Комунизъм, приватизация, глобализация.... в учебниците за Х клас

Утвърдени са новите учебни програми, похвалиха се от МОН
Обновена: 15 яну 2018 17:05 | 15 яну 2018 17:00, Анисия Иванова
61
Комунизъм, приватизация, глобализация.... в учебниците за Х клас
Архив: Булфото

Понятия като приватизация, терор, атентат, безпартиен режим, комунизъм, репресивен апарат, глобализация влизат в новата учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). Тя предлага цялостен курс по национална история – от древността до наши дни

"В хода на общественото обсъждане бяха предложени и приети някои редакции, които не променят цялостната концепция на проекта. Отпаднали са отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети (напр. неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др.). В същото време са въведени нови понятия, които подпомагат разбирането на процесите", обясниха от ведомството.

Проследено е взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни, засилен е патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, като в програмата са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация, добавиха още от МОН.

Учебната програма по български език и литература в Х клас пък допълва и разширява изученото в предходните класове. По български език основен акцент са темите, насочени към познаването и прилагането на книжовните езикови норми, а по литература са заложени за изучаване творби само от български автори.

Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.

В резултат на общественото обсъждане бе добавена творбата "Cis moll" на Пенчо Славейков, за изучаване бяха конкретизирани две глави – 1 и 16 от І част на романа "Тютюн" от Димитър Димов. Програмата дава възможност на учителите, според интересите на учениците, да подбират и други тематично близки текстове, освен посочените.

Повече от година и половина проектите на тези програми бяха във фокуса на общественото внимание. По време на обсъждането бяха проведени множество срещи и консултации с учители, с представители на висши училища и на БАН по предметите, към които има обществена чувствителност – български език и литература, история и цивилизации и философия, обясниха още от МОН, пише "Монитор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
15
 
6
 
! Отговори
да, ама преди 6 години
Комунизма и кучетата не го ядат.
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DA NE SE IZUCAVAT POETI I PISATELI DO 1989-TA G.DA SE IZUCAVAT SAMO DEMOKRATICNITE TVORZI SLED 1989 G.TEZI STARITE SA SIMVOL NA STAROTO RETROGRADNO OBSHTESTVO.A NOVITE SA NOSITELITE NA OBSHTO EVROPEISKITE ZENNOSTI.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заменили какви избирателни системи има с какво е ротонда? Дали не е реакция на референдума?
8
2
 
9
 
! Отговори
@ преди 6 години
геноцида над българите и новото робство
7
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дядо виИ България фалира три пъти.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че то комунизъм не поня да имаше, имаше социализъм , демек - социална държава
5
4
 
25
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
По време на "комунизма" нямаше безработни, нямаше бездомни, нямаше хора ровещи в кофите за б.оклук. С джобните си пари човек можеше да плати тока, парното, водата. Билета за градски транспорт беше 6 /шест/ стотинки....
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се пише, защото 20 годишните масово не знаят, що е туй приватизация. За тях, 80', 90', че и 00' все едно не са се състояли, а истината е, че същите, които бяха отговорни за последните три десетилетия, пак са си на власт ... с някой допълнения.
3
4
 
17
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 6 години
е най-ярък пример за сливането на БАНДИТИ, ПОЛИЦАИ и ПРИВАТИЗАТОРИ. Ама надали ще напишат такива неща в ТИКВЕНИТЕ учебници
2
4
 
16
 
! Отговори
IVAN KOSTOFF преди 6 години
ще влезе ли в учебника ? Или в ЗАТВОРА
1
1
 
21
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Репресивният апарат от комунистическия режим , маскирани като безпартийни, си направиха глобална приватизация, а народа дори без атентати и пряк терор остана с един глобално гoл