Глад за учители: След 7 г. няма да достигат 39 хиляди

65% от учителите у нас са били жертва на насилие
31 яну 2018 10:00, Петя Славова
53
Глад за учители: След 7 г. няма да достигат 39 хиляди
Снимка: Reuters

65% от учителите у нас са били жертва на насилие. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на дискусия посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119 – о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Още по темата

Глад за 39 хил. учители се очаква след седем години, добави още тя. Такева обясни още, че в момента 20 хил. студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри.

3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година, съобщи от своя страна синдикалистът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия. На първо място Ангелкова заяви необходимостта от достойно заплащане, след което добрите условия за труд, модернизиране на училищата и др.

Янка Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% имат диплома за второ висше.

Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им, пише "Монитор".

Миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.


 


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
До 51 преди 11 месеца
Не е вярно....Тава е ранното пенсиониране..Родените
1958 г.ще се пенсиоират на почти 62 г.,защото възрастта расте всяка година с па 4 месеца...
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен
58 години е възрастта за пенсиониране на учители от тази година.
Не е 57 както съм написал, а е 58г.
Не гледай пенсиониране трета категория, гледай пенсиониране на учители!
50
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
когато аз бях студент, имаше разпределение -откажеш ли да идеш по разпределение,връщаш парите за цялото си обучение.Нека и сега да направят така- и държавата, и университетите ще имат полза-така нямат да влизат разни неграмотници и местни цветнокожи само за едната диплома-или ще работи това,за което е учил,или няма да заема мястото на някой,дето ще си обича професията
49
0
 
11
 
! Отговори
бакълаварче преди 11 месеца
Започва се недостига на секви кадри това се знаеше отпреди много години е то го резултата днеска нема вишисит утре нема бачкатори и накрая нема да им има и хора а едно пропаднало зомбирано малцинство заради скапания преход и мисленето на хората ! Скапана държава е заради това бакалавърчето и терминал 2 ...
48
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
46, ти на кой свят живееш, я сега отвори НОИ и виж на колко години се пенсионират работещите 3 категори- жени на 61.4 години. Дали са баби, може би, но в Европа тая възраст работещи са защитени допълнително, а тук дали си на 22 или на 61година изискванията са едни и същи, а трудността на професията е огромна.
47
0
 
14
 
! Отговори
Тогав преди 11 месеца
няма да има и кой да ходи на училище,по две причини.Първата е,че просто децата са малко.Втората е,че и малкото останали деца НЕ наблягат на училището,за съжаление
46
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ан
Няма баби до 70 годишни, освен Я.Такева. Учителите се пенсионират най- късно на 55-57 г.
45
6
 
6
 
! Отговори
ан преди 11 месеца
останаха баби до 70 годишни в училище и затова не организират протести
пенсионират се и шефката пази мястото ,което след това пак се заема от бабата ,защото е неин човек
системите го позволяват
друг е въпроса ,че при сегашното образование,където властват технологиите и им пускат филмчета от уча се и ги изпитват на тестове само......така могат да изкарат 6ч и повече
44
3
 
12
 
! Отговори
ДО 43 преди 11 месеца
Няма глад за учители - съгласен съм.Има глад за ученици, но все още не го осъзнават. Пълно е с безработни учители, но от пенсионери не могат да се вредят в системата.
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма глад за учители.
Има много безработни учители.
Я.Такива излиза с такава информация, за да привлече кандидат- студенти и да се запълнят бройките във ВУЗ-овете.
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Я. Такева откъде знае колко училища ще останат в Бг след 7 години?
Учител съм по професия, не работя по специалността си.
Защо никой не ме потърси? Имам готовност да се върна към професията си. Поддържам контакт с бивши колеги. Интересувах се- търсите ли учители? Отговорът беше- невъзможно да намериш работа като учител. Въртят се едни и същи кадри от 1 училище в друго. Търси връзки в Просвета или Общината!
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Учителите не са това, което бяха. Сегашните кадри обединяват професията.
40
3
 
22
 
! Отговори
Съвременна преди 11 месеца
тенденция в България е, че учителя все по-малко е УЧИТЕЛ, а все повече бюрократ, полицай, социален работник, а понякога и обект на словесна агресия, подигравки и насилие. Министерството е време да преоцени отношението си и трудовата характеристика за УЧИТЕЛ и за съответните длъжности да назначи, секретари, полицаи, социални работници, психолози, юристи и медиатори. Не може за минимум пари да искат от 1 човек да работи за 6 -тима.
39
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Учители, лекари и други медицински кадри - това са хората, които най-често контактуват по принуда с ромския етнос, търпят безобразията му и за капак не получават заплатите, за които всяка година четем, че уж им ги били увеличили!
38
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като изчезнат учителите, ще си стягаме багажа за нормалните държави, където има учители. Все пак децата са ни най-важни.
37
3
 
34
 
! Отговори
Даскала преди 11 месеца
Абе има едни млади дето се пробват в професията, ама като видят каква отговорност и колко нерви е и не издържат и една година даже.
36
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Как 20 000 студенти ще станат учители? Вие чувате ли се? Ако 100 изберат тази професия от всичките 20 000 завършващи, пак добре. Завърших педагогика и знам какво е там. Накрая ще молите кафявите ви избиратели без основно образование да стават учители, защото никой друг няма да иска.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе някой проформа трябва да води документацията . Чантаджии ще трябват не учители
34
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо са ви учители по биология и история например?
Нали ще имаме учители по джендър обучение?
33
1
 
16
 
! Отговори
Деградация.bg преди 11 месеца
До Анонимен
> Думи като "влезнали" и "влезнат" нямат място в текст, писан от журналист. Забележката е съвсем доброжелателна, много е дразнещо.

Шопска им работа. Те в софийско не говорят български език, а само тяхното си местно наречие. Не се дразни.