Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП

В учебниците по история се набивало на око политизацията
Обновена: 19 яну 2018 14:45 | 19 яну 2018 14:30, Камелия Цветанова
132
Комунизъм в 10-и клас ли? Не – отсече БСП
Снимка: Wikipedia

БСП поиска да се отмени одобреният учебен план по история за 10 клас.

Според левицата в новата програма липсва обективност, акцентира се на едни събития, а други въобще липсват.

Така че социалистите настояват да се създаде комисия от учени, доказали през годините своята безпристрастност през годините и да се направи нов учебен план.

Още по темата

"Очакванията към новите програми бяха да има олекотяване на учебното съдържание, да се съобрази то с възрастта на учениците, да има логически връзки при изучаваното съдържание, но това така и не се случи", обвини в декларация на БСП депутатът Ирена Анастасова.

Според нея е налице политизация, а идеологическият подход при изработването на програмите веднага се набива на очи.

"В учебниците влиза комунистическият режим, но е очевидно отсъствието на фашисткия режим, в същото време се иска от ученика да може да оценява спасяването на българските евреи, но от какво след като ги няма антиеврейските закони", скочи тя.

"Питаме просветния министър кой предложи промяната в програмата за 10 клас, какви са мотивите, кои са тези корифеи на историческата мисъл, чиито имена би било логично да са публични известни на хората и защо представят комунистическия режим като по-ужасен от османското иго", каза още Анастасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Страшнмото е,че докато другите държави си развиваха икономиките,производствата,нас ни забаламосват и ние още говорим само за комунисти или фашисти,които идеологии няма да напълнят хладилника на обикновения човек,нито страната ще дръпне напред от празни приказки,корупция,липса на държавност.
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AndreshkoАндрешкоооо, андрешко! Ще си останеш ...андрешко цял живот.
56
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност до нападението на Хитлер над сталин, самата БРП(к) усилено пръска листовки, призоваващи Царство България за присъединяване към Тристранния Пакт, където управляват "братските работнически" партии!!!...после за една нощ - фашистиииии!ФАКТ!
55
7
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
След погрома на Септемврийското въстание 1923 год. Антон Страшимиров пише за фашистите:"Клаха народа си така както турчин не го е клал". А удавените с шлепове в р. Дунав от фашистите?
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Историята трябва да е безпристрасна и да се придържа единствено към фактите,без да ги укрива или изопачава.Не наливайте главите на деца и тинейджъри с пропаганда,това е лъжовно и опасно.Опасно е самите деца.
53
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я не се правете нс ущипани! Преди 9.9.44 като са били избивани хиляди без съд и присъда, пребивани в полицията и измъчвани, като са рязали глави на партизани и бучили на кол, като са палели къщите на ятаци и помагачи, избили Ястребинчетата, какво да очакват представителите на фашистката власт? Погалване с перце и опрощение? Кой ще прости ако разстрелят близките му, има ли такъв? Няма. Получили това което предизвикали. Не ми ги изкарвайте ангели!!
52
4
 
12
 
! Отговори
Неграмотна бесепарке преди 6 години
В България никога, ама НИКОГА не е имало фашистки режим. Единствената що годе фашистка партия " Народно социално движение" на проф. Цанков никога не е участвало във властта. А по време на втората световна война са управлявали БЗНС и Демократичната партия. И еднолично царя за известно време. СТИГА ЧЕРВЕНИ ЛЪЖИ.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гробокопачда не е задлъжително да са социалисти ...ето аз не съм социалист и не го харесвам , но не го и плюя ! Няма кво да си кривя душата , когато беше твоя господар на власт , онази мишка къде избяга в Брюксел ...нямахме ток по улиците бе момче !! СЕга е сто пъти по - добре , а дали е Бойко или Мойко не ме интересува, даже и вие да сте стига да правите сте добре дошли ама вие комуниягите (щото вие не сте социалисти!!!!!) сте едни долни простаци без капка мозък в главата, зеро , нада!
50
3
 
1
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименМного лоша преценка, з атова, кои плюят по Бойко. Представи си, че посочените от теб прослойки са малко, и че има българи, които наистина ненавиждат Борисов и не е задължително да са социалисти. Просто има такива.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога видяхме комунизъм, никога? Само на теория. Празни приказки слушахме, зряло соц.общество, после развито и т.н. Бяхме еднакво бедни, но спокойни, затворени. Да, имаше сигурност, спокойствие, качествени и некорумпирани лекари, достойни учители, корупция почти не, развито селско стопанство, хората на село строяха къщи и имаха необходимото. Предприетия, половината на дотации, чисто море и храни, в лоши опаковки, нямаше лукс. Нямаше и свободно пътуване. Малко сивота, чакаше се за кола 10-13 г.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
избиха маса хора и на тяхно място сложика простаци , трактористи и комбайнери на ръководни длъжности !! За това сме на тва дередже ...комбайнер шеф на завод?! Какво разбира комбайнера от оправление на бизнес ...той неможе да говори правилно ! Ама нали е партииен секретар или брат му е бивш партизанин ! Простаци са всички *** , до един !
47
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Гробокопачне харесвам Бойко , но съм забелязал , че по него плюят предимно неуките , синове и дъщери на бивши партиини секретари които загубиха хубавия си живот който имаха преди 89г. също така и троловете и платените от руските тайни служби шпиони които продават държавата си за жълти рублли !
46
2
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименДа се сборим! Време;))) Щом искаш противник, ще го получиш. Дано да си доволен и да си решиш проблемите. Човек, не живее в миналото, мойто момче, а за бъдещето. А ти живееш в миналото. Затова, България няма никакво настояще, да не говорим за бъдеще.
45
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
До АнонименНие па учим, че Бойко е най-гнусният, наричаме го Бойко Барабойко;)))
44
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на това ниво днес само и единствено заради комунистите ! Само и единствено те носят вина за нащо селско общество ! Само в моя град са избити над 100 човека за един ден ...някой от тях са най - големите дарители в историята на България. Творци , собственици на заводи , учители и какви ли не и естествено на техните места сядат спуснати от партията и те са до ден днешен там , как искате да става каквто и да е в държавата след като Тракторист е 30 години Ректор на университет?!?!?!?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооо да не забравяме и ***-червени бабички, както и гоблините - техните *** избиратели.
42
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз моите ги уча от първи клас за най-гну.сните същества на планетата за всички времена - *** и сегашните путинаци!Нещата, които не разбират още им обяснявам нагледно с примери от филмчетата - мордор, саурон, амгъл и т.н. Има желания ефект - мразят в червата си червената проказа.
41
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"25 години народна власт - 25 години цирк !"
40
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сме давали вече на подобни комунистически останки да ни мотат. Срамно е, че за 30 години само в България уродливата съветска власт още не се изучава.
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
думи на проф. Искра Баева:Не трябва ли да се обясни защо се е случил този период? Напълно е избегнато цялото социално- икономическо развитие. Следващият период на прехода, е описан в положителни краски. Нима в съвремието ни няма негативи?, попита още тя. По думите комунистическия период е представен по-лошо дори от османското владичество, където имало положителни неща. Историята трябва да се пише на база факти, а не според конюнктурата на деня.