Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?

В учебния материал по история - от неолита до Живков и Борисов
21 яну 2018 15:30, Петя Славова
446
Десетокласници ще коментират комунизма. Как го възприемат?
Снимка: bTV

Учениците вече ще учат цялата история на България в X клас – като се започне от неолита и се стигне до Бойко Борисов. Най-големите въпросителни стоят относно начина на преподаване на най-новата ни история – след 9 септември 1944 г. Каква е в момента представата за този период?

В мездренското село Оселна си имат музей на комунизма на открито. На една от фасадите редом с портретите на Ленин и Георги Димитров стоят и тези на първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков и цялото му политбюро, а местните си спомнят с носталгия за онова време.

За периода от историята ни, в който България е била Народна република и следва съветския модел, провеждаме импровизиран урок с десетокласници от Средно училище "Иван Вазов" в Мездра. Милица знае, че Тодор Живков е бил начело на държавата 33 години.

"От моите близки съм чувала, че всичко е било по-различно. Вярвало се е в едно и също нещо, всеки е имал права, но не чак толкова", казва тя. Тогава плурализмът е бил непозната дума.

"Тогава паспортите бяха едни зелени, в които ти се биеше печат и ако не отидеш да гласуваш, после ти се търсеше отговорност. Тогава изборите се печелеха предимно от една партия", разказва преподавателят по история Данаил Димитров.

Хубавото на днешните уроци е, че въпросите не са забранени. Диалогът за свободата, миналото и настоящето едва ли ще приключи с учебниците по история.

"Това е част от нашата история, ние не трябва да бягаме от нея. Трябва да се помъчим да я разберем, ако имаме напредничави идеи, да ги доразвием, ако имаме допуснати грешки – да се помъчим повече да не се повтарят", казва Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
355
6
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 318 преди 6 години
Е явно ти си бил селянин който който не е знаел къде е града,пък да не говорим за заведенията. Но по вероятно си новопръкнало соросоитче с полиран мозък.
354
20
 
7
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 6 години
Аз в моето семейство възпитавам децата си изцяло в НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТИЧЕСКИ дух.Уча ги че КОМУНИЗМА е еврейско ционистко творение създадено да трови и развръщава ЕВРОПА.Комунизма е ОРЪЖИЕТО на ЕВРЕИНА с което подготвя почвата терена за масовата нахлуваща черна генетична получовешка маса от Африка и Арабия да унищожава нас БЕЛИТЕ ХОРА.Уча ги че добрия комунист е мъртвия комунист както и започнахме вече обучение на ръкопашен бой и рисуване на СВАСТИКИ.Дъщеря ми даже вече прави ПРИМКИ.Горд съм с нея
353
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами обяснете им на школарите какво се е случило след девети септември,и ги оставете да коментират,за десерт им поднесете и ,,Масовата Приватизация'',и пак ги оставете да коментират. М/у другото е добре да се свали въздрастовата граница за издаване на международни паспорти,младите трябва да имат шанс.Трябва да е две години,преди издаване на лична карта.
352
19
 
12
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
друго си е да учиш децата за Павлик Морозов дето предаде баща си понеже бил колак! Това ли е моралният облик на комуниста бре - деца в US; милиони в сметки - и червени зомбирани фашисти дето гласуват за тях! Хак да Ви е! Продължавайте да си броите стотинките, все пак червената върхушка има нужда от пари и пари и пари ... роба си е роб!
351
0
 
1
 
! Отговори
До356 преди 6 години
Това че са ти осъдили не го вярвам много защото на мен не са ми правили проблеми. Но като бях на гости в Гърция в полицията ми издадоха времена лична карта. При всяко напускане на населеното място където бяхме на гости трябваше да уведомяване полицията.В Гърция бе най-добре да си на свободен туризъм. Нямаше никакви регистрации.
350
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щерка ми е 11 клас в НПМГ и отдавна не кълве на козяшка пропаганда, драги *** и афроамериканци от Козяк.Ако не бяха руснаците, не руски, ами турски щяхте да говорите, драги "демократи" - демек деца на османски роби, и завинаги роби духовно, материално, морално.
349
5
 
