Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?

Оказва се, че всяко второ място в частни вузове – незаето!
10 яну 2018 09:40, Петя Славова
55
Почти 23 хил. празни места в университетите. Защо?
Снимка: архив, Булфото

22 955 места от общо 73 942 обявени са останали незаети в университетите през настоящата учебна година. Това показва справка, предоставена от Министерството на образованието и науката. Така на практика средно около една трета от обявения план-прием е останал нереализиран, пише "Монитор".

За пореден път се затвърждава тенденцията, при която висшите училища раздуват план-приема си въпреки малкия брой зрелостници и в крайна сметка обявените места остават незаети. Утвърденият план-прием в държавните висши училища е 57 783, като 13 981 от тях са останали незаети.

В числата влизат както субсидираните места от държавата, така и платеното обучение, на което има право държавните вузове. 16 159 пък е бил план приема в частните университети,като около половината не е реализиран – 8974.Университетите обявяват повече свободни места от броя на учениците, излизащи от училищата, коментира председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев.

Друга причина за многото незаети места е завишеният план – прием в специалности като икономика, право и национална сигурност, добави още Тотев. Влияние оказва и тенденцията завършващите средно образование да избират следване в чужбина.

От справката става ясно, че нито едно висше училище не е успяло да запълни реализираните. Около една четвърт от обявените места за прием в Софийския университет са останали незаети - 1565 при планирани общо 6886. Почти половината от план-приема в Икономическия университет във Варна е останал нереализиран – 1938 от 3855. Незаетите места в Техническия университет в София пък са 433 от планирани 3615.

Образователното министерство планира държавният прием в 15 професионални направления да бъде прекратен в различни университети. Това са предимно направленията, за които няма търсене като "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". Идеята е прием да не бъде разкрит там, където има под 15 новоприети първокурсници във въпросните специалности. Университетите, в които не бъде утвърден държавен план-прием, ще могат да обучават студенти платено.

Очаква се и промяна на постановлението на Министерския съвет, с което се регулира приемът. В приоритетните направления с най-голям очакван недостиг на кадри за пазара на труда ще бъдат включени химическите, физическите науки, химични технологии, религия и теология и материали и материалознание. В момента в списъка на приоритетните направления влизат математика, информатика и компютърни науки и комуникационна и компютърна техника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Посочените данни са за 2017г. topuniversities:"Bulgaria: Sofia University St. Kliment Ohridski ranked 701-750"! Но погледнете и данните за 2018г. - там СУ вече се намира след 1001 място-т.е. извън класацията на ТОП-1000!!! Защо ли?!!!
50
0
 
10
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
СУ лежи на стара слава.Колко пъти да ви го кажа, за да го разберете??В България почти всички университети са на приблизително едно и също ниво.Изключвам НБУ , университета в Перник и някои други трагични университета.
49
1
 
8
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До Анонимен 20 и 18Public Relations, Human Resources, International Studies, Икономика на нам-си-що-си, Право на нам-си кой-си, Психология-психопатрика-социопатология и Андро-култур-социопатология (начело с видните доктори хидроинженера А. Доган и сценариста на "Рали" Ивайло Дичев) - все "жизненоважни" за неграмотни "висшисти", ама висшисти с огромни претенции, нали?Не факултети - цели "университети" трябва да си поемат срама и да изчезнат от лицето на кротката България.Само аз ли съм сляп?
48
2
 
1
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До Анонимен 36Въпросното 701 - 750-то място на СУ е в класация от колко хиляди университета - проверете и уточнете - от елементарна коректност.Кое друго висше училище в България бихте ми препоръчали?
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учя в чужбина. Исках да изкарам задължителния си стаж в България. Преди това, имах година и три месеца работени (да, работех между лекциите. В България ми предложиха "300 лева, на половина работен ден, ама ше те искаме на цял да си тука".300 лева ги вадя на ден, сега ! НА ДЕН ! Никога, ама никога няма да препоръчам на приятел, да преследва кариерно развите, чрез родното образование и икономика. Това е ... Който го мързи, не учи, който му се учи си ползва мозъка и прави по-добрите избори.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ректорът на ТУ-Варна стана професор с преписана дисертация.Има и много други плагиати в БГ-университети.Много хора станаха професори и доценти с преписани дисертация.
45
1
 
