При матура: До 15 ученици в класна стая

РУО с указания към директорите на столичните училища
2 фев 2018 08:30, Петя Славова
7
При матура: До 15 ученици в класна стая
Снимка: архив, Булфото

Минимум 13 и не повече от 15 зрелостници трябва да има в класна стая при провеждането на матурите за зрелостниците и националното външно оценяване (НВО) след 7-и клас през май. Това става ясно от указания, спуснати от Регионалното управление по образованието (РУО) до столичните директори.

До 16 февруари директорите трябва да изпратят предложения за оценители, квестори и консултанти, както и за залите и броя места в тях. Съгласно правилата във всяка зала трябва да има по двама квестори.

Още по темата

Същото важи и за коридорите и входа на училищата. В случай че в школото има зрелостници със специални образователни потребности (СОП), е необходимо да се предвидят зали и за тях, а също така и консултанти и за двата държавно-зрелостни изпита (ДЗИ).

И тази година абитуриенти и седмокласници ще бъдат изпитвани в едни и същи дни, пише "Монитор".

На 21 май ще се проведе матурата и НВО по български език и литература. Два дни по-късно – на 23 май, пък абитуриентите ще държат втория изпит, който е по предмет по избор, а седмокласниците ще положат НВО по математика.

Профилираните и професионални гимназии трябва да подадат задължително целия си наличен състав за матурите. Лицата, които имат конфликт на интереси, в 12-и клас се подават като квестори или оценители на националното външно(НВО) оценяване след 7-и клас и обратното, гласят още указанията.

При подаване на оценители да се има предвид, че учителите по български език и математика могат да участват като оценители само по единия вид изпит – зрелостния или НВО. Тези, които не са одобрени от образователното министерство за оценители на матурите, могат да участват като такива на НВО, ако са предложени и за този изпит. Когато един учител не е включен в едната от двете комисии за проверка и оценка, ще бъде пренасочен като квестор за държавните зрелостни изпити.

 


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори по един да са в стая файда няма. Пак ще има преписване пищови и др. Образователната система полага основите на корупцията. Защото още в Нач.курс с вн. оценяване се подсказва на децата, училището да не е изостанало по успех.Учителите не оценяват реално.Има деца достойни отличници, има и „тъпи„ отличници-деца на богатите, от които учителите или се страхуват или им правят „четки„.Няма ги проверяващите инспектори.Оценяването трябва да е най-значимият показател за ученика , а не цената на таблет
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сведение на квесторите не се заплаща
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-малко лица,повече квестори!!Вместо една група ще станат две!!Броят на квесторите почти ще се удвои!!А,за това се плащат пари,повече облизват пръсти от кацата с мед,наречен матура!!А,знание,образование.......бе кой ти ги гледа??Важното е да си докараме един бонус още към заплатата!!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На олимпиада при малките ученици квестор подсказваше. Писмени работи се коригират, за да се натаманят резултати.
Същото е и при матурите. Всяка година се оказва, че са излезли предварително тестове и текстове. Кому е нужна тази пародия на проверка на знания? Който иска качествено образование да върву в чужди университети. Нашите се затриха съвсем.
2
0
 
4
 
! Отговори
annybody преди 1 година
Защо да махнат само матурите - и кандидат-студентските изпити, както виждаме, са напълно излишни, в Пловдивския университет например се разигра лотария за някакво луксозно возило сред кандидат-студенти.
Каквото ни е средното, такова ни е и виШУТО образование, и оттук вече се отваря верижната реакция с лесно предвидими катастрофи във всяка област на пост-комунистическата разруха (набедена за демокрация).
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрово да ги прекратяват тези матури. Средното образование няма никаква стойност и не е нужнно да има матура.