В схватка за комунизма в час: БСП иска оставки, ГЕРБ напада!

БСП е по-недемократична и от БКП, отсече Галя Захариева
190
В схватка за комунизма в час: БСП иска оставки, ГЕРБ напада!
Снимка: архив Булфото

БСП е по-недемократична и от късната БКП. Това обвинение отправи от парламентарната трибуна Галя Захариева от ГЕРБ, след като от левицата поискаха оставката на просветния министър Красимир Вълчев заради новата програма по история за 10 клас, в която е включено и изучаването на комунизма.

Още по темата

"Когато чух, че БСП иска оставката на министъра заради идеологизация на образованието, си помислих, че става въпрос за виц или лоша шега. Как е възможно тези, които провеждаха масови чистки на директори и учители и на тяхно място назначаваха неграмотни хора, само защото са участвали в грабежи на мандри преди 9 септември 1944 г., тези които принудиха писателя Димитър Димов да пренапише романа "Тютюн", за да е политически удобен, да искат оставки!?", възмути се Захариева.

Според нея е недопустимо левицата като наследник на БКП да иска главата на Красимир Вълчев, защото бил отстоял справедливото решение – кървавата история на комунизма в България да бъде изучавана от учениците.

"Децата трябва да научат най-сетне, че тези които наскоро проведоха 49-тия си конгрес са оцапани с кръв от главата до петите и за разлика от останалите страни в Източна Европа, където социалистическите партии се разграничиха от действията на репресивните сили, БСП приема с гордост цялата история н БКП, история изпълнена с тероризъм и атентати, лагери, национални предателства в услуга на СССР", продължи с обвиненията Захариева.

Според нея е очевидно, че БСП има проблем с отношението си към демокрацията.

"Колеги от ляво, вие защитавате комунистическия режим, който е обявен за престъпен със закон още през 2000 година, а присъдите на т. нар. Народен съд са отменени поради липса на доказателства от върховния съд", настоя още тя.

Депутатката от ГЕРБ не си спести упреците и към десните партии, защото не са променили учебните програми така, че в тях да се включи и репресивния режим.

"Надявам се, че това не се дължи на партизански ген в ДНК-то ви", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Стефчо преди 6 години
Ех, българчета!Пак им се връзваме,а!Кога властта не е убивала?Всеки си има своята истина и своите скелети в гардероба.Да поменем жертвите на всички режими -на комунизъм,на фашизъм, на османска власт,избитите български царе (и Ивайло Бърдоква!),и избитите от Цар Борис стари български родове.Всеки погубен живот заслужава помен,щото всеки живот е ценен.Това трябва да научат децата ни.А не да делят на наши и ваши и да приемат за нормално убийството.И кво се мъти сега,та ни връткат да се делим
174
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Риве ти ли червени какскетии? И децата сега ще разберат колко сте били прости и какви престъпления сте вършили на времето. И не ми сравнявайте България с Япония защото Японците атакуваха САЩ с военна сила, и участвата активно във войната докато ние не сме пратили и един войник. Толкова сте смешни, с такива жалки аргументи да се мъчите да управдаете престъпленията на червените ***. Нищо сега ще ви лъсне цялата простотия и престъпенията в учебниците.
173
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли професори-историци-масони ще пълнят главите на децата с манипулирана история?
172
2
 
5
 
! Отговори
Българите преди 6 години
сме много добри в оправданията - оправдаваме се с турското робство, с капитализма, със социализма.... а истината е, че сме една малка незначителна държава на стратегическо място, винаги желана от Великите сили, но като робиня, не като любовница, още по-малко като съпруга. Населена с мързелив и завистлив народец, който поради големия тормоз сам себе си мрази и гледа да оцелява индивидуално. "Преклонената главица остра сабя не сече" както е казал поета.
171
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм никога не е имало.Имаше само социализъм.При Тодор Живков имаше държава, сега има само една територия.Добър вечер , селяни прости!
170
4
 
8
 
! Отговори
до 173 преди 6 години
Жертвите, кото Япония дава при атомните бомбандировки В ПЪТИ надвишават жертвите, които българския народ дава при налагане на сталинизма и социализма. Когато се говори за жертвите на социализма след девети никога не трябва да се забравя, че България е била част от Третия райх.
169
3
 
