Глад за учители: След 7 г. няма да достигат 39 хиляди

65% от учителите у нас са били жертва на насилие
31 яну 2018 10:00, Петя Славова
53
Глад за учители: След 7 г. няма да достигат 39 хиляди
Снимка: Reuters

65% от учителите у нас са били жертва на насилие. Това съобщи шефката на Синдиката на българските учители Янка Такева при откриване на дискусия посветена на младите педагози, която се проведе в столичното 119 – о СУ "Акад. Михаил Арнаудов".

Още по темата

Глад за 39 хил. учители се очаква след седем години, добави още тя. Такева обясни още, че в момента 20 хил. студенти следват педагогика, но дори и всичките те да влезнат в класните стаи, няма как да покрият дефицита от кадри.

3500 млади учители са влезнали в класните стаи през настоящата учебна година, съобщи от своя страна синдикалистът Оля Ангелкова. Тя обясни, че са необходими реформи, така че младите хора да бъдат привлечени към учителската професия. На първо място Ангелкова заяви необходимостта от достойно заплащане, след което добрите условия за труд, модернизиране на училищата и др.

Янка Такева съобщи още, че 98% от преподавателите у нас са с магистърска степен на образование, а 12% имат диплома за второ висше.

Шефката на СБУ засегна и въпроса за неправителствените организации. Тя заяви, че е крайно време да се въведе ред за тяхното допускане в училище, защото влизали по всяко време на денонощието и искали учителите да изпълняват задачите им, пише "Монитор".

Миналата година до директорите в столицата беше спуснато указание, което гласеше, че посещенията в училище, извън представителите на държавна власт, следва да се осъществяват след подкрепа на министъра на образованието и/или на началника на Регионалното управление по образование в София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха тези дето мислиш че ще останат да сричат ще са се омели по бързо от нас ...
27
0
 
19
 
! Отговори
д-р Исня преди 6 години
Всичко е точно - учителите изчезват, но и учениците също. Тези, които остават, на тях им стига 2 клас, за да метат улиците - да познават знаците и да могат да сричат името на улицата, на която се намират. За това учител не ти трябва - а някой, който само познава буквите.
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думи като "влезнали" и "влезнат" нямат място в текст, писан от журналист. Забележката е съвсем доброжелателна, много е дразнещо.
25
1
 
14
 
! Отговори
Дедо ви преди 6 години
Най-хубавото на тия статии е че след 7години никой няма да си спомня за тях и да провери дали написаното е вярно ... както се казва - до тогава я камилата я камиларя ше пyкнe!
24
2
 
9
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Няма такова нещо . Скоро не си влизал в училище
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има кадри, но няма ученици. Всяка година намаляват броя на учениците в една паралелка. Сега са между 12-16 ученика, но учителите не намялават. Преди 5-6 години норматива беше 30 ученика. Има училища с до 50 ученика, но учителският състав е запазен. Като добавим и обслужващия персонал на 1 ученик се падат 2.5 човека. Истината е в обединяването и закриването на нерентабилните училища и паралелки.
22
2
 
14
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Незнам защо са записали да учат ,ако смятат да не стават . Образованието е инвестиция и то не малка ...
21
11
 
8
 
! Отговори
българина преди 6 години
Спокойно герб ще редуцират децата съобразно броя учители... А учителите са мнооого про сти щом един протест за заплати не могат да организират, а после полицаите били тъ пи, май учителите са моноого по про сти..
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НеаА колко от тези, които стават, ще изберат да станат?
19
1
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Вчера случайно попадам на обява за логопед в училище . Заплата 440 нето ! Интересно ми стана работодателите имат ли представа че на частно този специалист взима по 30 лева за 20 минути ????
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и ученици няма да има. Управляващата клика изгони всичко младо и кадърно.
17
1
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Искам да попитам колко от тези 20 хил които в момента учат реално стават за учители ?????
16
1
 
27
 
! Отговори
Чомбе преди 6 години
Ааа, кадри ли няма? Да не би да сте им плащали малко и да са се разбягали?
15
2
 
21
 
! Отговори
До17 преди 6 години
Демокрацията от 29 години се прави на сляпа
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Насилието върху учителите е факт! Е, и? И това не е усещане за насилие! Мерките, какви са мерките и защитата, която давате на учителите, такева, като синдикат?
13
1
 
32
 
! Отговори
При демокрацията преди 6 години
учители не са нужни. На демокрацията и трябват само заведения, бързи коли, татуси и бици.
12
2
 
15
 
! Отговори
СИСТЕМНА преди 6 години
ГРЕШКА в образованието, здравеопазването, съда, МВР. Нито една от консервативните системи няма ситема за обучение, развитие и обновяване на кадровия състав. За тази цел е нужно разработване на дългосрочна политика, а не работа на парче. Със сегашната "пожарникарска" система. Назначенията и пенсиониранията ще се случват на "вълни" и няма да има никаква приемственост и надграждане.
11
3
 
41
 
! Отговори
Българка преди 6 години
Не е само въпрос на пари ,а на цялата обстановка.Във Великобритания седемгодишно дете набило учителката и тя извикала полиция да го арестува,защото няма право да му шибне два шамара на малкото нагло л айно.Еврог ейските ценности доведоха до срив в авторитета на учителите. Забогателите простаци мислят,че всичко им е позволено.Всичко започва и завършва в семейството-възпитание,навици,ценности.
10
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To тия га изкарат още един мандат може и държава да няма след 7 години.
9
3
 
42
 
! Отговори
маке преди 6 години
даскали инженери лекари работници за без паре нема и нема и да има га въведохте робството ви беше арно ама подценихте робите даже и по време на война се дава възможност на противника да се измъкне жив за да има кой да работи на окупаторите вие и за тва не помислихте