Стипендии за студенти... Но не за всички направления

Математика, физика, химия и педагогика ще усетят повишението
12 яну 2018 09:40,
3
Стипендии за студенти... Но не за всички направления
Снимка: Dnes.bg

Допълнителни стипендии ще получават студентите от приоритетните професионални направления, за да се насърчават да се обучават там.

В тях влизат математика, физически и химически науки, педагогика на обучението,  религия и теология, енергетика, химически технологии и материалознание.

Това предвиждат промени в подзаконовата нормативна уредба, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Предлага се също да се увеличи както приемът, така и финансирането в приоритетните професионални направления, пише "Дарик".

От началото на 2016 г. до момента студентите, обучаващи се в специалности от приоритетните професионални направления получаваха допълнителни стипендии, но финансирани от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

От втория семестър на настоящата учебна година финансирането ще става с държавни средства.

Няма да се закриват филиалите във Видин, Враца, Ловеч, Кърджали и Смолян на Великотърновския, Пловдивския, Минно-геоложкия и Медицинския университет - София.

"Там се обучават сравнително малко студенти, но те трябва да бъдат запазени", смята просветният министър Красимир Вълчев.

Висшите учебни заведения, които предлагат обучение в приоритетните професионални направления, да получават повече средства, предвиждат още промените. Независимо каква е оценката на тези учебни заведения, в приоритетните специалности ще може да се увеличи приемът.

В специалностите Икономика и Администрация и управление приемът ще се намали дори в учебните заведения с висока оценка.

Промените в четирите постановления на Министерския съвет, които се отнасят да приема, финансирането и стипендиите на студентите във висшите училища са качени на сайта на образователното ведомство. Предложения, бележки и становища по тях могат да се правят до 12 февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Математик преди 6 години
Математиците имат отлична реализация в България. Заплатите са високи, търсенето е голямо. Много мениджърски, анализаторски, IT и други привлекателни позиции са заети от математици.
2
0
 
2
 
! Отговори
Гуфи преди 6 години
До Любо. Студентите завършили математика са с най-високи заплати и 100% реализация относно специалността на трудовия пазар. Имат приложение във всички сфери, просто повечето се ориентират към информатиката, че там заплатите са ок в момента. Това че математиката и физиката не е за всеки, не означава да се пишат откровени измишльотини, повтарящи се из простолюдието от години ей така, наизуст.
1
1
 
9
 
! Отговори
Любо преди 6 години
От къв зор да записвам математика , физика и тем подобни науки , след като после не мога да си работя по специалността за повече от 600 лв ? Кел файда с това увеличение на стипендиите.