Отстрочка за едносменния режим на учене. Защо?

Проблемът е в София, Варна, Пловдив, призна министър Вълчев
18 яну 2018 07:40, Анисия Иванова
11
Отстрочка за едносменния режим на учене. Защо?
Архив: Булфото

Заложеният до 2020/21 г. срок за премахване на двусменния режим на обучение ще бъде удължен за някои училища в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и др. Това се разбра от думите на просветния министър Красимир Вълчев, който вчера отговаря на депутатски въпроси в просветната комисия.

Темата повдигнаха от ГЕРБ, които апелираха за отсрочка, тъй като в някои градове като Варна няма възможност всички деца да преминат към една смяна.

Просветният министър Красимир Вълчев застана твърдо зад политиката към преминаване към едносменен режим. "Ако просто удължим срока, след няколко години ще се озовем в същото положение", коментира той, цитиран от "Сега".

Министърът посочи няколко подхода към решаване на проблема - строеж на нови сгради, размяна на сгради, вкл. леко намаляване на приема на ученици. Той съобщи, че ще обсъди казуса с големите общини, където проблемът е най-остър, като София, Варна, Бургас, Пловдив и др.

Една от възможностите е срокът да бъде коригиран, друга - той да остане 2020/21 г., но с уговорка, че училищата, които нямат условия да осигурят едносменен режим дотогава, трябва да подпишат програма, в която изрично да се ангажират със срок

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен 6Кой, когато се наспи, тогава да идва на училище, съгласен ли си?Ако днес не мус е става от леглото, изобщо да не ходи на училище.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не въвеждат едносменен режим, защото трябва да назначат допълнително учители. Държавата НЕ ИСКА да назначава учители и не иска да плаща заплати и осигуровки. МОН закриха училища, изпратиха хиляди учители на улицата и всички деца ги наблъскаха в няколко градски училища. Сега ще пристрояват допълнителни пристройки и ще отпуснат пари за строежи. Както всички знаят от строежи най- лесно се "усвояват" пари(пренасочват в "правилната" посока). Честито!
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами направо да не ходят на училище тогава, да не се затормозяват нежните организми.Защото, нали, колкото повече учим, толкова повече знаем, а колкото повече знаем, толкова повече забравяме. Тогава защо изобщо учим?Едно време учихме дори и в събота. Часове по 45мин. Първа смяна от 7.00, втора от 13.00. Получихме отлично образование. Думата "неграмотност" беше непозната.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отстрочка за едносменния режим на учене. Защо?"Как така "защо"? Ами като при всеки друг на неизпълнено обещание за желана реформа - защото управляващите са некадърни да свършат в срок и качествено каквото и да било. Няма оправдания за некадърността им. А тя е налице, т.к. в управлението се назначавак калинки и бръмбари, а не експерти със знания и опит. А последните са вече кът, т.к. намериха реализация там, където биват ценени.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото знам Бг.е една от много малкото държави с двусменен режим.Затова се налага първа смяна да започва в 7,30,което си е чисто издевателство над детския организъм.После защо децата намразват училището.Учените отдавна доказаха че децата най-добре усвояват нови знания след 10,00 часа.Трябва да е една смяна и да започва между 9 и 10часа.Тогава децата ще бъдат много по-адекватни!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички училища са от татово време. Сега неоткраднати пари за нови училища не останаха.
4
3
 
17
 
! Отговори
ДС преди 6 години
Това с 2-рата смяна е такава простотия. Пълна загуба на време
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виж сега Анонимен, важното е да се вземе решение и отчете действие. А че няма да се изпълни няма значение. Нали следващият пак ще го реши и отчете действие. Докато не започне да се гледа резулатата, а не самото действие, нищо няма да се нареди в тази държава.
2
0
 
17
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Аз не се сещам за новопостроени държавни училища от години. Доста частни се появиха със страхотни бази, но държавните само се ремонтират. И аз се чудя как ще съберат всички в една смяна
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учих във варна и повечето училища имаха по 2 имена , защото преди обяд беше основно , а след обед гимназия, техникумът беше 4 и 5 годишен и незнам как ще стане , че при 200 000 жители да няма училища а сега при 500 000 да има достатъчно за едносменен режим.Скоро обикалях из Варна и не забелязах да са построили десетки нови сгради.