Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
11
 
17
 
! Отговори
Учител преди 6 години
За децата е важно да знаят че у нас е имало червени терористи,непосилен съветски васалитет последвал грабителската съветска окупация и цяла редица организирани от Кремъл масови ограбвания на целия народ.
186
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 147Радиоапаратите са запечатвани ПРЕДИ 09.09.1944.
185
10
 
7
 
! Отговори
Петко преди 6 години
През времето преди 89-та всички работеха за държавата, затова тя беше силна ! Сега работете за благоденствието на другите ! Работете !
184
9
 
9
 
! Отговори
Петко преди 6 години
По времето преди 89-та всички работеха за държавата, затова тя беше силна ! Сега роби, работете за благосъстоянието на другите ! Работете !
183
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами за фашизма няма ли да се преподава, за избитите деца...........или пак професори-историци-масони ще манипулират децата с учебници-фалшикикати?
182
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е важно да се намерят послушни учители по история, че да преподават тоя материал по начин, който устройва сегашната власт...........знаем ги тия номерца.
181
3
 
11
 
! Отговори
Циник до 207 преди 6 години
Преди 09.09 3500 некадърни...безработни...боkлуци...след 09,09 350 000 !!!Ако не ни бяха окупирали болшевиките г-н Гешев щеше да ги изчисти - пладнешките разбойници - партизани!
180
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е да влезе този период от нашето близко минало в учебниците по история. Има кой да пише, да разказва спомени от първо лице.Ще се разбере от учениците, че не всичко беше лошо. Имаше ред, дисциплина, висок морал и у политиците, управляващи държавата десетилетия, и у народа!Всички имахме респект, уважение и страх пред законите, службите, образователната система, земеделието, здравеопазването, плановата икономика, износа, изкуството, спорта, всичко беше на едно от челните места в Европа!
179
5
 
9
 
! Отговори
До 205 преди 6 години
Какво точно са правели партизаните бре?Грабели са мандри ,убивали са инкасатори/тогава бирник/,унищожавали са документи.Я *** запали мандрата в Герман,убий кмета че е политически враг,И изтрепи касиерките и счетоводителите в кметството защото не си съгласен с ,,режима"След това хвани попа и го застреляй в центъра.Обери супермаркета и драсвай в гората.След седмица повтори същото в Горубляне и т.н. Е медал ли чакаш за това или .....??? Това са правили със собственният си народ.Другарю,другарю???
178
0
 
4
 
! Отговори
До 204 преди 6 години
Ти да пийнеш малко хапчета,че каквито си ги накаканизал! Това в партийното бюро ли ви го сведоха?
177
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както ще се пише за комунизма, който така и не видехме, така да се пише инза фашизма. За избити партизани и семействата им, за запалените им къщи и изселванията, за пребиваните и измъчваните до смърт невинни, обвинени за помагачи на съпротивата. За Ястребинчетата, избити деца от дядото на виден демократ, после дипломат в Македония. За набучените глави на кол юо селата за назидание. И тези които са правили всичко това, какво са очаквали, погалване с перце? Няма начин. Каквото повикали, такова се
176
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте Бате Бойко, Цецо Цветанов, Цецка Цачева, Краси Велчев, Лилето, наречена Свинетка, цялата Шайка продукт на БКП, те нали са продукт на Партията кърмилница. Особено Бате Бойко, него да приели в БКП на 18 години. А Цецо е работил в ДС, той също много може да каже. Лилето е внучка на член на Политбюро, независимо, че е нахранила имоти за над 30 милиона около Варна. А Бойко има на 30 милиярда по офшорни фирми. И един палат за над 350 милиона долара в Калифорния. Те да страдали от комОнизамът.
175
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На русофилите и капитализъм да им предложат от Кремъл, пак ще най-доброто !
174
2
 
2
 
! Отговори
Me преди 6 години
До един българин.Моята майка например не беше. И си изпати заради това, но не се пречупи!
173
5
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "До 3333" (номер 199)Както вече казах, аз познавам такъв който е бил преследван. Чичо на баща ми, разбира се не при Тодор Живков (тогава беше по-свободен режима), а след 1944 г. непосредствено е дрънкал нещо за което са докладвали че бил "фашист".Ами на пияна глава човекът какво ли не може да наговори. Едва са го спасили, защото са намерили познати милиционери които са го пуснали от затвора.На мой бивш състудент дядо му е изчезнал след 1944 г., даже без да го съдят!
172
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: "Ме" (номер 197)Какви ги говориш? Та колко от нас тогава не бяхме конформисти?Смееш ли да не си конформист? А си се опънал нещо да недоволстваш, а са те прибрали в районното да даваш обяснения защо се държиш така лошо с "народната власт"!С други думи, много малко бяха тези които не се съобразяваха с комунистическата власт.Мърморехме, недоволствахме, но "под сурдинка", както се казва. Вицове сме си разказвали, мен не ме е било страх, но после разбрах че хазяина ни е бил сътрудник.
171
5
 
6
 
! Отговори
До 3333 преди 6 години
Прави си. И аз бях на подобна възраст през 1989-та и никой не познавах, който да е бил преследван. Единственият човек, който беше "преследван", беше един колега на 50 години с две висши образования, който бил служил в трудови войски, защото не знам си какво. Децата ми от 6-7 годишна възраст сами си ходеха на училище с автобус.
170
2
 
6
 
! Отговори
До 195 преди 6 години
Всяка железница си прави план за тези превози, вкл. и БДЖ сега и това дали е капитализъм или социализъм няма никакво значение. Принципно всеки добър бизнесмен си прави необходимите планове. недей да срамиш българите, наречи се по друг начин.
169
4
 
4
 
! Отговори
Me преди 6 години
3333Не са те натиснали, понеже си бил конформист или с други думи мижитурка.Тях, не ги закачаха. Даже напротив, бяха давани за пример.
168
5
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: 3333 (номер 194)Историята трябва да се учи за да не се забравя или изопачава. Това е!Да, ако ме питаш мене, и аз мога да кажа че никой не ме е преследвал. Не съм стоял и гладен, ама и сега не стоя гладен да ти кажа честно. Какво му е тогава по-хубавото, след като и сега е така?Нещо повече - като оставим настрана баналните банани (поезия!), нищо друго нямаше от това което го има сега.А един чичо на баща ми е бил в затвора, само защото се е напил в една кръчма и е дърдорил глупости.