7
 
! Отговори
Нещо важно! преди 6 години
В никакъв случай не бива да се допуска БАН да се преобрази в университет, специализиран да "произвежда" докторанти след успешно завършена магистратура!От Европа се чудят по какъв начин да ни накарат да се отървем от този мастодонт и ни препоръчват какво ли не. Но дадем ли им възможност на БАН да си присвои приоритета да подготвя докторанти, това би означавало да циментираме чудовищната корупция, която десетилетия наред е била изграждана там.Докторанти подготвят и ВУЗ-овете. БАН днес е тумор!
44
2
 
15
 
! Отговори
Заради хрантутниците преди 6 години
от БАН, да имат богат избор.След като си вземе осигурената от държавата социална помощ (заплатата), той избира къде да ходи да чете лекции.Предпочита там, закъдето има служебно осигурени автобуси, та да не се харчи за билети.Преценява в кои часове ще му сложат лекциите и избира онези университети, които могат да бъдат комбинирани.Та тази седмица да може да чете една и съща лекция на 5-6 места.В повечето случаи,текстът на лекциите е същият, който самият той е слушал като студент преди 30-40 г
43
1
 
19
 
! Отговори
Казаха ни преди 6 години
Не един и не двама чуждестранни експерти ни обясниха, че в нормалните държави има средно по един университет на един милион от населението.От седем и половина милиона българи, два милиона са в чужбина.Университетите и другите ни висши училища са 53 на брой.И какво излиза?Ние имаме по един университет на всеки 100 000 човека от онези, които в момента живеят в България.Е, как няма да има незаети места?Много правилно някой по-долу пише за даваните залуду субсидии от джоба на данъкоплатците.
42
1
 
19
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
Защото трябваше да се нацвъкат из България 53 ВУЗ-а, та някои да взимат пари от по няколко места, обикаляйки да четат едни и същи лекции.Тези лектори са деца и внуци на същите онези, които през соца създадоха такива правила за кандидатстване във ВУЗ, че за младежите, нямащи основание да кандидатстват по параграф за прием с предимство, важеше правилото "По-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото ти да станеш студент!"Преди 1990 бяха с привилегии, а сега - с възможност за печалбарство!
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От моя клас 2 момичета тръгнаха с голяма кошница .. Едната медицина в Кьолн , другата информатика в ТУ-Мюнхен и двете учиха до 3-ти семестър и им биха шута
40
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен В MIT учат 2000студенти по-голяма част магистри и докторанти събрани от други университети.. И баш ти или децата ще един тези 2000 в МИТ . ТУ-София е 10-12хил.Студенти
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е точно, който каквото иска да учи. Там, където има незаети места, обикновено и работа няма, така че по-добре че не са заети. Лошото е че местата за медицина са недостатъчни и после се чудим защо лекарите не достигат.
38
0
 
15
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Статистиките са безполезни, ако след това, кадрите им не намират адекватна реализация.Не, че 300-350 е нещо престижно, но ако след това, стартовата ми заплата е 500 лева и работя в някое производство на вафли, дори и от MIT, да изляза все тая.Ще си кажеш - "Материалист, който се интересува само от личната си облага !"Не, аз съм човек, който иска да знае, че след здрава подготовка в гимназията, 6 години учене, 2 години стаж ще може да си позволи парното ...
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2 Е ТОВА Е ИСТИНАТА !
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ShanghaiRanking's - 2017 , Физика 300-350 , до СУ за физика се нарежда Университета в Щутгард
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е от сайт, който се казва topuniversities:"Bulgaria: Sofia University St. Kliment Ohridski ranked 701-750"И отново - Не е до самото образование. Нямам и съмнение, че имаме качествено образованеи ... все още. Имам съмнение, зашото 1700 лева се считат за висока заплата, а истината е, че това е доход, който се вади за 3-4 работни дни, в старни с малко по-благоприятни условия. А там, спазването на закони, зачитането на правила и бонусите, са на друго, по-добро ниво.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20 г даже ще е модерно да не се учи висше !
33
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Nia Негодници не ви е виновна държавата дека сте негодници.. Физическия Факултет на СУ топ-300 , Немския Факултет на ТУ София топ-76 за машиностроене и механотроника и топ-300 за информатика.. Френския Факултет е акредитиран от Европейската асоциация на инженерите - много малко инженерни специалности в Германия имат такава акредитация.. И тези факултет едвам си запълват бройките , защото ви мързи и сте негодници
32
1
 
8
 
! Отговори
Рачо преди 6 години
"... магарето си е магаре или негодника си е негодник къде и да оди.. Понеже и в Германия българите ги мързи на 20-30студенти българи един учи за инженер .."Уоу ... Прекалено много мразиш народа си. Никога не съм вярвал, че ще срещна такива гнусни стериотипи и то от сънародник.