Комунизъм в час: Кой ще пише учебниците?

Важен е и учителят, за да се разбере тази материя
17 яну 2018 09:50,
243

Понятията "комунизъм", "народен съд" и "тероризъм" влизат в новата програма по История и цивилизация за 10 клас.

Темата предизвика дискусия за периода между 1944 и 1989 година. Според данни 79% от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма. За 60% от младежите в България понятия като "Желязната завеса" и "ГУЛАГ" не означават нищо особено.

"Отношението на хората към социализма се изгражда на базата на това какви разкази са слушали вкъщи. От една страна смятам, че всичко това трябва да се изучава, от друга страна обаче си задавам въпроса кой всъщност ще пише тези учебници и през каква гледна точка ще бъде отразен този период", коментира тв водещата Лара Златарева.

Чувствителността по темата за съдържанието на учебниците по история се засили още преди 2 години - по времето, когато министър на образованието бе Тодор Танев, а периодът на османското владичество бе определено като османско съжителство.

Последвалите протести доведоха до оставката на Танев, а наследничката му Меглена Кунева одобри нови програми за ученици, в които думата "съжителство" бе премахната.

"Освен начинът, по който съдържанието ще бъде представено в учебниците е много важно и как то ще бъде поднесено от учителя. Семейната среда също е безспорен фактор за формиране мнението на подрастващите", категоричен бе проф. Христо Матанов, историк в СУ "Св. Климент Охридски".

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че е необходимо да бъдат положени усилия в усвояването на този период. А този който пише учебниците трябва да съчетае фундаменталните дадености с историческата истина.

С новата програма в 10 клас ще се учи цялата българска история, а часовете за предмета са увеличени двойно до 3,5 седмично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
4
 
! Отговори
НС 3 преди 6 години
В третото правителство, управлявало почти до края на 1946 г., комунистите отново имаха само 4 представители, а влезе дори един от Радикалната партия. И пак всички промени са правени под зоркото око и с одобрението на Съюзническата контролна комисия.Първи върховен състав на Народния съд подсъдими са регенти, министри, дворцови съветници от кабинетите от 1940 до 1944 г. основните обвинени от този състав са: бившите регенти принц Кирил Преславски, Богдан Филов и ген. о.з. Никола Михов; бившите съветници на цар Борис Йордан Севов, Любомир Лулчев, Светослав Пименов, д-р Георги Хаджиев, д-р
126
0
 
4
 
! Отговори
НС 2 преди 6 години
Ето и някои от вносителите на проекта за Закона за Народния съд, сред които са Григор Чешмеджиев, Иван Пастухов, д-р Никола Сакаров, Димо Казасов, Кръстю Пастухов, д-р Петър Джидров, Янко Сакъзов, Коста Лулчев, Константин Бозвелиев социалдемократи, Стоян Омарчевски и Димитър Драгиев земеделци, илия Георгов радикал, Григор Василев и А.Христов демократи, Васил Коларов, д-р Иван Пашов, Еньо Марковски, Никола Габровски, Драгой Коджейков комунисти.
125
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гприятелю мой.С алуминиево фолио,капачки за бутилки,стени за катерене идр.,др, не се гради икономика,без значение кои и откъде ти казва колко са хубави.Икономика се гради с национално съзнание,натрупано от миналото.Опита идва от знанието,а знанието идва от грешките,Грешките са били във времето.Затова трябва да се поучим от миналото ,за да съградим бъдещето.И колкото и да ни хвалят за капачките и фолиото,докато не се поучим от ,няма какво да чакаме.
124
0
 
5
 
! Отговори
Народен съд преди 6 години
На 9-ти септември дойде ОФ, което всъщност беше второто правителство на Кимон Георгиев и шестдесет и трето правителство на Царство България, назначено с Указ 4 и 5 от 9 септември 1944 г. То управляваше страната до 31 март 1946 г., след което беше наследено от третото правителство, пак на Кимон Георгиев. Та в това правителство "мръсните комунисти" имаха само четирима министри, двама от които без портфейл. Останалите бяха от Звено, Земеделците, БРСДП и един безпартиен.
123
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде лъжа?(факт 1) Нюрмбергските процеси съди 24 души, за четири години, осъдени са 18, от тях 12 на (факт 2) Български народен съд съди 11 122 души, за пет месеца, осъдени 9600, от тях 2730 на смъртТова са факти, а историята е наука, която борави с факти.Виж, ако един историк твърди, че народния съд е издал поне една справедлива присъда. Това не е факт и не би трябвало да е предмет на историческата наука.
122
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да си много болен човек за да твърдиш, че "народния съд" е издал поне една справедлива присъда при положение, че е осъдил около 10 хиляди за по-малко от четири месеца, от декември 1944 до април 1945. Ако такова нещо твърди историк, то неговата диплома подлежи на изгаряне
121
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 години
Комунизъм никога не е имало.
120
1
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Няма съвършен обществен строй, защото идеологиите, човека и обществените взаимоотношения се развиват. Но българинът, трябва да търси онзи обществен строи и онази идеология, които ще го съхранят и развият във времето като народ. Определено чуждите идеологии и обществените строеве, възникнали на тяхна основа, не са оптимално възможното за съхранението и развитието на нашият народ. Затова, Българинът тярбва да се върне към своята собствена древна Българска държавност и система.
119
5
 
