да я видя.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, всички са един дол дренки ,закриване на всички до един!Което дете е наистина мераклия да ходи на запад като едно време !Тук държава няма ,наука че и университети,а те нямат връзка с пазара!Масово фирмите си правят собствени обучения и изпити !Висшето е губене на време и пари за един нов свят на технологии !
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До чоека В България има 2 университета Софийския университет и ТУ-София .. Ти кьорав ли си да видиш че примерно магистърските Пловдивския университет и други са на техникумско ниво .. ама така е по-изгодно по-малко труд и знания голям го вади с магистърска степен.
24
0
 
15
 
! Отговори
чоека преди 6 години
В Израел има 8 университета и са население колкото нас. Тук има 60 университета с план график за прием на повече студенти от колкото са новородените за една година. Нещо сметката не излиза.
23
6
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Пишеш клишета наизуст - студенти 3-курс от ТУ София , ФМИ , Физическия на СУ взимат 2200-2500лв..
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щото автотенекиджите, дограмаджиите и теракотаджиите печалят много повече от един вишист. Па и резултата от труда им се вижда.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема ора бате, сите избегаха.....
20
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То друг е въпроса защо икономиката и психологията ги смятат за науки .И куп още други .Дали университетите не трябва да почнат чистене на факултети ? Химия и Физика е наука ,но каква наука е останалото ?
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово студентите се усират в специалности като електротехника в ТУ-София не могат да завършат.. Престави си баба Пено същите хора в ТУ Мюнхен или ТУ Дармщат
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Студентите ги мързи да учат записват нещо лесно , икономика , бизнес , психология с надежда да станат началници.. И като не станат началници целия свят им е крив , и всеки им е виновен Комунистите , ГЕРБ , СДС, Хан Аспарух
17
8
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Такъв материал комунистите отглеждат вече 70 г .
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не университетите - материала(студентите) са негодни.. Мързи ги гледат нещо лесно да учат като икономика и после целия свят им е крив дека работят магазинери..
15
1
 
15
 
! Отговори
до Циник и други преди 6 години
Физиката в СУ е с рейтинг по Шанхайската класация колкото на Свободния в Берлин и Университета Щутгард.. в топ-300 Като си мераклия за добро и рейтингово образование влез па го завърши..
14
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Икономиката не е наука , а религия за грабеж.. Колкото "научния коминизъм" е наука толкова и икономиката е наука.. Пълнят главите на студентите с идеология
13
1
 
23
 
! Отговори
факт преди 6 години
Така картинката е следната .По-умните и креативни преподаватели са изолирани и впоследствие напускат ,а по -умните студенти даже не им се дава шанс да завършат. Повсеместно завършват и се издигат бандити ,простаци и некадърници .И всичко се крепи с европарите .Без тях червената *** ще приеме исляма и ще продължи по същия начин да управлява .В университетите твореца е подиграван и смятан за художествен образ,а не реалист .Реалиста трябва да е преписвач ,слагач и некадърник
12
0
 
7
 
! Отговори
ФФ преди 6 години
АЛОО тука трият коментари мн яко ....