Уседналост за прием в І клас – не важи за ромчетата!

Целта била да няма сегрегирани училища за малчуганите от етноса
89
Уседналост за прием в І клас – не важи за ромчетата!
Снимка: Булфото, архив

Критерият за уседналост при приема на ученици в първи клас да не се прилага за учениците от ромски произход. Това предлага просветното министерство с поправки в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, пише в. "Сега“.

Целта на промените на практика е да не се създават сегрегирани училища с ученици изцяло от ромски произход, става ясно от мотивите към проекта.

Още по темата

МОН въведе критерия "близост на училището до постоянния/настоящия адрес" на ученика като водещо условие при приема на първолаци през септември м.г.

От сдружението на общините обаче са поискали критерият "близост" да няма задължителен характер за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.

От МОН са приели това, а в мотивите към проекта четем, че "за улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите".

Самата промяна в текста на наредбата пък гласи, че ако при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува "обосновано предположение прилагането на водещия критерий близост" обективно да доведе до формиране на една или повече паралелки с ученици само от една етническа малцинствена група, то тогава може, след решение на общината, децата от тази малцинствена група да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони.

Дава се възможност децата да се насочват и да се приемат в първи клас в училищата с други прилежащи райони при условия и по ред, определени от общината, "и при заявено желание на родителите/настойниците".

Разрешава се също така малчуганите да се записват в училищата, към които са насочени, и на места над утвърдения училищен план-прием, но не повече от двама ученици в паралелка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
6
 
! Отговори
Я преди 6 години
изчезна ми коментара! Пиша пак: В заявленията не пише етнос, само гражданство. Как ще се определи кои са индийци и кои бели? Вече има доста руси и със сини очи и от тях. Аз моето бяло, русо и със светли очи къде да напиша какво е по етнос и кой ще оспори моята дума? Все пак аз съм родителя!
60
1
 
5
 
! Отговори
Лозенец пита: преди 6 години
А ромите може ли да си записват децата в училищата в Рим?
59
1
 
11
 
! Отговори
предложение преди 6 години
всички РОМЧЕТА - директно записани в италианския лицей !
58
1
 
9
 
! Отговори
Извод преди 6 години
До ПетковаХора, пишете в документите, че децата ви са ромчета, за да можете да ги настаните точно в това училище, което сте си харесали.Ура!
57
1
 
4
 
! Отговори
Пак са с привилегии! преди 6 години
????????????????????????????????????????????????????:) :) :)))))
56
2
 
12
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Аз това нещо го предвидих и предупредих, че ще стане така, но нямаше кой да слуша. Цялата организация на МОН е прогнила. Ако се приеме това решение - правилото важи за всички, освен за един етнос, това ще увеличи корупционните практики в училищата, защото всеки ще се натиска неговото дете да е записано в добро училище, за да не бъде "разпределено" към училище в махалата. И в градовете ще настане доброволна сегрегация по квартали. Много далновидно и социализиращо!!! Нямам думи!
55
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уседналост за прием в клас не важи за ромчетата!Целта била да няма сегрегирани училища за малчуганите от етносаЗатова умниците от ГЕРБ сегрегират всички останали - българчета, арменчета, еврейчета и т.н. ...Все пак - това е любимия етнос, те избират партията на власт. Няма как, разбирам ги напълно.Но защо тази държава не я кръсят поне Ромалеания поне да знаем къде живеем, а не да е с това подвеждащо име България.
54
4
 
6
 
! Отговори
ром до 61 преди 6 години
Ще измислим, нас не ни мисли. Гледай си само къщичката, да не останат само гредите някой ден.
53
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A защо не трябва да има изцяло ромски училища?
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция не е в ЕС или как? Там и огради им слагат.Истински случай. Във Враца, в разцвета на комунизма, се построи ЖК Лютибродски. Панелни блокове, смрад, истинско гето. Идва френска делегация на гости на ОК на БКП и ги водят на разпивка в Турканица (резиденция на ЦК до Враца). Минават покрай "комплекса". Водещият делегацията от френска страна заявява: "Отлично е, че сте ги отделили в обособен квартал, но защо няма огради и бариери???" Не са посмели да попитат точно кои е имал за отделени.
51
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме единствената държава член на ЕС, която третира собствените си граждани по различен начин според цвета на кожата им.
50
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната дискриминация за Българите!
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
52, ама те всички са български граждани. И натам какво правим?
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дам уточнените. Под "техните лекари" имам предвид лекарите, които лекуват роми, а не лекари от ромски произход.
47
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато етноса спре да е от значение, а се гледа само българското гражданство, тогава ще се нормализират нещата в тази държава.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И за учителите, които водят мъртви души заради едната заплата. Спокойно, те ще се пенсионират, други няма да дойдат. Пак ще опрем до консолидираните училища, където всичко е под строй на "баламатума".Някога тази функция се изпълняваше от КЕЧ при строителните войски, но там нямаше момичета. Те бяха по шивашките фабрики и в "чистотата". Сега, поради свиване на пазара на труда, "уравниловката" трябва да започне още от първи клас. Но нека все пак читавите имат право на избор. Честно е да е така...
45
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се. За ромите винаги законите са различни. После ми приказвайте за равноправие.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46. Политиката във вашето предложение е изцяло погрешна. Целта не е интеграция на малцинствените групи, когато те изповядват различни ценности. Целта е създаване на "паралелна държава" и ... каквото излезе. Да си учат в техните училища, да си ги лекуват техните лекари, да си намират заетост в техните фирми. Е, ама лекарите им се учели на тях. Ами така ще е, някак си. Каквото повикало - такова се обадило.Така че, тази мярка е позитивна. Ще има единици извън гетото, което е пак нещо.
43
11
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 6 години
Нека бъдем реалисти. Само с наказателни мерки не става, на хората трябва и да им е удобно да изпълняват задълженията си. Ефекта от спирането на помощите, когато детето не ходи на училище е само,че има хиляди училища пълни с "мъртви души", където едни учители попълват тестове вместо своите ученици и ге прехвърлят от година на година. Ако сме реалисти ще направим училищата достъпни, ще назначим учители които разбират езика и нравите, ще контролираме нещата да се случват РЕАЛНО, не само на книга
42
3
 
43
 
! Отговори
Pigi преди 6 години
Е това ако не е дискриминация на българчетата не знам кое е!