Родители против критериите за прием в първи клас

Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни
29 яну 2018 12:15,
32

Родители на бъдещи първокласници готвят протести заради критериите за прием на техните деца. Според тях новите правила са неприемливи и дискриминационни. Някои от родителите вече са пуснали възражение в Столичната община относно променените критерии.

"Основното ми възражение срещу новите правила е предложеното определяне на нови, за пореден път, прилежащи райони към училищата. Според тях се въвежда допълнителен ограничаващ принцип на кандидатстване - едно дете ще може да ползва предимство при кандидатстване само в едно училище, в чийто прилежащ район попада неговият адрес", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR Мария Димитрова, майка на бъдещ първокласник.

Тя подчерта още, че при тези промени територията на прилежащите райони на отделните училища е много различна. Според Димитрова това води до възможност само за едно училище, в което да бъде записано детето.

Други родители пък обявиха новата мярка, която въвежда Столичната община, за дискриминационна. По думите им с нея отпадат много други важни критерии и вече многодетните семейства не са с предимство.

"Трима възрастни ще трябва да ходят на три различни места на първия учебен ден и си представете въртележката сутрин и следобед, когато се прибират децата от различните училища", подчерта майка на три деца в ефира на "България сутрин".

Други родители на няколко деца пък се възмущават от това, че всяка година правилата за прием в първи клас се променят и по този начин няма сигурност за това дали техните деца ще могат да посещават едно и също училище.

Майките на бъдещите първокласници се обявиха за преразглеждане на определянето на прилежащите райони, които да включват поне две училища. Според тях прилежащите и административните райони трябва да са едни и същи.

Мария Димитрова настоя още Столичната община да изготви съвместно с граждани и родителски организации едни правила за прием в първи клас, които да са достатъчно справедливи, ясни и да работят дългосрочно, за да се спре промяната на критериите всяка година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
борба с корпуция ли???!!не, напротив, създават се непрекъснато условия за такава !!! не мога вече!!
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моите деца вече са на по 30. Та искам да ви кажа, училището до седми клас не е без значение, но и възпитанието на децата и взискателността на родителите също са много важни. Успехите са функция на много фактори. Добър учител и насреща добър ученик. Иначе нищо не се получава. Родителят винаги трябва да защитава позицията на учителя ( поне пред детето).
28
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се, че още можете да избирате, защото в част от европата към която гледате, отивате, с лична карта и акт за раждане на детето, в еквивалента на нашия Инспекторат по образованието и до две седмици получавете писмо в което пише детето в кое училище ще учи. Обикновенно е най-близкото до дома. Това е. И няма хън мън и рушвети. И учат нараво както с месните, така и с други придошли. И никой не се сърди, приемат го нормално. Глобализация.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ами множко сте !Дойдохме от София - Манастирски ливади. Не виждам нищо в това да искаме детето ни да живее в квартал с училище, какъвто не е Манастирски ливади...Що се отнася до пренаселването съм съгласна, не е добре, но не е наша вината и не е редно децата ни да страдат от това.
26
6
 
12
 
! Отговори
Ами множко сте ! преди 6 години
А от къде дойдохте и си купихте жилище в ,,хубав квартал" Защото множко станаха новодошлите и много ,,хубави квартали" станаха ,,нехубави " от презастрояването.Като нашият/Лозенец/ беше хубав ,сега е отвратителен и пренаселен.Преди години идваха на вратата от 139то,,Захарий Круша", да събират и записват децата ни за първи клас. В днешно време е обратното-бой да се вредиш.Много,,софианци" станахме просто.
25
0
 
