500 водещи руски ВУЗ-а приемат безплатно наши студенти

Интересът бил към мениджмънт, авиостроене, психология, медицина...
25 яну 2018 20:30, Анисия Иванова
59
500 водещи руски ВУЗ-а приемат безплатно наши студенти
Московският държавен университет. Снимка: архив Reuters

Около 500 водещи руски университети с над 600 специалности участват в програмата RUSSIA.STUDY, предлагаща прием за безплатно образование за чуждестранни студенти в Русия.

Програмата е предназначена за 15 000 студенти от цял свят, както и за български студенти, като квотите за броя на кандидатите се увеличава през годините, съобщи на пресконференция в Руския културно-информационен център (РКИЦ) Роберт Шестаков - представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация у нас.

Квотата, определена за прием на български студенти по програмата, се увеличава. През 2013 г. квотата е включвала 50 българи, през 2014 г. - 100, през 2015 г. - 150, през 2016 г. - 190, а през 2017 г. - 208 наши студенти.

През 2017 г. 670 българи са проявили интерес към програмата и са се регистрирали на портала RUSSIA.STUDY, като в конкурса трима са се състезавали за едно място. Така през миналата учебна година 236 български кандидати са приети в руски университети при квота за 208 души, разказа Шестаков.

Обучението по програмата е напълно безплатно за българските студенти и е за сметка на бюджета на Руската федерация, каза Константин Пеев - ръководител на отдела "Наука и образование" в РКИЦ. Той обясни, че всеки студент, приет по програмата, получава държавна стипендия от руското правителство.

"Приетите чужди студенти се настаняват в общежитие, което е на цена от 100 до 400 рубли, колкото е цената на една кока-кола или на едно кафе в Берлин, Лондон или Мадрид", посочи Пеев. По думите му най-голям е интересът към специалностите - международни отношения, икономика, мениджмънт, право, авиостроене, психология, медицина.

Кандидатите за прием по програмата се регистрират на портала RUSSIA.STUDY. Необходимите документи за кандидатстване са диплома за средно образование или академична справка за учениците в 12-и клас, две медицински свидетелства, международен паспорт и заявление - анкета с личните данни и желаните специалности.

Всеки кандидат-студент има право да си избере шест университета, но не повече от два във федерален окръг, а в Русия има седем федерални окръга. Москва и Санкт Петербург имат статут на федерален окръг.

Обучението в руските университети е класическо, стандартно, като за бакалавър обучението е четири години, в осем семестъра. За магистратура се учи две години, или четири семестъра, а за аспирантура - три години, или шест семестъра.

В България има над 60 000 възпитаници на съветските и руските университети във всички научни области, каза Константин Пеев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 3 години
До АнонименНямаш си и представа колко си прав!
40
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Това беше най-голямата грешка в живота ми! Моля не вярвайте на това безплатно образование. Качеството му отговаря напълно на цената. Пиша този коментар с надеждата да няма повече хора като мен - дълбоко заблудени.
39
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руското образование е по-добро от нашето.
38
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
у бугарско сите преподаватели са завършили у русия! другите са завършили у бугарско с преподаватели завършили у россия! всичко тука е по руска методика и учебници преведени или плагиятствани от русски! ама нищо ходете в родината на чистата и велика наука /ше ревете да се приберете, ама като ви зачукат по чукотка нема прибиране, шот като учиш безплатно после работиш, където те пратат и нема връщане, подписваш договор и зббоооооогом/ аре стегайте чемоданите!!! счастливо!!!
37
3
 
14
 
! Отговори
АМИ ПОСЛЕ . . .? преди 6 години
След като се изучат къде ще им признаят тази диплома ? И къде няма да я признаят ?
36
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в МосГосВисБезаналТехБояр(Московский Государствений по Висшей Безаналогова Технологии Бояришника) има ли места?Чувал съм, че е в топ 1.
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно тази сграда на МГУ на снимката 2/3 е общежитие в ютуб има клип от един математик , каква мизерия е вътре , отгоре тоалетната тече , банята ръжда мизерия , сам ремонтирал всичко , и накрая един китаец му откраднал хладилника и микровълната и я продал на друг китаец като си тръгнал.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много искам магистратура Русия във ФИЗТЕХ ама съм беден в Москава е скъпо кафе от автомат е един долар, до Берлин ми е по евтин билета.. Мога да работя в Германия и кредит 650 евро на месец мога да взема.. Защото съм Завършил ТУ-София Германския факултет и имам право кредит.. И не искам повече мизерно общежитие с 3-*** човека в стая.. за 40 евро общежитие в Русия е като в БГ ..
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако дават и по некоя рубла джоб пара моем и да се навием
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
shanghairanking com Това е класация има и иран , индия , саудитска арабия ,, Даже Софийския го има в направление Физика топ 300-400, миналата година в топ 300 материал сайънс
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отвори Шанхайската Класация която е китайска - Русия не напредва , а направо губи на места където бе силна Физика и Математика.. Московския Университет МГУ е на 301-400 място по компютърни науки.. Иран даже в по-добра позиция в 2 университета по-напред.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Погледни добре. 194ти.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави на 5-10 милиона население имат средно един добър университет.. Германия има 47 университета и всичките са в топ 500 поне в едно направление.. Има и второ качество Висши Училища практически насочени по приложни науки - в тях за докторска степен не се учи
28
11
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Според Times Higher Education (THE). Московския универсисет е 25ти. Ама според Нашата комисия по акредитация 25 ти е Благоевградския югозападен /бившия за начални учителки/. Който си мисли че Русия ходи в космоса или прави АЕЦ с пуцове или СПТУ много се лъже. 30г. пропаганда на Запада ви направи дюстабанлии.
27
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия има 15-20 добри университета.. Къде са тези 500 водещи на сигурно водещи по мастробация
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 2-3 години преди направят, свестен сайт .. Списъците на приетите се виждаха.. За Информатика и изчислителна техника обявени 12 места за магистър.. Приети 2 жени .. Едната от Бургаския и другата от ТУ-Габрово едната Московския техничиески - Бауман другата в Санк-Петербург.. Хора ниско качество едната в линкедин не е работила никога като програмист изкарала магистър иконимика ..
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще ме издържа в Русия искам да ида Новсоибирския или Владивосток Далечния Изток - Длекоизточния федерален университет на остров Руски.. Билета е 1200евро. Не можеш да бачкаш заплатите са ниски , ще умреш от глад , присъствието е направо задължително военна дисциплина..
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15Абе много лесно е да драскате безсмислици. Я посочи източник на информация. И какво значение има дали някой е забършил НБУ или Бургаски свободен и тн. Ти данеби Харвард да си завъшил ? Много станаха компетентните по всичкология тук.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15. Ломоносов е 96ти а Мюнхенския доста преди него. Не се изказвай неподготвен.
22
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да взема да пиша второ висшо.Руско.Ще ти неутрализира първото. После все едно ще си с две основни.