8
 
! Отговори
Социализъм преди 6 години
Комунизъм е икономическа теория, а не политически режим. Начи: Социализъм: - 15 г. - купуваш жилище - нов строеж, за многодетни семейства веднага. (сега за колко години с учителска заплата ще купите нов тристаен апартамент в Младост)-автомобил - нов, сега за колко години без заем ще купите нов автомобил.Сега кой може да си позволи вилно място с учителска заплата в Симеоново, Драгалевци, Бояна.Всички ходите на вилата купена през соца. Чакаш, но всеки имаше. Сега чакаш, ама малко хора...
118
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В новия учебник по история може да се кажат само факти:(факт 1) Нюрмбергските процеси съди 24 души, за четири години, осъдени са 18, от тях 12 на смърт(факт 2) Български народен съд съди 11 122 души, за пет месеца, осъдени 9600, от тях 2730 на смъртДецата сами ще си направят изводите
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен127 То по твойта логика излиза че тез комунисти съществуват още от древноста.,
116
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм:- никой не можеше да си купи жилище- никой не можеше да си купи вилно място, ако не е привилегирован- за автомобил се чакаше над 15 години- зимата в плод-зеле'нчук имаше само 2-3 щайги спаружени ябълки, мухлясали моркови и каца с посивяло кисело зеле, и кисели краставици- ако строиш - цимент, желязо и дъски - само чрез наш човек - ......!
115
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кумонистите отвратиха мюсулманите да ядат свинско защото хранеха прасетата с човешко месо
114
8
 
6
 
! Отговори
Г преди 6 години
- В момента България е сред най-добрите в света в производството на бойлери, алуминиево фолио, капачки за бутилки, стени за катерене, и много, много други продукти, но който не иска да знае няма как да знае. Има една основна разлика - преди 1989 са ни казвали, че сме най-добрите в света от едно място - Москва. Сега ни казват, че сме най-добрите в света от много места - света.
113
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Като сте повдигнали тази тема и си говорим за "народния съд" имате ли представа кога е съществувал той и какво е представлявал, какви решения са взимани и защо?
112
0
 
5
 
! Отговори
ей преди 6 години
Доживяхме го след 30 години.
111
0
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 115Не ги бъркам със запаса, железничар беше и имаше униформа.Сега, кой, как и какъв пистлоет му беше дал нито съм го питал, нито пък ми е казал.Знам обаче че лежа няколко години в затвора и после излезе, не лежа много, може би за добро поведение. Защото помня как работеше нещо по двора на къщата си и да, имаше пистолет. Човекът си плевеше растенията и си говорехме приятелски но не помня за какво. Тогава бях ученик, в гимназията.Всеки случай не и за това събитие.
110
3
 
10
 
! Отговори
Г преди 6 години
- В България единственото, което се случва при "промените" е, че махат Живков, всички останали от Политбюро на ЦК на БКП си остават на власт със смененото име БСП;- Огромната численост на МВР е наследство от БКП, уж всичко било тихо и спокойно, уж нямало престъпност, а тогава, както и сега, сме с най-много полицаи на глава от населението в Източна Европа;
109
2
 
8
 
! Отговори
RE: 117 преди 6 години
"Съюзната контролна комисия, в която влизаха представители на четирите Велики сили СССР, САЩ, Великобритания и Франция, в София зорко следеше и наблюдаваше неговото създаване, организиране и правораздавателната му дейност. Всички издадени присъди, особено смъртните, се одобряваха и от тази комисия."Айде със здраве!Когато фактите и историята говори, се навежда глава.Били сме съюзници на Хитлер.Край, точка, няма какво да се коментира.
108
8
 
4
 
! Отговори
Г преди 6 години
Ето ви и няколко факта, които са общодостъпни и при малко желание се проверяват лесно: - СССР е съществувало благодарение на заеми от западни банки, по-конкретно Американски, Британски и Френски. Всичките тези социални придобивки, за които говорите са благодарение на пари, дадени назаем от "гнилия капитализъм". След като всички канали за заеми са изчерпани, а именно 1986-1988ма, СССР рухва;