6
 
! Отговори
кубанская столица преди 6 години
В Россия също принцип за уседналост. Разбира се, всички школи са различни по уровен. Ала ако дете се намира в определен регион, той безусловно дължен би принят. Родители могат да запитат и други школи, ала дете безусловно должен би принят в своя регион
24
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Критерият за уседналост не е справедлив. Преди 2 години си купихме апартамент в София, в хубав квартал, на 5 мин от кварталното училище. Основен критерий за нас беше близкото училище. Дойде време да се нанасяме, а детето да тръгва на училище тази година. Е, оказва се, че училище за нас няма, нямаме никакъв шанс да влезем по честен начин. Аз подкупи не давам, щом се налага ще учи детето в частно училище, но ако за едни критериите са чесни, за други като нас определено не са.
23
4
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Ами аз мога да ти кажа за моя квартал - живея в близост до 66-то. Добра сграда, хубав двор, но директора започна да приема ученици по програма 'аз съм толерантен' - от бежанския лагер (който не е много близо, но ги карат с автобуси). С какво моето дете е виновно и трябва да страда заради решението на директорката да добави по 10 бежанци във всеки клас. Мислиш ли че хората от квартала не правят всичко възможно да не учат децата им там?
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава елитно училище? Свидетел съм как обикновенно СОУ го нарочват за елитно и хора от други квартали, започват да си записват децата там, само защото някоя бгмама постнала някаква глупост във фейсбоклука. А нито училището, нито учителите са се променили междувременно.
21
3
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Като баща на малки деца който ще бъдат първокластници след няколко години живо се интересувам от наредбата. Без съмнение има някакви добри идеи в нея. Проблемът идва заради различното ниво на училищата. Има такива където просто такова липсва което кара родителите чиито деца са принудени да посещават такива училища да са недоволни. Това е истината. На тези които протестират не им харесва нивото на училището което са принудени да посещават и затова протестират. Не е задето имат 3 деца и т.н.
20
1
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
Без да съм почитател на наредбата, доводите и са несъстоятелни. Защо? Идеята е всяко училище да има прилежаща площ. ВСИЧКИ деца от тази територия да бъдат приети. АКО останат места да се разглеждат другите райони. Т.е. Социалният критерии не трябва да е фактор. защото ВСЯКО дете с уседналост ТРАБВА да бъде прието. Т.е. дали детето е на социално слаби родители, многодетно семейство и т.н. или обикновенно дете - то ЩЕ БЪДЕ прието.
19
1
 
17
 
! Отговори
Shark преди 6 години
До 13. Значи принципно си прав и като родител те разбирам. Само че нали се сещаш, че ако аз открай време си живея в района на въпросното училище, обаче моето дете се окаже че не е прието, а твоето е, вече ще имаме проблем. И няма да го оставя така този проблем. Съжалявам.
18
1
 
15
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Така ще е, като съсипаха образованието. Защо преди не беше така, а броят на децата беше поне 10 пъти по-голям? Защо имаше места за всички? И никой не ходеше от другия край на града да кара детето си в т.нар "елитно" училище, защото критериите бяха едни и същи навсякъде. Друг е въпроса доколко тези училища са наистина елитни. По-скоро такива ги направи първенющината на разни родители. Прави ли ви впечатление, че всички т.нар елитни училища са в центъра, едно няма в кварталите. Защо така бе??
17
1
 
17
 
! Отговори
э23 преди 6 години
Това са точно тези, които искат да си сменят регистрации, за да вкарат децата си в "реномирано училище" и да изтикат истински живеещите край училището. И тази с трите деца пък хептем не я разбирам - тя живее ли на адреса, на който е регистрирана? Как така ще ходи на 3 различни места? Те по принцип трябва да са на различни места, ако са различни възрастови групи и ходя на училище и детски градини.
16
0
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 15 преди 6 години
Ясно е написано, става въпрос за прием в първи клас. В гимназия се влиза с изпит или успех от предходните години, там изобщо не става въпрос за местожителство.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И хората се принуждават да плащат по 4000 Евро на година." Колко процента от българите могат да си позволят да плащат по толкова за основното училище на децата си? Никой нищо не принуждава. Частни училища има, защото има и богати хора.
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За основно образование е приемливо това, но за гимназиите трябва да отпадне за местожителството.Иначе много основни провинциални училища ще се закрият, ако няма стимул да се приемат деца от същия район с предимство.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 г. вече загърбваме умишлено образованието и сега берем горчивите плодове.Без образование няма национална сигурност,няма отбрана,икономика,енергетика и каквото още се сетите!
12
13
 
2
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До Д. ДимитровМоите деца са в частно училище. Качеството на образованието и средата е несравнимо и разликата става все по-голяма с преминаването на децата в по-горен клас. Разбира се има и много мутренски частни училища...
11
7
 
6
 
! Отговори
Men преди 6 години
До pepeМда интелигетното дете се ражда такова и ако щеш във филиповци да учи пак ще си остане такова...Дрън дрън, много ясно че родителите "първенюта" ще карат детето си ако трябва и на другия край на софия, само заради това, че училището е добро! Проблема с първи клас е че не останаха свестни училища, и единствения начин да се реши е държавата да гарантира горе долу еднакво качество на образованието в рамките на града!