9
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Най-голямите чистки в образованието бяха по времето на СДС, кой каквото и да говори! Тогава имаше директива, неписана, всички директори, които по правило бяха и членове на БКП, да бъдат сменени.Покрай сухото изгоря и суровото-много кадърни хора , и то- с призвание, бяха буквално уволнени или сменени.На тяхно място се спуснаха полит коректни парашутисти. По правило новите бяха кандидат -членове на същата БКП, но отхвърлени поради некадърност или некомпетентност или лош авторитет, и минали в СДС..
168
3
 
5
 
! Отговори
До №176 преди 6 години
Това, че си тъпан, не значи, че и детето ти ще стане такова. Има интернет все пак.
167
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого ще вярва детето ми мислите ?! На мен който му казва че комунизма е най светлия страй и всичко в училище е фашистка лъжа от най големите убийци и престъпници, че америка и ЕС е врагът който изби над 3 000 000 българи, че учителките които го учат на това ги чака възмездие и тях или на платените ви продажни т.в.а..и
166
8
 
8
 
! Отговори
и още преди 6 години
От бомбандировките на английските самолети над София, жертвите и разрушенията са били много повече отколкото от репресиите след девети.
165
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние учим децата си, ние им обясняваме че врагът преподава нубивалици в училище
164
3
 
4
 
! Отговори
към мнение преди 6 години
за да има обективност, да не забравяме, че Япония беше бомбандирана от Америка с 2 атомни бомби, като съюзник на Германия, а на нас ни се размина.
163
3
 
11
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
За да има обективност и разбират по-добре историята, учениците трябва да учат и за избитите преди 1944г.
162
6
 
8
 
! Отговори
да не забравяме преди 6 години
че времената на Студената война са били неприятни и ограничаващи свободата на словото и на движението, като от тази страна на Желязната завеса така и от другата. Т.е. липсата на свободи не е типична за социализма. По време на Маккартизма в САЩ има истински "лов на вещици". Чарли Чаплин бил набеден за комунист и казва " В Америка трябва да вимаваш с кой крак слизаш от тротоара - левия или десния, за да не те обвинят за комунист" и в последсвие се преселва в Швейцария.
161
3
 
6
 
! Отговори
наскоро преди 6 години
направено проучване установи, че по-малките нива на социално неравенство, карат хората да се чувстват много по-спокойни и сигурни и не само по-бедните, но и по-богатите. Затова у много българи остава носталгията по социализма. Тя е напълно обяснима. Същевременно социализма от сталински тип има много недостатъци и затормозява развитието, лично аз предпочитам социализма в Швеция. Мисля, че ако Шведите ги сполети масова приватизация, като при нас ще бъдат изтребени максимум за 2-3 години.
160
3
 
11
 
! Отговори
нн преди 6 години
СССР като победители във ВСВ налагат техния модел на управление на държавата и в България. Така беше и в ГДР-ярък пример. В България се започна със социализъм, дори развито соц. общество не стана, а камо ли да гоморим за комунизъм. Комунизъм в България никога не е имало. БКП командваше. Допуснаха се много грешки в управлението. Постигнаха се и големи икономически резултати. Историята на тези времена трябва да се учи и показва обективно и точно, от всяка страна, лоша и добра.
159
8
 
11
 
! Отговори
Ехо преди 6 години
Галя Захариева е изкукуригала герберка. След като ще учат за комунизма, защо не учат за зверствата на фашистите в България?
158
3
 
4
 
! Отговори
в последващите преди 6 години
години репресиите намаляват, но ограниченията на Студената война продължават да държат България в менгеме, ограничавайки свободата на словото и на движение. Въпреки това по отношение на личния си живот хората са сравнително добре осигурени - получават доход, който осигурява минималните им нужди, възможност да закупят жилище, възможност да образоват децата си, достъп до здравни услуги на приемливо ниво. Най-голямото предимство е че тези неща са достъпни за ВСИЧКИ. Естествено и има правоимащи
157
6
 
6
 
! Отговори
Факт преди 6 години
67% от българите усещат стрес от несигурността и напрежението всеки ден. През последните години зачестяват паническите разстройства свързани със страх от загуба на работата. Мното българи ще загубят работата си през 2018. От уволнението до улицата минават средно 6 седмици ако не си намериш нова работа за да си плащаш сметките, а новата работа винаги е много по-ниско платена.
156
5
 
6
 
! Отговори
1 преди 6 години
галя захариева,да не отсича,а да пита ,вожда си любим,на коя партия е член,и дали пази ,още партийната червена книжка.