Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен

В осем професионални направления няма да има ограничения
Обновена: 12 яну 2018 21:47 | 12 яну 2018 21:25, Веселина Йорданова
43
Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен
Красимир Вълчев. Снимка: БТА

В осем професионални направления няма да има ограничения в приема на кандидат-студенти, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Вълчев обясни, че с разширен прием на студенти ще са професионалните направления "Математика", "Химически науки", "Физически науки", "Химически технологии", "Религия и теология", "Материали и материалознание", "Енергетика" и "Педагогика на обучението по...". В тези професионални направления в момента има много малко студенти, като например големи са потребностите от учители по химия и физика, посочи министърът, цитиран от БТА.

Попитан дали ще има намален прием по професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", в които през последните години има много студенти, министър Вълчев припомни, че през 2016 г. е започнала политиката за преструктуриране на приема, но тогава МОН не е имало възможност да определя приема във висшите училища по определени професионални направления.

Оттогава той се определя въз основа на академичната оценка за качество, от реализацията на студентите, от бъдещите очаквания за търсенето на пазара на труда и от няколко други компонента.

Професионалните направления сега са в четири групи, като "Икономика" и "Администрация и управление" са тези, в които в най-голяма степен "избуя" - увеличи се, през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование, заяви министър Вълчев. Той обясни, че точно в тези направления е най-голямото намаление на приема през последните две години и тази политика продължава и в нормативните промени, които са предложени за обществено обсъждане.

В системата на висшето образование, в сравнение с преди пет години, сега се включват кандидат-студенти от випуски с много по-ниска раждаемост, каза министър Вълчев. Той съобщи, че се увеличава и приемът на студенти от българските диаспори. Този прием беше увеличен преди две години от 400 на 1000 бройки, а сега го увеличаваме от 1000 на 2000 бройки, като и два пъти бяха увеличени и стипендиите за тези студенти, каза образователният министър.

Той участва в церемония за награждаването на най-добрите университети за 2017 г., според седмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено през декември в МОН, като в рейтинговата система бяха сравнени 52 професионални направления в 51 висши училища у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не иска да учи сложни науки - математика, физика, химия, енергетика.Икономиката е елементарна, всеки може да я завърши!