В света: 53% от учениците не разбират прочетеното!

260 млн. деца в Африка пък не посещават училище
26 яну 2018 22:22, Анисия Иванова
23
В света: 53% от учениците не разбират прочетеното!

В света има голямо увеличение на обхванатите ученици в образованието, като милиони посещават училище, но за съжаление има много деца, които не разбират това, което четат или нямат добри математически познания. Това заяви Хайме Сааведра - старши директор на сектора "Образование" в Световната банка и бивш министър на образованието на Перу, при представянето в СУ "Св. Климент Охридски" на глобалния доклад за развитието на Световната банка, посветен на образованието.

Средно в света 44% от учениците не се справят добре по математика, а 53% не разбират това, което четат, каза Сааведра. Той уточни, че тези данни не са еднакви навсякъде по света. Има държави в Централна Европа, където тези проценти са наполовина, в Източна Европа са около 25 процента, в Латинска Америка са около 40 процента, а в Африка са 90 процента.

"За Африка говорим за нещо чудовищно, за нещо умопомрачително, свързано с тези данни за образованието", коментира Сааведра. Той съобщи, че има 260 милиона деца, които трябва да са в основното и в средното училище, но не са.

Три са основните въпроси, по които трябва да работят всички министри на образованието, заяви представителят на Световната банка. Те са свързани с учебните програми, с необходимостта от добри преподаватели и с управлението на образователните системи и училищата, каза Сааведра.

Той отбеляза, че има и две предизвикателства пред целия свят.

Първото от тях е за ранното детско образование, като в най-добрия случай, в световен план, половината от децата от 3 до 6 години посещават институция за ранно образование с приемливо качество. Това е много важно, защото първите години от живота са решаващи за бъдещите когнитивни умения на човека, отбеляза Сааведра.

Той добави, че второто предизвикателство е свързано с обучението на възрастни и особено за хората, които са на пазара на труда, но не са получили качествено образование.

В доклада няма конкретни данни за България, защото той не е посветен на страната ни, коментира министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза обаче, че има много доклади на Световната банка, които са фокусирани върху България.

"Четейки този доклад, сме по-убедени, че политиките, които сме формулирали, са правилни. Докладът ни напомня колко е важно образованието, въпреки че всички го знаем това, но имаме нужда понякога да ни се напомня", заяви министър Вълчев, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Предполагам че 90% от тези 53% са от България.
20
0
 
1
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Скоро и ние ще стигнем Африка. Световната банка отчита завидни успехи по отношение на необразованието-особенно в богатата на диаманти и злато Африка-дръж ги прости ,та лесно да се управляват и ограбват-това е мотото..
19
2
 
6
 
! Отговори
иха преди 6 години
ненапразно Бог е разделил континентите с океани и морета... според мен за всички злини на този свят са виновни католиците и протестантите от няколко държави-колонизаторки - Англия, Испания, Португалия, Холандия, и другите държави с колонии в Африка, Азия и Америка. Ако не бяха се навирали по екзотични области преди стотици години, сега нямаше да страдатот цветнокожите напасти.
18
1
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Първите две неща,които унищожи,,демокрацията,, бяха образованието и млекозаводите...Първото го унищожиха краварите ,а второто холандците...
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Умишлено се пишат така, че децата да не разбират нищо. Това е целта на управляващите....
16
0
 
15
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Глупаците си личат от малки, като сложиш и мързеливците при тях и стават над 2/3 от населението. А после пискат, че нямало работа за тях или малки им били заплатите.. Ми то според акъла бе, чоджум.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така, лека по лека, се стига до връщане на газовите камери.
14
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от 1 годинка няма ли да ги почват,ненормалници?!Около 5-6 години е нормално да се започне с образование.В България започвахме от 7 или 8,но имахме едно от първите в света добри образователни системи преди време,на най-високо ниво.Сега и от люлката да ги започвате,пак няма да има голям ефект,защото системата е такава,че води към затъпяване,оскотяване и децата не са виновни за това.Колко деца днес четат книги,вместо да си правят позиране и лайкове из фейса?
13
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами така е,като пълните главите на децата с глупости,пропаганди,идеологиии,лъжи,а не с реална наука.Преди време в Германия се опитвах да обяснявам материал по геометрия на току-що пристигнало дете от България и се изпотих,докато детето разбере що е то градуси и прав,***,остър,изправен ъгли,нищо не бяха го научили в България.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учудвящо е за колко кратко време хората утъпяxa драматично! Преди около 30 години хотата не пртавеха впечатление на такива ckoтове.
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масовото изпр0стяване започна от еврейския сбирщайн ФАЩ.
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е целенасочено. И е цел на рия под 1% които държат около 90% от богатството в света. Благодарение на тъпотии като фейсбук,инстаграм, и сега най-разпространеното-снапчат,реалитита и *** лайфстайл предавания хората затъпяха. Но е много лесно да се управляват прости и от нищо интересуващи се маси,освен от селфита,лайкове и други подобни идиотщини
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А сред депутатите процента е над 98....
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Асане, що изобщо трябва да се раждат деца??Някой питал ли ги е дали искат да бъдат раждани???А като се родят такива плебеи като теб да им натрапват Тикви и Цвики даги Оправляват.Айде нема нужда........
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Бг процента е 80!!!Всички го знаят ама не смеят да го кажат.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света 53% не разбират прочетеното, а у нас 53% не могат да четат.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами нека феминистките раздат на по 45 години и понеже не им се занимава с децата да ги оставят пред телевизора без реална човешка комуникация и може да се очаква до десетина години първолаците да започнат да проговарят... Стига да не са аутистчета де... Феминизма доведе до епидемия от ментални и интелектуални проблеми из целия свят. В "демократичните" държави "адаптират" учебното съдържание - източноевропейчетата им се струват като вундеркинди...
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Често, четейки статиите ви, и аз не разбирам написаното
3
1
 
4
 
! Отговори
ВИДОВ ДЕН преди 6 години
90% в Африка- БЯЛО ПРЕВЪЗХОДСТВО 14
2
0
 
15
 
! Отговори
А нашите индийчета? преди 6 години
Колко от тях не са стъпвали в училище? И наистина ли всички те са в чужбина с родителите си или това е просто едно удобно извинение?А колко са онези от тях, които се вясват в школото за малко, колкото да вземат безплатната (платената от нашия джоб) храна и да засвидетелстват присъствие, за да не им спрат детските надбавки?Колко от дипломите им за основно образование имат реално покритие?А в колко професионални училища им подаряват дипломи за средно образование (че иначе бият!).