Учителите на психотест. Застрашени ли са от "бърнаут"?

Специалисти обясняват зачестилите случаи на агресия
3 фев 2018 12:00, Петя Славова
50
Учителите на психотест. Застрашени ли са от "бърнаут"?
Снимка: архив, Булфото

Професионално прегряване или некомпетентност. Това са възможните причини за случилото се в Бургас смятат хората, обучаващи бъдещи учители. Според тях един от начините за откриване на проблем е чрез психотест на учителите, съобщава Нова тв.

Според Наредба на Здравното министерство от 2017 г., психотестовете трябваше да станат ежегодни и през тях да минават всички педагози. В края на миналата година обаче, след недоволството на синдикати и учители, проверката на психичното здраве беше окончателно отменена.

Още по темата

Списъкът на заболяванията, за които психиатрите трябваше да проверяват учителите са: разтройство на настроенията, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на психоактивни вещества, деменция и дори педофилия.

В крайна сметка обаче министерството остави прегледите задължителни само при назначаване на работа. В същото време според експерти учителите са сред най-честите жертви на професионалното прегряване, известно още като "бърнаут".

Младите учители в детска градина "Първи юни" са само двама. Останалите са на възраст над 45 години. От три седмици директорът търси да назначи нов педагог.

"Няма много желаещи от младите хора, които завършват такава специалност, да работят в детските градини. Единствената кандидатка, която дойде и която отговаряше на условията се отказа с един размисъл", разказва Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Отказът често е заради прекалено многото отговорности и задължения - както в грижата към децата, така и административни.

„Понякога вечер пренебрегваме семействата си, защото трябва да свършим нещо, което е задължително в нашата работа”, Елка Бобева, учител в детска градина.

Проблем е и ниската заплата. Както и завишените изисквания на родителите. "Трудно е да намериш хора, които да са готови да дадат сърцето си и да работят всеки ден с 30 деца, да успяват да обърнат внимание на всяко дете, да запазят усмивката на лицата си въпреки своите лични проблеми", обяснява Марияна Димитрова, директор на детска градина "1-ви юни" - Горна Оряховица.

Резултатът. "И моят кабинет, и на колегите, които дават такава помощ, са пълни с учители, които търсят начин да се справят със стреса и непрекъснатото психично напрежение, на което са подложени", обяснява Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

След 30 години стаж в обучаването на бъдещи педагози, психологът и преподавател в Алма матер, Христо Монов е на мнение, че критериите за прием стават все по-занижени. В момента в специалност "Предучилищна и начална педагогика" се влиза само с оценките от матурите. А задължителното събеседване с кандидатите вече го няма.

"И попадат хора, които са прекрасни иначе. Но имат определени личностни характеристики, които не са подходящи за професията на детския учител - по-голяма интровертност и от там дефицити в общуването", на мнение е Христо Монов, психолог и преподавател в Софийския университет.

В последните години специалистите отчитат зачестяване на случаите на професионално прегряване или т.нар. "бърнаут" при учителите. Жертвите сред педагозите са колкото тези при лекарите и полицаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи от къде си се взел бе човек??...
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 44Почивахме училище в 8 и 30, но всичко ходихме в 8:00-8:10 за да хапнем закуска и да пийнем чай или кафе (да, пиехме кафе от 13 годишни, никой не умря) и приключвахме до 12:30. После оставахме, само ако имахме екстра занимания.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как някой даскал, не е изоеркал, та да влезе с пушката, не знам ...
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ЗНАЕТЕ ЛИ В ЕВРОПА КАКВО Е РАБОТНОТО ВРЕМЕ НА ТИЯ ИНСТИТУЦИИ- 8/17 ИЛИ 9/16, А ПО КОЛКО ДЕЦА ИМА В ГРУПА- 6/10,ТУК ПО 30/34 ДЕЦА, А КАКВИ СА ЗАПЛАТИТЕ- ТУК ЧИСТА ОКОЛО 690 ЛЕВА ЗА 30ДЕЦА, ТАМ ЗАПОЧВАТ ОТ 2100 ЕВРО ЗА 10 ДЕЦА И 13 И 14 ЗАПЛАТА, НА НЕРАБОТЕЩИ РОДИТЕЛИ ПО 3/4 ЧАСА. НЕ КЪСАЙТЕ ВРЪЗКАТА ДЕТЕ РОДИТЕЛ, НЕ СЪЗДАВАЙТЕ БЕЗОТГОВОРНО РОДИТЕЛСТВО.
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ВЗИМА ДИРЕКТОР НА СЕЛСКО УЧИЛИЩЕ С 90 УЧЕНИКА?1700 ЛЕВА!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама школските директори докога ще са без мандат???????????????Президентът има манадат и то САМО 2 пъти, а тея кухи *** до живот!Я на всеки 4 години - ИЗПИТ!
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРВО ДИРЕКТОРИТЕ!ТЕ НЕ САМО СА УЧИТЕЛИ ПО ПРОФЕСИЯ, НО СА И НАЧАЛНИЦИ ПО "ЗАСЛУГИ".ПО-БЕЗПАРДОННИ ПЕРСОНИ ОТ ТЯХ НЯМА.КОЛЯТ И БЕСЯТ .....
37
1
 
6
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До daria75 За да работиш в производството не се учи години наред
36
2
 
