Уседналост за прием в І клас – не важи за ромчетата!

Целта била да няма сегрегирани училища за малчуганите от етноса
89
Уседналост за прием в І клас – не важи за ромчетата!
Снимка: Булфото, архив

Критерият за уседналост при приема на ученици в първи клас да не се прилага за учениците от ромски произход. Това предлага просветното министерство с поправки в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование, пише в. "Сега“.

Целта на промените на практика е да не се създават сегрегирани училища с ученици изцяло от ромски произход, става ясно от мотивите към проекта.

Още по темата

МОН въведе критерия "близост на училището до постоянния/настоящия адрес" на ученика като водещо условие при приема на първолаци през септември м.г.

От сдружението на общините обаче са поискали критерият "близост" да няма задължителен характер за общини, които провеждат политики и/или изпълняват проекти за интегриране на учениците от ромски произход.

От МОН са приели това, а в мотивите към проекта четем, че "за улесняване работата на общините по отношение интегрирането на ромското население е дадена възможност общините да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите".

Самата промяна в текста на наредбата пък гласи, че ако при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува "обосновано предположение прилагането на водещия критерий близост" обективно да доведе до формиране на една или повече паралелки с ученици само от една етническа малцинствена група, то тогава може, след решение на общината, децата от тази малцинствена група да се насочват за записване в първи клас в училища с други прилежащи райони.

Дава се възможност децата да се насочват и да се приемат в първи клас в училищата с други прилежащи райони при условия и по ред, определени от общината, "и при заявено желание на родителите/настойниците".

Разрешава се също така малчуганите да се записват в училищата, към които са насочени, и на места над утвърдения училищен план-прием, но не повече от двама ученици в паралелка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отделно, "спираш" си детето, спират ти помощите. Чист бизнес. Да, разни лелки квичаха по радиото, че това е "вторична сегрегация", но нека те да кажат как да отделим децата от родителите им - гласоподаватели? Съгласен съм, че в училището няма да го научат на кой знае какво, но поне ще пропуснат да го научат как се краде и ***.Та, с тези единици, които ще поискат в друго училище, нещата са нож с две остриета. Детето, ако спре да ходи, ще остави семейството си без помощи. Извод - ще ходи!
40
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да се комбинират даже. Може да ходи с майка си на училище, защото сигурно тя е малолетна и да ги води 30 годишната им баба
39
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак емоция у четящите, без да влагат капка логика. От тази възможност ще се възползват едно две читави деца, които иначе ще бъдат принудени да учат в "консолидираното" училище. В това училище ценностите са други, изучаваният материал е друг и т.н. Защо искате да затриете и единиците, които желаят да излязат от гетото?Виден пример е Враца. Всичкото "ром" го товарят на автобуси и го карат в училището в Паволче. Хранят ги. Държат ги далеч от гетото. Все полезни неща. Но там не ги учат...
38
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безумните политики на Герб във всички области нямат край и целят унищожението и на малкотото останал вече български народ. Българи, пазете себе си и децата си!!!
37
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То нещо важи ли за ромчетата и за техните родители? Те какви са и какво са? Тези ,,привилегии" ги правят още по нагли.
36
1
 
37
 
! Отговори
бг преди 6 години
Все повече се убеждавам ,че в министерствата стоят някакви хора ,които получават високи заплати и от нямане какво да правят измислят дивотии ,с които да вгорчат живота на обикновения българин, докато го докарат до състояние да хване сопата и да не гледа къде удря.
35
7
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
До Анонимен27,тия 10-12 часа за теб и за девет поколения напред са много,няма да можете да ги изработите,нали не си мърдате пръста,как не ви е срам поне,така нагло да лъжете,посмалете малко,като лъжете,нека да е нещо правдоподобно,кой ще ти повярва,че работиш 10 ч.,съвсем ни взе за канарчета
34
2
 
13
 
! Отговори
дедо гоше преди 6 години
лел колко първолаци ще станат 'ромчета' не е истина :)
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и затова толкова ниско падна българското образование за да е на нивото на ромчетата,които по 3/4 пъти повтарят пети клас.Ходят в училище да се забавляват като бият учители и съученици.Никога няма да си дам детето в клас с ромчета.А в МОН работят идЕотЕ.
32
2
 
33
 
! Отговори
до 34 преди 6 години
Контролите глобяват и свалят от автобуса само българчета. Ние просто нямаме шанс да пуснем децата си без карта за пътуване. Колкото и да е евтина, това е още едно нещо което ПЛАЩАМЕ за разлика от малцинствата. Пък и никога не би ни идвало наум да не пращаме децата си на училище дори това да ни струва лишения.
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До отновоА щото няма бедни българчета, ама разбира се за техния транспорт никой не го е грижа. Да не говорим, че учениците пътуват с карти и им излиза по-евтино.
30
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БраВо, браВо............ какво прекрасно решение на МОН. Живеем в държавата на бъдещето. Сега и швейцарските деца ще искат да се преместят при нас, ама на, не са от приоритетните групи.
29
2
 
54
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Ние българите вече нямаме държава, не го ли разбрахте?
28
1
 
12
 
! Отговори
отново преди 6 години
административни недомислици на хора, които работят само с цифри. 1. Малцинствата обикновено са хора бедни, ако се насочат към други училища тези деца трябва да пътуват с автобус, верно че не сме видели досега да си дупчат билет, но ако все пак Столична община реши, че трябва, това ще откаже и без друго затруднените с ученето. 2.После ако децата са в училище близо до дома, може да се хранят в къщи 3. За учителите ще е много по лесно да ги издирват и подканват да ходят на училище
27
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
диотска държава! Добре, че се махнахме!!!!
26
2
 
46
 
! Отговори
Толерантност преди 6 години
Тези дето пишат наредбата да пратят техните деца и внуци в училища с повече ромчета или както си е правилно да се нарекат ***.
25
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Ами за разлика от един определен етнос, ние ходим на работа, че понякога и на две места, та кога да го организираме този протест като често работим по 10-12 часа? Ако излезем на улицата да протестираме ще останем безработни и тогава още по-зле.
24
1
 
36
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Без да съм чел проекта, е на път да стане поредната идиотска наредба на общината, която сигурно освен незаконна ще е и дискриминационна. Хората, които живеят под наем и им се налага да се местят в различни райони, няма да си записват децата на училище ли?
23
2
 
39
 
! Отговори
Несправедливост ! преди 6 години
Това е дискриминация набра българските деца по РАСОВ признак!!!
22
1
 
39
 
! Отговори
Men преди 6 години
Уседналостта, отговорностите, задълженията, битовите сметки, възпитанието и законите не важат за тях.