Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен

В осем професионални направления няма да има ограничения
Обновена: 12 яну 2018 21:47 | 12 яну 2018 21:25, Веселина Йорданова
43
Търсят се математици, физици... Приемът във ВУЗ - разширен
Красимир Вълчев. Снимка: БТА

В осем професионални направления няма да има ограничения в приема на кандидат-студенти, каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

Вълчев обясни, че с разширен прием на студенти ще са професионалните направления "Математика", "Химически науки", "Физически науки", "Химически технологии", "Религия и теология", "Материали и материалознание", "Енергетика" и "Педагогика на обучението по...". В тези професионални направления в момента има много малко студенти, като например големи са потребностите от учители по химия и физика, посочи министърът, цитиран от БТА.

Попитан дали ще има намален прием по професионалните направления "Икономика" и "Администрация и управление", в които през последните години има много студенти, министър Вълчев припомни, че през 2016 г. е започнала политиката за преструктуриране на приема, но тогава МОН не е имало възможност да определя приема във висшите училища по определени професионални направления.

Оттогава той се определя въз основа на академичната оценка за качество, от реализацията на студентите, от бъдещите очаквания за търсенето на пазара на труда и от няколко други компонента.

Професионалните направления сега са в четири групи, като "Икономика" и "Администрация и управление" са тези, в които в най-голяма степен "избуя" - увеличи се, през последните 20 години нерационалното търсене на висше образование, заяви министър Вълчев. Той обясни, че точно в тези направления е най-голямото намаление на приема през последните две години и тази политика продължава и в нормативните промени, които са предложени за обществено обсъждане.

В системата на висшето образование, в сравнение с преди пет години, сега се включват кандидат-студенти от випуски с много по-ниска раждаемост, каза министър Вълчев. Той съобщи, че се увеличава и приемът на студенти от българските диаспори. Този прием беше увеличен преди две години от 400 на 1000 бройки, а сега го увеличаваме от 1000 на 2000 бройки, като и два пъти бяха увеличени и стипендиите за тези студенти, каза образователният министър.

Той участва в церемония за награждаването на най-добрите университети за 2017 г., според седмото издание на рейтинговата система на висшите училища в България. То беше представено през декември в МОН, като в рейтинговата система бяха сравнени 52 професионални направления в 51 висши училища у нас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Религия и теология"Това сериозно ли е?
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за СУ"На какво може да научи студентите такъв "професор"?"Ами как да фалират заводи и да източват спортни клубове. Това малко ли е :)?
39
4
 
2
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
СУ е университет, пълен с масони, като професора по история Андрей Пантев.Освен това един друг крадец и мошеник (Александър Томов) бил преподавател в СУ-професор станал даже.Нали той фалира Кремиковци и източи ЦСКА?На какво може да научи студентите такъв "професор"?
38
3
 
3
 
! Отговори
за СУ преди 6 години
СУ има сериозна конкуренция от доста други университети в България.Като знам какви хора завършиха СУ..............трагедия.Като Цецка Цачева...........голям атестат за СУ, няма що.
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ често е и на 1-во място в някои направления, защото има уникални специалности, които ги няма в нито един друг ВУЗ.Филологиите - японистика, арабистика няма никъде другаде. Не може СУ да не е на първо място в тях. В математическите, инженерните специалности ТУ е първенец. В медицината - Медицинска академия е първенец. Най-старото учебно заведение е СУ, така е, неоспорим факт. Класацията е малко изкривена. Химико-технологичния беше първенец в металургията - ами то я няма никъде другаде.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мхм, най-малкото - да може да говори на книжовен български език.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят се математици, физици...А бе търси се и умен и свестен министър на образованието, ама де го...
34
0
 
8
 
! Отговори
Свинетката преди 6 години
Търсят се ама има само плеймейтки и ММА-ци
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Който има най-голям бюджет той е на първо място..
32
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят се математици, физици..............защо? не влезнаха ли достатъчно през границата от тях, плюс лекари, адвокати, ............все меринджеи
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
19 - преподавателите в СУ са сред най-добрите специалисти в България във всички дисциплини на точните, естествените и хуманитарните науки (верно, че повечето се споминаха), имена и да ти кажа, ти няма как да ги познаваш, гледай от злоба да не се споминеш. Ако си завършил СУ, май друга песен ще пееш. Как си обясняваш факта, че всяка година СУ е на 1-во място... ***.
30
0
 
5
 
! Отговори
Xravo преди 6 години
Vzemaite, v Afrika ima mnogo.
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на Запада е от България да излиза само обслужващ персонал- най-добре ако може само готвачи, сервитьори и малко среден технически персонал .Затова умишлено се съсипва висшето образование.Колниалната БГ-администрация добре си върши работата.Не го ли разбрахте вече?
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо? Да работят на партийните дечица в БАН на минимална заплата ли? Искате ли конкретни имена или агенти като "Чипанов" от Органична Химия с център по фитохимия - бл 9 пак ще ревнат, че няма кой да им изкарва пари? А иначе на повечето децата им завършиха в чужбина. Иначе тука щяха да имат по няколко публикации още преди да са завършили и щяха да "смайват" света. Свърши се вече! Познавам хора, които завършиха ядрена физика и няма да ви казвам какво работят сега. Боко нали му трябват овчари
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Физика се учи до доктор иначе няма смисъл , ставаш даскал или лаборант в някоя фирма да мериш нещо.. В Германия университета Нюмберг учиш 2г. в бакалавърска и ако ти стиска влизаш в ускорена програма докторска , при това плащат като на докторант и взимаш 45гредита вместо 30 на семестър и завършваш докторантура с 2години по-рано.. Същата работа е във Физтех Москва след 2 курс реално си на работа в някоя катедра и ти плащат.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде няма желаещи да учат физика , щото е трудно и отнема цялото свободно ,, Информатиката и математиката можеш да си я учиш и самостоятелно затова не изисква много присъствие.. В Германия единствените студенти от които не се иска присъствие и на упражнения са студентите по математика - важното е да си решаваш домашните и да си вземеш изпита.и няма реализация в ИТ сектора програмист на С++ при това ще вземеш по-малко пари от инженерите от ТУ..
25
1
 
1
 
! Отговори
Frerejaco преди 6 години
Pusnete diashow video na bildboard v airport Vrajdebna ot uchilisteto, wc, klasnite stai, parkingite ga velo, pushalnite, kitkute, telenite mreji po prozorcite, zakritite pluvni baseini, veloaleite, zaplatite na daskalite, dnevnicite im za vashki, termometri kloko gradusa sa klasnite stai v Garmen, Stolipinovo, Dragodanovo, Haskovo, Nova Zagora, Vidin, Lom, Pavlikeni, Harmanli, Malko Tarnovo, Shabla, Durankulak, Kula, Beden, Trud, Graf Ignatievo, Slavianovo, Provadia, Razgrad, Bansko, Bistrica.
24
0
 
2
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Чакай да помисля защо няма желаещи...
23
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Ще има много да търсите.....С това ниво на средното образование, от което 90% излизат неграмотни, ще има много още да търсите физици и математици. Те името си правилно не могат да напишат, вие искате физика да знаят
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много Хора искат да учат физика като второ висше или магистърска програма , платено но системата в СУ е направена така , че не може.. Бакалавър само държавна поръчка , а магистърските програми , няма потготвителна година за нефизици.. Както е в ТУ-София има подготвителна за инженери от други направления платено.. Виждал съм човек завършил Икономика в LMU - Мюнхен записва физика бакалавър редовно с хиляди ядове след като останаха незаети места..