Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
22
 
! Отговори
ИСТОРИЯТА преди 6 години
казват се пише от победителите. Май СЕДЕРУГИТЕ сбъркаха като обявиха, че времето е тяхно. Техни станаха само богатствата на БЪЛГАРИЯ. Ала КОЛЕЛОТО на ИСТОРИЯТА се върти и тия доморасли нагаждачи на момента ще ги ПРЕМАЖЕ. Даже няма да има нужда от БЕЛЕНЕ 2. Хората ще ги плюят където ги срещнат
14
2
 
9
 
! Отговори
info. преди 6 години
Ще коментират едно ..о наречено комунизъм,който беше заменен с едно много по-голямо ..о наречено демокрация.И в двата случая все са си ..а.
13
4
 
41
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Представете си , какво ще кажат на десетокласниците ,родителите ,бабите и дядовците за : качествената храна ; за почивните станции;за спортуването на поколенията;за репресията върху престъпниците /от пет задържани престъпника -четири осъдени- един спасен от секретаря на ОК на БКП !/ Чл.40-41-А от НК -"не работиш и си въдворен " ! Бездомни кучета не страдаха !Здравеопазвене , образование ,детски градини-нереституирани ...НАПРАВО НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЗА "ЛИБЕРАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ " !Да имаше ТОТАЛИТАРИЗЪМ!
12
2
 
24
 
! Отговори
ИСТИНАТА ЗА ЖИВКОВ преди 6 години
очевидно ще научават децата от разговорите в къщи около масата
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А стига глупости тоя строи мина ела ми плати сметките и викаи комунизъм
10
3
 
27
 
! Отговори
С.ЕДЕРАСТИТЕ преди 6 години
и грантаджиите са окупирали всички позиции. Ако някой нормален се намери се стараят с всички сили да го изгонят. За тях малките заплати се компенсират с големите РУШВЕТИ от СОРОС и АМБАСАДАТА под вид на грантове, командировки, симпозиуми и просто екскурзийки. За всеки ред срещу БЪЛГАРИЯ им се плаща, здраво
9
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние затова след 4 месеца заминаваме в Белгия и там ще създадем и отгледаме децата си ... Няма да допусна да разберат , нито за тая смотана *** , нито за Бай Тошу , нито за комунястите , които са рашки *** .
8
6
 
13
 
! Отговори
без лустрация преди 6 години
кой свали бай Тато? Не бяха ли комунистите от неговата партия и советскиягражданин Луканов? Кой фалира предприятията и банките. Не бяха ли същитекомунисти?Я виж сега колко от богаташите са агенти на ДС-КГБ. Гурбачоватаперестройка беше планирана затова и прехода(престъпен и шумкарски) беше миренче имаше предварително преразпределение кой комунист кое ще открадне!!! Я вижсега кои са основателите на СДС...Жорж Ганчев е секретен сътрудник на ДС в периода 1970 - 1990 г. - През 1989 г. участва в учредяването на СДС.Първото активно мероприятие с досиетата: Ударът на ДС срещу лидера на
7
9
 
44
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Много нашенци критикуват соца, а живеят още в домове от байтошово време.Защо бе, господа ?!Защо не живеете нашироко и луксозно по капиталистически ?
6
10
 
53
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 6 години
бе РАЙСКА ГРАДИНА , бяхме на 28 място света, сега сме на 128. Това дали ще го пише в учебника
5
4
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Не забравяйте по предмета Екология да учите децата как комунистическите баби са виновния за мръсния въздух в София, защото се отопляват и зима, и лете!
4
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм имаше единствено в Китай и затова в момента са най-богатата и велика нация и владеят почти целия свят.
3
37
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руския социализъм за 45 години съсипа българската икономика, затова сега сме на този хал.
2
2
 
40
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Комунизъм тук нямаше.Имаше руски социализъм.Сега има Бойковизъм.
1
3
 
21
 
! Отговори
асд преди 6 години
1988-*** година. Тодор Живков изнася доклад, половината зала спи. Изведнъж някъде се появява плъх. Будните се развикват:- Хванете го, убийте го!Един заспал, стреснат от виковете се събужда и започва да вика:- И сина му, и сина му!