Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари