По втория начин в забавачка: "Болни" деца и родителско дарение – 2 бона

НПО ще внесе в общината сигнали за нарушения в детски градини
31 яну 2018 18:00, Петя Славова
15

Как се приемат деца в детските градини в столицата? Родители направиха скандални разкрития по този казус във Facebook. По думите им са извършени редица нарушения при приема в детска градина "Звънче" №2 в район "Триадица".

Очаква се днес Националният инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, които са събрали подадените сигнали, заедно с родители да внесат жалба до дирекция "Образование" към Столичната община.

Още по темата

Според Васил Николов от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система до тях са подадени десетки сигнали от учители и родители за нарушения при приема на деца в детска градина "Звънче".

"Главното нарушение е в разминаването на броя на приетите деца през публичната система и реалната бройка на самите групи. В една група за 30 деца изведнъж се оказва, че всъщност са 40. Освен приема по общ ред се приемат още 10 деца по "втория начин" чрез различни способи", уточни Николов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му на места се използва фалшиво медицинско свидетелство, че детето е с хронично заболяване и то реално влиза без проблем.

"Има деца, които имат хронично заболяване, освен това живеят срещу детската градина и пак не могат да влязат, защото не могат да си позволят "дарението". Сумата варира обикновено от 2 до 5 000 лв.", допълни още той.

Родители на деца са категорични, че начинът едно дете да влезе по "втория начин" вече е добре познат на всички родители в столицата.

"От всички се знае къде-какви пари трябва да бъдат дадени, че детето им да влезе безпроблемно. Проблем с приема на деца с хронични заболявания също е много голям. Те не минават през системата и не се знае на какъв принцип влизат", обобщиха родителите.

Те са на мнение, че трябва непременно да се направят необходимите проверки, а кандидатстването и приемът да са точно категоризирани, за да няма злоупотреби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
16
 
! Отговори
принудени са преди 6 години
Не съдя родителите - ама никак. Но съдя тези, които направиха трудно човек да гледа деца. Толкова. Сбъркана държава. Оня ден една жена ми се накара в магазина, че не си прибирам бързо продуктите от плота. Пък той магазина тесен - няма къде да се завъртиш. Накрая започна да вика по мен, че съм нямала мозък- ядосах се. Но....като поразсъждавах малко - стигнах до извода, че ще е така. В чужбина- никой не ти бута продуктите - сам да си ги слагаш в чантата. Или ти ги опаковат на касата или те изчаква
13
0
 
17
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Истинският въпрос е ЗАЩО няма достатъчно места в ОДЗ-тата та се създават предпоставки за подобни порочни практики! Всеки родител трябва да има възможността да работи, а за целта трябват достатъчно места в градините!
12
2
 
14
 
! Отговори
Lan преди 6 години
10, E, как?! Лесно от позицията, когато имаш друг избор да съдиш...Ама има семейства без баби и дядовци, живеещи под наем и с малки заплати (лично познавам такива)...Ако единият родител не работи - буквално гладуват! Още ли се чудиш "как"?!
11
0
 
5
 
! Отговори
Iva преди 6 години
До Боленами моето дете се води с хронично заболяване - бронхиална астма. цяла зима е на инхалации с гадни кортикостероиди. но го "вкарах" в ясла по нормалния ред - с кандидатстване в нормалния списък и жребий, защото не искам да е нещо като "инвалид". безумно нечестно е това с подкупите, и предопределяш живота на детето си по този път... и тия "болести" - атопичен дерматит и подобни - просто не може това да е привилегия. дори астмата не е кой знае какво че да дава предимство!
10
0
 
17
 
! Отговори
Леле преди 6 години
Как може да изкараш детето си хронично болно?!?Всичко друго ,но такова безумие..онемях.Със здравето шега не бива,а после се чудим защо става това онова.
9
1
 
6
 
! Отговори
Данчето Фъндъков преди 6 години
Ами мутрите заграбиха петната за строеж, къде да ви строя нови детски градини? Като не ви се плаща бегайте в провинцията.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя схемата е такава от години...и нищо! Докато си ги търпим, да не очакваме промяна. Сами няма да си прекратят източника на приходи.
7
0
 
4
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Колега Болен, спрете да използвате гугъл само за порно и потърсете там с ключова дума "диабет".
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От десетина години в детските градини в София е така. Всички действат по втория начин, хората губят почва под краката си и изпадат в абсурдни ситуации. Рано или късно всичката мръсотия ще излезе наяве.
5
10
 
6
 
! Отговори
Болен преди 6 години
Кога са успели деца на възраст за детска градина да заболеят хронично
4
0
 
14
 
! Отговори
43395 преди 6 години
Това е комунистическият начин на мислене "всичко е само за свои хора, познати, връзкари или на тези дето си плащат".Затова хората бягат в нормални държави.
3
13
 
6
 
! Отговори
бг преди 6 години
Ай стига с тези детски градин,че взе да писва вече! Държавата и политиката са за критика,ама през ден четем статии за детски градини.Възпитание трябва да има вкъщи,ама децата не са виновни,че са ***
2
1
 
19
 
! Отговори
ТЪПО преди 6 години
Моето дете е в Частна Детска Градина . Плащам 5 000 за година и всеки ден сутрин и вечер го взимат и докарват с Такси .Тук нещо не разбирам - да дадеш подкуп 5 000 лева , и да си дадеш детето в градина , с деца със Заболявания и Роми ?
1
0
 
15
 
! Отговори
Муньо-Фундуньо преди 6 години
Тези юрдеци откриха топлата вода .