Учителите на психотест. Застрашени ли са от "бърнаут"?

Специалисти обясняват зачестилите случаи на агресия
3 фев 2018 12:00, Петя Славова
50
Учителите на психотест. Застрашени ли са от "бърнаут"?
Снимка: архив, Булфото

Професионално прегряване или некомпетентност. Това са възможните причини за случилото се в Бургас смятат хората, обучаващи бъдещи учители. Според тях един от начините за откриване на проблем е чрез психотест на учителите, съобщава Нова тв.

Според Наредба на Здравното министерство от 2017 г., психотестовете трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. В края на миналата година обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше окончателно отменена.

Още по темата

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите са: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и дори педофилия.

В крайна сметка обаче министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут".

Младите учители в детска градина "Първи юни" са само двама. Останалите са на възраст над 45 години. От три седмици директорът търси да назначи нов педагог.

"Няма много желаещи от младите хора, които завършват такава специалност, да работят в детските градини. Единствената кандидатка, която дойде и която отговаряше на условията се отказа с един размисъл", разказва Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Отказът често е заради прекалено многото отговорности и задължения - както в грижата към децата, така и административни.

„Понякога вечер пренебрегваме семействата си, защото трябва да свършим нещо, което е задължително в нашата работа”, Елка Бобева, учител в детска градина.

Проблем е и ниската заплата. Както и завишените изисквания на родителите. "Трудно е да намериш хора, които да са готови да дадат сърцето си и да работят всеки ден с 30 деца, да успяват да обърнат внимание на всяко дете, да запазят усмивката на лицата си въпреки своите лични проблеми", обяснява Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Резултатът. "И моят кабинет, и на колегите, които дават такава помощ, са пълни с учители, които търсят начин да се справят със стреса и непрекъснатото психично напрежение, на което са подложени", обяснява Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

След 30 години стаж в обучаването на бъдещи педагози, психологът и преподавател в Алма матер, Христо Монов е на мнение, че критериите за прием стават все по-занижени. В момента в специалност "Предучилищна и начална педагогика" се влиза само с оценките от матурите. А задължителното събеседване с кандидатите вече го няма.

"И попадат хора, които са прекрасни иначе. Но имат определени личностни характеристики, които не са подходящи за професията на детския учител - по-голяма интровертност и от там дефицити в общуването", на мнение е Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е защото сегашните родители купуват на дацата си таблети ,телефони и какво ли още не само да не ги занимават у дома
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
викаите обиждаите възпитателите супер *** родители така само ще отблъснете още повече младите които са на ръба но се колебаят да станат възпитатели благодарение на вас ще доиде време и по 1000 лева да давате на месец и пак никои н яама да се навие да ви гледа лигавите ви деца а ми моето поколение като са ни дърпали ушите яли сме понякои шамар да не сме умрели напротив виждаме от малки и хубавото илошото в живота и то ни каки няма да намерите мрънкачи при нас
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от т.нар синдром на изпепеляването сме застрашени всички с изключение на политиците които си ходят на работа когато искат и си гласуват неимоверно т.е много на брой ваканции даже повече и от учениците .Спете още бърнаудовци
21
5
 
3
 
! Отговори
луда по гръцкия преди 6 години
Това бърнаут на гръцки ли е ?
20
0
 
17
 
! Отговори
12345 преди 6 години
БЪРНАУТ!!! Прави са- предстои дигитална, но според мен и фактическа смърт на славянските езици. ***, мъфин, логвам се.... Половината името не могат да си напишат..Ужас
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И петорно вдигане на таксите! Дават по 40 лв., а ако е отсъствало детето- по 20- ина и се държат като собственици на градината!
18
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Учителите на психотест. Застрашени ли са от "бърнаут"?"Ин Булгерия за "бърнаут" си имаме думичка- "изпушване". Джурналята освен психотест, трябва да минават и езиков.
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 10 години никакви учители няма да има, и за 1500 лв заплата няма да има желаещи
16
0
 
42
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
Има ли човек, който може да издържи да гледа 30 деца ежедневно? И дърво да си, ще луднеш. Майките с по 1-2 собствени изперкват, те им натресли по 30-40 деца в група. В белите страни децата са 5-8 до 12 макс. на един учител с двама помощници. В училище е същото.
15
16
 
12
 
! Отговори
Мария преди 6 години
Младите нямат въобще качества за учители. Те не стават за учители.Нямат душа и сърце за такива.
14
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С психотестове и допълнително унижения най-много да изгонят и малкото читави учители. Тогава ще си осигурят безлична, напълно глуповата пасмина обучаващи, готова да учи децата на това, каквото й спуснат отгоре по партийна линия.
13
3
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Проблемът е в опростачването.Прости родители = невъзпитани деца.Да си учител в днешно време е форма на мазохизъм.По-младите са със същия просташки манталитет като родителите, а по-старите са се озлобили от ежедневието ...Резултатите са налице.И по-зле ще става !
12
8
 
10
 
! Отговори
Ъплоуднат в облака преди 6 години
Първи на психотест и множество други тестове за да се установи дали не са сами, трябва да бъдат подложени учителите по психология и философия. Там процентът на психопатия е над 90!
11
0
 
24
 
! Отговори
С дъх на пари.... преди 6 години
Познавам няколко психолози в МВР...Ако знаете каква крещяща нужда имат от психолог!!! И най-вече от смяна на професията. Е как те ще лекуват проблем? Същото ще стане и в Образованието. Просто още едни МНОГО пари ще заминат при точно определени компетентни специалисти.
10
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горко Ви ако се избират учители по партия а за ГЕРБ още повече .Предлагам Б.Борисов да поработи един месец в социален дом може и да не е за увредени деца , а за такива изоставени от държавата възрастни хора ,да види къде може да попадне като му се изчерпа и малкото сив материал който го осенява в изказванията му
9
24
 
10
 
! Отговори
ще гласуваме за Герб преди 6 години
Всички учители предатели които не са членове на партия Герб вън! Да се махат, а ние ще намерим нови верни хора и да градим държавата.
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо непременно учителките трябва да са под 45г?Посочете ми закона, алинеята, точката, според която хората над 45г. не трябва да работят като учители!
7
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите и всички други са отражение на държавата.
6
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Застрашени са всички които работят с хора-учители ,социлни работници ,лекари в спешна помощ и тези които дават по 12 чеса дежурства и тези на които постоянно им звънят по телефона ,застрашени са защото няма система която да им осигурява комфорта на работа и на почивка т.е няма държава за хората -само за народните представители които си ходят кагато си искат на работа другото си го пишат срещи с електората ,имат ваканции които си определят сами и бол отпуски и режийни другите са супата
5
2
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите са претрупани от административни безумия, освен това много родители смятат, че учителите са някакъв обслужващ персонал...