От втория срок: Ученическите стипендии растат с 10 лева

Право на стипендия вече ще имат и осмокласниците
8
От втория срок: Ученическите стипендии растат с 10 лева
Снимка: архив, БулФото

От втория учебен срок се увеличава размерът на ученическите стипендии. От 50 лева те ще станат 60 лева.

Разширява се и обхватът на учениците, които ще могат да ги получават.

Още по темата

Размерът на стипендията, която получава ученикът, както и броят на децата, които имат право на нея, се определя от комисия в съответното училище.

"Тъй като основният критерий, когато става въпрос за образователни резултати, е успехът, а когато става въпрос за образование, вече е доходът на член от семейството. Нямаме фиксиран, строго определен отличен успех - да речем - над 5.50. Училището го определя в зависимост от това какви са учениците, които се обучават там, какви образователни резултати постигат", каза каза пред БНР Грета Ганчева, експерт от просветното министерство.

Всички ученици от осми клас ще започнат да вземат стипендия, не от девети, както беше до момента. Учениците от частните училища също ще имат това право, стипендии ще получават и търсещите или получили международна закрила ученици. До момента получаваха само чужденците.

Всички деца със специални образователни потребности също ще имат право да получават различни видове стипендии.

Парите, предвидени за ученически стипендии през годината, са над 23 милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Нека от сега си събират парички за катализатор
6
0
 
12
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Странно - ако си българско дете - отличник, получаваш стипендия за успех... Ако си дете бежанец, или ром - получаваш стипендия без да е нужно да учиш - просто, защото си дете търсещо убежище!!!!!!! Това не е справедливо! Тези стипендии идват от нашите данъци!
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така наречените цъ-стипендии за успех 2.50 отново са на дневен ред. С допълнителните цъ-точки, онези се канят да заграбят и тези средства
4
0
 
3
 
! Отговори
Отличник преди 6 години
В СГСАГ строителния техникум в София им дават по 35 лв. за успех 6.00. Министерството не отпускало повече за да има за европейските ***.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1На колко години да напуснем училище ?
2
2
 
15
 
! Отговори
Различен аршин преди 6 години
Ако си българче, трябва да имаш успех отличен (5.50), за да ти дадат 60 лева стипендия.Но ако си ромче, ти се полагат 65 лева стипендия, стига само да имаш успех (3.50) !!!Защо заобикалят този проблем?
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който учи, сабатя ще смучИ - доказано твърдение за България.Отличниците дефакто са идеални изпълнители, хора в масовия случай без въображение, с *** мироглед, безидейни, с нулева критичност към нещата, приемат всичко за чиста монета, без да го подложат на съмнение, без да могат да възразят. Именно затова , въпреки десетките дипломи и глупости, стават едни служители/чиновници, неспособни да се "опълчат", мишкуват си, а шефове им стават тройкаджиите, които са свикнали на неуспехи от училище още.