БСП: И задочниците с кредити, и лихвата да е по-ниска!

Държавата е гарант на кандидат вишистите пред банките
Обновена: 31 яну 2018 12:51 | 31 яну 2018 12:40, Камелия Цветанова
19
БСП: И задочниците с кредити, и лихвата да е по-ниска!
Снимка: visualhunt.com

Не само студентите, които учат редовно, но и задочниците да имат право да взимат кредити и да плащат по-ниска лихва, искат от БСП.

За да се случи това, левите депутати са внесли промени в Закона за кредитиране на студенти и докторанти. От левицата смятат, че лихвите по кредитите на учащите могат да се намалят от 7 на 3,5%.

Предложенията са по идея на Младежкото обединение в партията и са резултат от дебати с неправителствени организации, сред които и студентски.

"Приетият през 2008 г. закон доказа, че е един от важните инструменти за постигане на по-добър баланс и по-високо ниво на съучастие във финансиране на висшето образование чрез споделяне на финансовата отговорност между държавата и обучаващите се. Така се дава допълнителна възможност за повишаване на образованието на млади хора, които нямат възможност сами да осигурят необходимите средства, свързани с изплащане на дължимите такси и издръжката по време на обучението им", мотивират се от БСП.

От левицата припомнят данни, според които само в периода от 2010-2015 г. близо 18 хил. студенти и докторанти са се възползвали от тази кредитна услуга, гарантирана от държавата, а общият размер на получените по нея кредити е над 114 млн. лв.

Социалистите отбелязват, че повечето банки, предоставящи услугата, предпочитат да предлагат максимално допустимия лихвен процент. В повечето държави на ЕС процентът при подобен тип кредитиране на студенти е значително по-нисък или дори не е предвиден такъв, допълват от БСП.

Според тях евентуалното намаляване на процента няма да доведе до риск за банките, тъй като кредитите за студенти и докторанти се гарантират от държавата. Същевременно ще се създадат благоприятни финансови условия за заложените в сферата на висшето образование цели и ще се осигури оптимален баланс между правата и интересите на предоставящите и получаващите кредити по закона, смятат от левицата.

В мотивите си вносителите на законовите изменения посочват, че кредитирането само на учащите редовно поставя в неизгодна позиция младежите, предпочели задочна, вечерна или дистанционна форма на обучение. Включването на задочниците в програмата за студентско кредитиране би накарало повече млади хора да предпочетат да останат да се развиват в България, смятат социалистите.

Предложенията за законови промени на БСП идват само два месеца, след като от просветното министерство отчетоха, че държавата е погасила задължения в размер на 2 312 321 лв. на бивши или настоящи студенти, които не са платили заемите си за следване в университет.

По този закон кандидат-висшистите могат да теглят заем, за да следват в университет без поръчител, като гарант им се явява държавата. При случай на активирана гаранция, от МОН подават сигнал до НАП, които от своя страна започват да търсят длъжниците и да събират борчовете, коментираха от образователното министерство, като уточниха, че най-вероятно задълженията ще се търсят по съдебен път.

От стартирането на програмата за студентското кредитиране до настоящия момент са отпуснати кредити в общ размер на 124 206 138. лв., а за настоящата учебна 2017-2018 година студенти и докторанти са изтеглили заеми в общ размер на 1 284 628 лв.

Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера. 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет, изтеглена у нас. От образователното министерство обясниха, че до такъв заем са прибягвали студенти от медицинските университети и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).

Най-голям брой кредити са отпуснати на студенти, които се обучават в специалности от следните професионални направления: "Икономика", "Администрация и управление", "Медицина", "Архитектура, строителство и геодезия", "Право", "Сигурност и отбрана", "Комуникационна и компютърна техника", "Информатика и компютърни науки". Най-честите кредитополучатели пък са студентите от Нов български университет, Софийски университет "Свети Климент Охридски", Варненски свободен университет, Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", УНСС и Бургаския свободен университет.

