В света: 53% от учениците не разбират прочетеното!

260 млн. деца в Африка пък не посещават училище
26 яну 2018 22:22, Анисия Иванова
23
В света: 53% от учениците не разбират прочетеното!

В света има голямо увеличение на обхванатите ученици в образованието, като милиони посещават училище, но за съжаление има много деца, които не разбират това, което четат или нямат добри математически познания. Това заяви Хайме Сааведра - старши директор на сектора "Образование" в Световната банка и бивш министър на образованието на Перу, при представянето в СУ "Св. Климент Охридски" на глобалния доклад за развитието на Световната банка, посветен на образованието.

Средно в света 44% от учениците не се справят добре по математика, а 53% не разбират това, което четат, каза Сааведра. Той уточни, че тези данни не са еднакви навсякъде по света. Има държави в Централна Европа, където тези проценти са наполовина, в Източна Европа са около 25 процента, в Латинска Америка са около 40 процента, а в Африка са 90 процента.

"За Африка говорим за нещо чудовищно, за нещо умопомрачително, свързано с тези данни за образованието", коментира Сааведра. Той съобщи, че има 260 милиона деца, които трябва да са в основното и в средното училище, но не са.

Три са основните въпроси, по които трябва да работят всички министри на образованието, заяви представителят на Световната банка. Те са свързани с учебните програми, с необходимостта от добри преподаватели и с управлението на образователните системи и училищата, каза Сааведра.

Той отбеляза, че има и две предизвикателства пред целия свят.

Първото от тях е за ранното детско образование, като в най-добрия случай, в световен план, половината от децата от 3 до 6 години посещават институция за ранно образование с приемливо качество. Това е много важно, защото първите години от живота са решаващи за бъдещите когнитивни умения на човека, отбеляза Сааведра.

Той добави, че второто предизвикателство е свързано с обучението на възрастни и особено за хората, които са на пазара на труда, но не са получили качествено образование.

В доклада няма конкретни данни за България, защото той не е посветен на страната ни, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза обаче, че има много доклади на Световната банка, които са фокусирани върху България.

"Четейки този доклад, сме по-убедени, че политиките, които сме формулирали, са правилни. Докладът ни напомня колко е важно образованието, въпреки че всички го знаем това, но имаме нужда понякога да ни се напомня", заяви министър Вълчев, цитиран от БТА.


23
Още от
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Предполагам че 90% от тези 53% са от България.
21
0
 
1
 
! Отговори
м..да преди 6 месеца
Скоро и ние ще стигнем Африка. Световната банка отчита завидни успехи по отношение на необразованието-особенно в богатата на диаманти и злато Африка-дръж ги прости ,та лесно да се управляват и ограбват-това е мотото..
20
2
 
6
 
! Отговори
иха преди 6 месеца
ненапразно Бог е разделил континентите с океани и морета... според мен за всички злини на този свят са виновни католиците и протестантите от няколко държави-колонизаторки - Англия, Испания, Португалия, Холандия, и другите държави с колонии в Африка, Азия и Америка. Ако не бяха се навирали по екзотични области преди стотици години, сега нямаше да страдатот цветнокожите напасти.
19
2
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 6 месеца
Положението в Африка е като в нашите хъхрешки катyни. Дай му на нигърът само да лежи под баобабът и да се размножава - и да реве за подаяния от "лошите бели богаташи".

никой не може да бъде образован и цивилизован против волята му. На подобни примитиви изобщо не трябва да се помага, да бъдат оставени на естественият подбор. Само държави изключения като Кения например (там децата ходят и по 10 км пеш до училището с желание), ще оцелеят и ще се развиват. Който не му се учи - обратно на дървото.
18
1
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 месеца
Първите две неща,които унищожи,,демокрацията,, бяха образованието и млекозаводите...Първото го унищожиха краварите ,а второто холандците...
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Умишлено се пишат така, че децата да не разбират нищо. Това е целта на управляващите....
16
0
 
15
 
! Отговори
Американ преди 6 месеца
Глупаците си личат от малки, като сложиш и мързеливците при тях и стават над 2/3 от населението. А после пискат, че нямало работа за тях или малки им били заплатите.. Ми то според акъла бе, чоджум.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
И така, лека по лека, се стига до връщане на газовите камери.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А от 1 годинка няма ли да ги почват,ненормалници?!
Около 5-6 години е нормално да се започне с образование.
В България започвахме от 7 или 8,но имахме едно от първите в света добри образователни системи преди време,на най-високо ниво.Сега и от люлката да ги започвате,пак няма да има голям ефект,защото системата е такава,че води към затъпяване,оскотяване и децата не са виновни за това.
Колко деца днес четат книги,вместо да си правят позиране и лайкове из фейса?
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами така е,като пълните главите на децата с глупости,пропаганди,идеологиии,лъжи,а не с реална наука.
Преди време в Германия се опитвах да обяснявам материал по геометрия на току-що пристигнало дете от България и се изпотих,докато детето разбере що е то градуси и прав,***,остър,изправен ъгли,нищо не бяха го научили в България.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Учудвящо е за колко кратко време хората утъпяxa драматично! Преди около 30 години хотата не пртавеха впечатление на такива ckoтове.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Масовото изпр0стяване започна от еврейския сбирщайн ФАЩ.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това е целенасочено. И е цел на рия под 1% които държат около 90% от богатството в света. Благодарение на тъпотии като фейсбук,инстаграм, и сега най-разпространеното-снапчат,реалитита и тъпи лайфстайл предавания хората затъпяха. Но е много лесно да се управляват прости и от нищо интересуващи се маси,освен от селфита,лайкове и други подобни идиотщини
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А сред депутатите процента е над 98....
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 5
Асане, що изобщо трябва да се раждат деца??
Някой питал ли ги е дали искат да бъдат раждани???
А като се родят такива плебеи като теб да им натрапват Тикви и Цвики да
ги Оправляват.
Айде нема нужда........
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
В Бг процента е 80!!!
Всички го знаят ама не смеят да го кажат.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По света 53% не разбират прочетеното, а у нас 53% не могат да четат.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами нека феминистките раздат на по 45 години и понеже не им се занимава с децата да ги оставят пред телевизора без реална човешка комуникация и може да се очаква до десетина години първолаците да започнат да проговарят... Стига да не са аутистчета де... Феминизма доведе до епидемия от ментални и интелектуални проблеми из целия свят. В "демократичните" държави "адаптират" учебното съдържание - източноевропейчетата им се струват като вундеркинди...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Често, четейки статиите ви, и аз не разбирам написаното
3
1
 
4
 
! Отговори
ВИДОВ ДЕН преди 6 месеца
90% в Африка- БЯЛО ПРЕВЪЗХОДСТВО 14