1
 
! Отговори
daria75 преди 6 години
трудовите задължения.При грешка те глобяват.И т.н.Така,че е достатъчно да разсъждаваме на тема професии.Има само с желание или не, си работиш работата.Всичко останало е вятър и мъгла...
35
9
 
1
 
! Отговори
daria75 преди 6 години
Я стига, само за професия"учител" постоянно ще се говори и пише! Родителите не възпитавали в къщи.Може ли тогава да ми кажете тогава, как едно 3 годишно дете да знае коя е маса номер 1,2 и т.н? Това подход на педагог ли е? То само родителите са виновни! А учителите са съвестни и професионалисти! Професията им била ниско платена, психически натоварена и прочие.Ами в производствените предприятия в някои дори се работи на смени.Заплащането е плачевно и даже има видеозаснемане как си изпълняваш
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да е задължителен!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подозирам, че много скоро мамите ще се редуват по списък да си отглеждат децата, защото след тоя случай никой няма да се навие да работи толкова лека работа детски учител.Сега идва ред на доброволците без пари- на обществото ще му излезе още по евтино. Затварят се ИНСТИТУЦИИ, А ДЕЦА С РОДИТЕЛИ 12 ЧАСА В ИНСТИТУЦИЯ- ТОВА ГО НЯМА В НИТО ЕДНА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА- КЪСА СЕ ВРЪЗКАТА РОДИТЕЛ ДЕТЕ И БЕЗОТГОВОРНОТО РОДИТЕЛСТВО ЗАСТАВА И СОЧИ ВИЕ СТЕ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО- ТОВА ЗАЩО?
32
3
 
7
 
! Отговори
Бушоните преди 6 години
Всички сме подложени на стрес, това е съзнателна политика. Не може в света на дивия капитализъм, където хората са притиснати от кредити, монополи, липса на спазване на закони да има спокойствие. Причините са комплексни. Най-високият стрес е при: лекари, учители, шофьори. Понякога една усмивка и търпение са ми помагали.Живеем в трудни времена, имахме хубава система на образование, здравеопазване - всичко беше съсипано.Егоизмът, стремежът да си пръв, богат, насърчаването на Аз-ът роди чудовища.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ИстинаЗаплатата няма нищо общо с насилието,не ги обвързвайте,това не е оправдание за насилие и оправдание да не си вършат работата съвестно!През Възраждането учителите да не са били богати?Но са си вършели работата.Като не може да намери подход към децата или да не проявява насилие,да си заминава!Наказание може да се извършва при по-буйните деца и без насилие.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това ли е отношението към всеки който ЛУДВА, ЗНАЧИ МОЖЕ МЕСЕЦ ПРОТЕСТИ ЗА ДВЕ ЛЪВЧЕТА, А ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ПО 35/38 В ГРУПА- А ТЯХ КОЙ ЩЕ ЗАЩИТИ- КОЛКО ОГРОМНО ОБЩЕСТВЕНО ЛИЦЕМЕРИЕ, ОБЩЕСТВОТО НИ Е БЕЗУМНО. ФАКТЪТ ЧЕ ДЕЦАТА СЕ НАТЪПКВАТ Е ВЕЧЕ ПРОЯВА НА БЕЗДУШИЕ- А ТОВА ЧЕ НЕРВИТЕ НА ЖЕНИТЕ НЕ ИЗДЪРЖАТ ДАЙТЕ ДА ГИ РАЗКЪСАМЕ- ЛИЦЕМЕРИ, Я СЕГА ДА ВИДИМ САМО С УВОЛНЕНИЯ ЛИ ЩЕ СЕ РАЗМИНЕМ, ИЛИ УТРЕ МАМИТЕ ЩЕ СА ДОВОЛНИ АКО ТЕХНИЯТ ВЪЗПИТАНИК Е ПРИЕТ ПОД НОМЕР 34.
29
3
 
16
 
! Отговори
Истина преди 6 години
Един от основните проблеми в образованието са високите изисквания и ниското заплащане.
28
3
 
28
 
! Отговори
Мара преди 6 години
Психотест за родителите, уважаеми ! Психотест за тези, които създават странното поколение, което не желае да учи, което не желае да съблюдава правила, което няма домашно възпитание, психотест за тези, които превърнаха образованието в собствен бизнес. програми, планове, учебници...И възрастни учители няма да намерите вече. А тези, дето слагат подслушвателни устройства в джобчето на детенцето си, ще са принудени да плащат по 1000 лева месечно на частни гледачки.
27
4
 
19
 
! Отговори
Читател преди 6 години
Напоследък за педагогочески специалности кандидатстват хора, които едва си вземат матурите. Обаче и те искат да са студенти и кандидатстват, пък каквото ги приемат. Успяват да си вземат изпитите и накрая са с диплома в ръка и самочувствие до небесата, защото видите ли, вече съм висшист. Натъквам се на новоизлюпени учители, които правят груби правописни грешки, перчат се, че са големи специалисти...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да работят със сегашните си е достатъчно доказателство за безразсъдност
25
0
 
11
 
! Отговори
до 3 и 4 преди 6 години
нямам против, но да имам опция да не плащам данъци. В конституцията пише, че образованието в БГ е безплатно, но вярвай ми няма безплатно. В новия закн за УПО от 5-годишни задължително трябва посещават у-ще, на роботещи, неработещи родители няма значине. Така, че тези такси които искаш не отговарят на нашата действителност. И вместо всички да се обединят срещу малоумието на законотворците скачаме едни срещу друг.