Условията за отпускане на заем за висше образование у нас са доста по-различни от тези за другите вземания. За разлика от масовите кредити, при които са необходими по двама поръчители, при студентските кредити гарант се явява държавата.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
СУ лежи на стара слава.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 10:

Пapaзитите сте много, то е ясно ...
После обаче, ревете, като почнат да се режат детски и помощи ...
15
0
 
0
 
! Отговори
младен преди 9 месеца
"Някои студентски кредити са достигнали размерите на ипотечните заеми, които могат да покрият приблизително разходите за покупка на гарсониера. 85 хил. лв. е най-високата сума за следване в университет, изтеглена у нас"

Абе не е ли малко множко това??? На мене таксата в НБУ сравнително скъпа специалност беше 1600лв. По 2 на семестър, 4 години прави 12800лв. Верно че беше 2010-та ама...и двойно да е сега пак 85к не ми се връзват.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че някой стар и безработен значи ще го дискриминрат и отрежат че иска да учи компютри примерно ??!!
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредната глуупост на комунистите!
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До БСП, комунисти - като дойдете на власт го направете.
Сега си стойте в Руското посолство и мълчете.
Нямате правителство от 10 години насам ... това е ваш проблем.
Вие сте провалени, както и комунизма - навсякъде се провали.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В САЩ се разду подобен кредитен балон в студентско кредитиране в 2009 г. По-добре е без такси или който иска ще си заложи апартамента.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тва държавата да гарантира кредитите за студентите е много хубаво ама като е в друга държава дето може ние да учим. Примерно аз учих в Англия една година и си бих камшика
и сега тяхната държава ще плаща 3000 паунда кредит дето го взех.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
T.e. ако някой не си върне кредита ще го плащаме всички ние (държавата). Аман от комунизъм!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До БСП да представят
Интересни твърдения, но
"Гарантирани работни места със стартова заплата минимум 1 500 лв и общинско жилище за всеки млад висшист, завършил с общ успех не по-нисък от (5)."

Първо - Как ще гарантираш тези заплати, при положение, че в момента стартовите са по 600-700 лева. Второ, ако тази година има 15000 студенит, които са завършели с успех повисо от 5, как ще им дадеш толкова жилища. А догодини ? А това, че взимат над средната заплата, пак ли ще им раздаваме, каквото нямаме?
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лихвата, по тези кредити, трябва да е не по-висока от очакваната инфлация, за периода на заема.
Това, разбира се, е лично мнение.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Задочниците да работят!
БСП да започнат да привличат инвеститори и да откриват работни места, особено в Северозападна Бг, а не да се борят за кредити.
Как всичко се прави на обратно?!
5
0
 
8
 
! Отговори
annybody преди 9 месеца
Популизъм до дупка! Да направим помен на бездруго поминалото се качество на висшето образование с чужда пита - задочниците са днешното АОНСУ (НБУ) - все свои хора!
4
3
 
8
 
! Отговори
БСП да представят преди 9 месеца
ясна и убедителна програма, съдържаща три много важни неща:
1. Закриване на смешните университетчета-хранилки за пишман-лектори.
2. Качествени ВУЗ-ове с висококвалифицирани преподаватели, в които да се влиза само ако общият успех в дипломата за средно образование и успехът от всеки приемен изпит да е над "мн.добър (5)".
3. Гарантирани работни места със стартова заплата минимум 1 500 лв и общинско жилище за всеки млад висшист, завършил с общ успех не по-нисък от (5).

Други обещания са смешни!
3
0
 
9
 
! Отговори
Дракона преди 9 месеца
Направо държавата да вземе парите на богатите и да ги разпредели по равно на всички и така всички ще сме равни и щастливи. БЕ СЕ ПЕ БЕ СЕ ПЕ, да живей другарката Нинова
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пише се "кандидат-висшистите"
!!!
1
0
 
13
 
! Отговори
Ясноооо! преди 9 месеца
Тези отсега събират дивиденти за следващите избори, по принципа на сватбарските обещания на пияна глава - всеки сватбар се провиква, за да съобщи какво ще дари на младите и гледа да обещае нещо колкото е възможно по-голямо, за да направи впечатление.
После, след сватбата, бие отбой и намира някакво оправдание да не изпълни обещанието.
Корнелия са я избрали с подходящ за целта манталитет - да се провиква и да обещава.

Нямам нищо против тези кредити, но дойде ли БСП на власт, нищо няма да даде.