Комунизъм, приватизация, глобализация.... в учебниците за Х клас

Утвърдени са новите учебни програми, похвалиха се от МОН
Обновена: 15 яну 2018 17:05 | 15 яну 2018 17:00, Анисия Иванова
61
Комунизъм, приватизация, глобализация.... в учебниците за Х клас
Архив: Булфото

Понятия като приватизация, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация влизат в новата учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Тя предлага цялостен курс по национална история – от древността до наши дни

"В хода на общественото обсъждане бяха предложени и приети някои редакции, които не променят цялостната концепция на проекта. Отпаднали са отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети (напр. неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др.). В същото време са въведени нови понятия, които подпомагат разбирането на процесите", обясниха от ведомството.

Проследено е взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация, добавиха още от МОН.

Учебната програма по български език и литература в Х клас пък допълва и разширява изученото в предходните класове. По български език основен акцент са темите, насочени към познаването и прилагането на книжовните езикови норми, а по литература са заложени за изучаване творби само от български автори.

Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.

В резултат на общественото обсъждане бе добавена творбата "Cis moll" на Пенчо Славейков, за изучаване бяха конкретизирани две глави – 1 и 16 от І част на романа "Тютюн" от Димитър Димов. Програмата дава възможност на учителите, според интересите на учениците, да подбират и други тематично близки текстове, освен посочените.

Повече от година и половина проектите на тези програми бяха във фокуса на общественото внимание. По време на обсъждането бяха проведени множество срещи и консултации с учители, с представители на висши училища и на БАН по предметите, към които има обществена чувствителност – български език и литература, история и цивилизации и философия, обясниха още от МОН, пише "Монитор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Някой си 50Ако съветския социализъм беше нещо хубаво, защо бяхме заградени с телени огради като в концлагер? Защо нямахме свобода да говорим, да пишем, да пеем?Доколкото си спомням, комунистите сами се отказаха от безсмислената си идеология и преминаха към капитализъм. Най-яркия пример за това е самия вожд-милиардер Владимир Путин. Безброй са комунистите от соц-лагера ( защо ли го наричаха ЛАГЕР?), които станаха капиталисти (изедници).
50
5
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
До Авторът на учебникаКомунизъм никъде не е имало, нито в Китай, нито в СССР, никъде! Имаше социализъм, имаше републики на народите, в които всички честни трудови хора живееха добре, а престъпниците бяха репресирани. Нямаше бедни и богати, нямаше престъпления и терор, нямаше убийства и грабежи както днес. Българският народ, както съветският и в останалите соц. страни строяха своята държава, своето бъдеще и на децата им. Бъдещето, което им бе отнето от днешната престъпна колониална ***.
49
2
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 6 години
Авторе на учебника,в Китай е още комунизъм,но това е най-бързо растящата икономика в света.Какво ще кажеш по въпроса?
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо за мутренските години,за ВИС,за СИК няма ли?
47
2
 
3
 
! Отговори
Авторът на учебника преди 6 години
Стига сте екзалтирали. Урокът за комунизма ще е само един от целия учебник и от няколко странички с илюстрации на паметници на Ленин, Маркс и Мао. Няма да пише за България, а за комунизма като цяло в СССР, Китай и т.н. В България комунизъм нямаше.
46
1
 
4
 
! Отговори
Другари комунисти преди 6 години
замълчете!Имат думата Господата Капиталисти!
45
3
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Да уточним за кой вариант на романа "Тютюн"става дума-истинския или комунистическия със добавените глупости за партизаните терористи?Ех,другари,край няма антибългаризма ви.
44
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите, признайте си, че обичате да лъжете, така ви учат в семеството от малки, че моралът е буржоазен предразсъдък, честността е слабост на балъците, а вие сте хитреците
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да докарате комунизма сте развалили една хубава държава
42
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗА КОМУНИСТА БОРИСОВ, ЗА СИК, ВИС И МУЛТИГРУП.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Като гледам тъдява ,земята си е туканка .
40
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен А за убитите малолетни деца ,за *** глави, за изгорените къщи ,интернираните ,за това ,,както турчин не го е клал ,, за избитите хиляди и хиляди ,ще учат ли ? За обявената от България с ръкопляскания и песни война на САЩ и Виликобритания ще учат ли Ще учат ли за загиналите напразно 200 000 хиляди свидни български чеда загинали, да защитават германските интереси и политика в Първата европейска война ?
39
2
 
17
 
! Отговори
комунизмът си отива преди 6 години
Ще сложат ли една табличка колко заводи, животни, засети площи, армия, самолети сме имали... а за космонавтите, АЕЦа, инфраструктурата ще пише ли?
38
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За открадната земя на хората ще учат ли, за изселените от домовете им. А за разликата в в значението на думата "селянин" преди и след 9-и ще учат ли?
37
4
 
20
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
За престъпленията на атлантическият режим кога???
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А напоследък турлю-гювеча на балканите се задълбочи!
35
1
 
10
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
Рано е да се пише в учебниците за това. В обществото има разделение, и от коментарите се вижда. Коя истина ще прочетат учениците в учебниците - тази на бившите седесари (днес пишман реформатори) или тази на електората на БСП.
34
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще обясните ли на децата че КАПИТАЛИЗМА е по престъпен от РОБСТВОТО дори ? Ще им кажете ли че по време на робовладелческия строй за робите са се грижили да са здрави и са ги хранили за да им работят като роби А В КАПИТАЛИЗМА ТЕ ХВЪРЛЯТ НА КУЧЕТАТА И УМИРАШ ОТ БОЛЕСТИ И НЕДОХРАНВАНЕ !
33
0
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
А за пасивния гей Марко и активния му любовник Пешо задгорския ще пишат ли? Модерно е, все па.
32
5
 
9
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Нещо бъркаш и вековете дори ! Но нали си неграмотно, наркоманизирано демократче, ти е простена простотията