20
 
! Отговори
Защо да не учат преди 6 години
за комунизма??? БАШ КОМУНИСТА ни управлява СЕГА.
348
14
 
28
 
! Отговори
Станимир преди 6 години
87 набор съм . Ми да пишат за " комунизма " . Дядо ми монтъор е построил къща и апартамент със заем и си е вкарвал ВЛОГ ! Море и планина всяка година . За ток гориво и газ без коментар . Ама да напишат и за прехода ! Сега сме най ... Най - бедни , най-болни , най - застаряващи , най- изчезващи !
347
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сега за кого е правителствена болница????
346
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 356Държава на милиционера и пожарникара! Държава милиционеро-социализъм! Тръдно можем да наречем териоторията "българия" държава откакто Шишман е царувал! Вече, близо 700 години, сме със свалени *** до глезен!
345
8
 
5
 
! Отговори
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ преди 6 години
КАКТО И ПРИ ХРИСТИЯНСКАТА РЕЛИГИЯ,ТАКА И ПРИ КОМУНИЗМА ,НАЙ ЛОШАТА РЕКЛАМА ЗА ИДЕЯТА СА НЕЙНИТЕ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ
344
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 356"През соца беше добре само едно,че имаше държава!А сега интересно е какво ще учат децата за Бойко?"===========За децата на Бойко не знам но синчето на Курнелка учи в САЩ!!!!!!!!!!!!!! Мууууууууухахахахахахахахахахааааааааа!
343
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 355Имахме си и ПРАВИТЕЛСТВЕНА БОЛНИЦА само за "фараоновите" ***! :)))))
342
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През соца беше добре само едно,че имаше държава!А сега интересно е какво ще учат децата за Бойко?
341
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинското обслужване, никога не би могло и не е било безплатно, както много хора искат да внушат. При соца обществото го плащаше по друг начин. Говорят се пълни глупости - за заплати на лекари, за поддръжка на болници, медицинско оборудване, реактиви за изслледвания - всичко това се е плащало. Тези пари ги събираха като ви плащаха наполовина, иначе нямаше как да падат тези пари от небето. Това са абсолютни басни, че някъде по света може да съществува безплатно здравеопазване.
340
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 351Я гледай ти! Били сме под ембарго от Запада но имахме корекоми където се пазаруваше само със западна валута! Ех как надушвам бивши милиционери/пожарникари без капка акъл!!! :)))))))
339
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че строят беше нещо кой знае какво,имаше и отрицателни и положителни страни.Живееше се нормално,но и знам много добре как се преследваха хората и мен са ме преследвали,а и ме осъдиха,че не успях да си регистрирам гостите си от чужбина още в първите 24 часа,макар и не по моя вина,защото полицията беше затворена в почивните дни.Обаче когато се насадиха на хубави постове и заграбиха кой каквото може,бяха много велики,дори не предупредиха населението какво предстои,че трябва да се оправя само.Е,т
338
2
 
13
 
! Отговори
Gogo преди 6 години
Сега разбрахте ли как ни върнаха 30 г. назад?А сега си представете как ще ни връщат непрекъснато в миналото,когато тази тема я заложат в учебната програма.Ние и децата ни в миналото,а те /политиците/ и децата им в настоящето и в бъдещето!Хайде лека нощ на всички,че стана късно, а работният ден отдавна е поне 10 часов.
337
11
 
22
 
! Отговори
До 339 преди 6 години
Не забравяйте от къде сте тръгнали, селяни прости. Преди соца не сте имали не само ток, вода, здравеопазване и образование, ами и хляб и обувки.През соца нямаше много неща, щото тогава бяхме под икономическо ембарго на запада, и въпреки това си произвеждахме почти всичко сами и нищо по -важно от банани не ви е липсвало в материален аспект. Такива като вас нищо не ви интресува, освен суджука.Вече показахте на какво сте способни сами, без руснаците - станахте евронегри.
336
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 342А Квелето си беше "Отче наш".