"Право" само редовно? Дали пък не е дискриминация

Служебният кабинет на Герджиков премахна задочното за юристите
Обновена: 29 яну 2018 16:21 | 29 яну 2018 16:00, Камелия Цветанова
27
"Право" само редовно? Дали пък не е дискриминация
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради наредба на служебното правителството на Огнян Герджиков, според която от следващата учебна година кандидат-студентите за специалност "Право" ще бъдат приемани само в редовна форма на обучение.

Още по темата

Промените са записани в новите единни държавни изисквания за придобиване на висше юридическо образование. За това от години настояваше и самият Герджиков, който е един от най-изявените преподаватели на бъдещите юристи. 

Според Орлин Колев от Комисията за защита от дискриминация обаче това постановление на служебния кабинет силно стеснява използването на установените от Закона за висшето образование форми на обучение – редовна, задочна, вечерна и дистанционна, като по този начин цели групи в обществото могат да се поставят в неравноправно положение.

За сравнение все още действащата наредба освен редовна предвижда и задочна форма на обучение, съобщиха от пресцентъра на Комисията.

Колев подчертава още, че установената редовна форма на обучение като единствено възможна на практика представлява ограничително условие за кандидат студентите, които искат да се обучават в специалност "Право".

Отнемала се възможността на тези, които работят и на студентите, които учат вече в друга специалност.

"По този начин могат да бъдат различно третирани широки групи от лица по признаците лично положение, имуществено състояние, възраст и увреждане, като е възможно да бъдат засегнати и лица, носители на други защитени от закона признаци", мотивира се още Колев.

В крайна сметка и останалите от КЗД са решили да се самосезират и да проверят детайлно случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СУ лежи на стара слава.В България има поне 10 университета, по-добри от прехваления СУ.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който си мисли, че премахването на задочното обучение по право е панацея, живее в дълбоки и гъсти илюзии. Завършил съм в СУ и имах колеги, които не стъпваха на нито една лекция и присъстваха само на част от упражненията, и то неголяма част. Всички от тях се дипломираха, някои със закъснение, разбира се, но все пак издрапаха. Проблемът е, че пазарът е пренаситен с юристи, работа за всички няма, а повечето дипломирани са некадърници, които дори не могат да пишат, камо ли стават за умствен труд.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом кухата ми братовчедка завърши право, макар и задочно смятам нивото за много ниско. Представете си Черната Златка х 10, извънредно е куха. Аз подкрепям, има специалности които няма как да съществуват в задочна форма. Също така на университети като варненски и Бургаски свободен не трябва да им се позволява да предлагат право
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам много юристи,като част от тях са завършили редвно,а останалите задочно. Има много добри и много некъдърни и от двата вида обучение.Изводът който съм направил за себе си е: Който го разбира и го може,го може!Който си е *** и денонощно да виси в университета,пак некъдърник,ще си остане!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правото е слабо звено като качество. Напълнихме се с нечитави, но за сметка на това алчни и подкупни юристи във всички звена в системата. А вредата е очевадна за всички. За основна квалификация следва да е само редовно обучение, а задочно да се допуска само когато е втора, допълваща специалност след завършване на първата.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я пуснете кетъринг само редовно! Като ще копираме западната образователна система да го направим сега! Магистратура физика в 2 дена седмично и парт-тайм 1 ден седмично. И най-важното да струва поне 10 000 евро, за да се знае, че е нещо значимо.
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно пък правото си е суха материя , теоретична наука което позволява да се учи задочно
18
4
 
4
 
! Отговори
Варненка преди 6 години
А приемът за медицина? Разликите в бала между мъже и жени е голям. Не е ли дискриминация по полов признак?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми ще дръпнеш кредит мойто момче или ще се пребориш за стипендия или извън университетски, които са нормални, като суми. Или няма да учиш в СУ. PS ако разбера че си бил задочник, никога не бих те наел на работа или като адвокат. Варианти има винаги!
16
0
 
7
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 6 години
Цачова го е завръшила по линията на раб-фък и вижте до къде стигна със знанията си.Без малко щеше е...майката и на нацията.
15
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
С диплом *** ще бърша,само право да завръша.Ще съм на заплата у в съдебната палата.Мисля да завръша правоу в Монтана криво-ляво.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер щеше да е, ама ...Издръжката ми е поне 700 лева на месец. Няма работа, която да ми плаща по 900 лева бруто и да е малко от 30 часа на седмица. Първата година, пропусках по един-два дена на седмица, защото припадаха от умора, следователно се прехвърлих в задочна форма. А сега, това ще е невъзможно ! Какво ? Ще трябва да се продавам, за да бъда нещо повече от кариера ли ?
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да въведат и за лекари задочно обучение, щом само редовната форма е дискриминация! Направо да закриват университетите и да дават диплома на всеки, иначе не е честно?
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за образование в България е грехота да плащаш
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1За право пише че е 800 лева ДП или 2000 лева ПО.
10
6
 
4
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименИма стипендии, в СУ таксите не са високи, който има желание учи който не да не се оправдава!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Герджиков и Истанбулската конвенция е връх на демокрацията ама не е, и образованието трябва да е качествено и приоритет на ГЕРБ, ама зависи кой плаща. Редовно платено не значи че е качествено и без пари не можеш да учиш.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лятото ще слугуват в Аляска за да си платят таксите.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинските са редовно само на хартия и те работят по бензиностанциите и хотелите за таксите.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалкото е, че бедните, но умни хора не могат да учат.