Жребий – така решават приема на първолаци с равни точки

Бонус ще има и за кака, или батко от същото училище
8 фев 2018 09:30, Петя Славова
10
Жребий – така решават приема на първолаци с равни точки
Снимка: архив, Reuters

Жребий ще отсява кандидат-първокласниците, в случай че децата имат равен брой точки и се конкурират за място в софийско училище. Това стана ясно от проекта за нова система за прием в първи клас в София, представен от зам.-кмета по образованието доц. Тодор Чобанов в комисията по местно самоуправление и нормативна уредба към Столичния общински съвет. Той обаче уточни, че не вярва да се стигне до подобни ситуации.

Основна тежест в класирането тази година ще адресната регистрация в близост до училището и кандидатите ще бъдат разделени в четири групи, като в първата ще бъдат деца регистрирани преди повече от 3 години, а в последната – живеещи извън района на училището. Адресната регистрация няма да се точкува, пише "Монитор".

Вместо това приоритетно ще се приемат децата от първа група и при наличие на свободно места, ще се преминава последователно към следващите три. Допълнителни критерии ще бъдат допускани само в случай, че има хлапета от една и съща група, които са повече от свободните места в дадено училище.

Още по темата

Столична община добави три нови критерия към групата на допълнителни в проекта за прием. Две бонус точки ще получават децата от многодетни семейства. Останалите два са за полусираци и хлапета от приемни семейства, които ще получават съответно 2 и 1 точки.

Друга промяна е, че се увеличава преднината за децата, които имат кака или батко в желаното училище – от 16 на 22 точки. За кандидат-първолак с двама починали родители са отредени пет точки, а за дете с трайни увреждания над 50% - шест точки.

По време на заседанието на комисията бе зададен и въпросът защо при кандидатстването се иска адресът на детето, а не на един от родителите. Чобанов заяви, че това предвижда наредбата на Министерството на образованието. Той каза, че са се обърнали към образователното ведомство по този въпрос, защото наистина се създавало проблем, ако детето се води на адреса на майката, а реално живее на този на бащата.

От "Московска" 33 имат желание кандидатстването в 1-ви клас да става по електронен път, както е в детските градини, но това няма да може да се случи за предстоящата учебна година. Такава система може да заработи през учебната 2019-2020 г. или най-малкото да бъде тествана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Приходите, които трябва да имаш, че да криеш данъци, с които да платиш част от училище н децата си, е доооста над средната (1100) заплата за София ..."Наясно съм. Вземам доста над средната в София. И се дразня. Удръжките ми са по близо 750 лева месечно. На жена ми не съм гледал колко са. И при това дране на сухо, какво получавам насреща? Трябва да мисля някакви шпагати, как евентуално да си вкарам детето в детска градина, как евентуално да го вкарам в училище...
9
1
 
5
 
! Отговори
Последният герой преди 6 години
Провидението хвърли зар. Падна се шестица. Коен варарина го огледа. И аз тряба да хвърля шест така ли? Не отвърна провидението. Трябва да хвърлиш седем. Коен хвърли зарчето. Мечът просвири във въздуха. На масата имаше гладко срязън зар. Шестица и единица.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано само да не е като жребиите във футболните първенства.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5 - Всъщност, бе направено, още, когато детето бе на годинка.
6
0
 
2
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
А жребият как ще се гарантира че е честно проведен - всички знаем че в 'елитните училища' ще има доста сменили адресите. Или ще го пишем все едно е детска градина и с СМС-и 'Ако може' и ЕГН?
5
0
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Но трябва да го направиш 3 години преди да кандидатства детето ти. Разчита се че хората няма да се усетят. Иначе е лесно да...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 - Приходите, които трябва да имаш, че да криеш данъци, с които да платиш част от училище н децата си, е доооста над средната (1100) заплата за София ...
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да купя адрес до желаното училище, ми е най-лесният работа. За 200 лева и веднага пишем детето, че живее на някакъв таван, на човек, който не съм и виждал на живо.
2
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
то за сираци или полусираци - *** доди , т.е. както и да е, ама какви големи права подариха пак на ***. а те дори няма да ходят ,ако няма безплатни закуски и обеди в съответното у-ще. просто ще ги водят,че ходят на у.ще, нали "парите следват ученика"-
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Четейки това, излиза, че ще напълним училищата със сираци, полусираци и изоставени деца.А нормалните семейства - кучета ги яли. После питат защо *** укривал данъци. Ами *** да не е *** цял живот а го скубят и после да го дискриминират, защото е нормален? Ако имах дете и аз щях да почна да укривам данъци - да спестя за частно училище за детето ми, защото е от нормално семейство. Много готина обратна дискриминация - мачкай златната кокошка, която те храни...