МОН: 6500 студенти ще получат евростипендии!

Парите отиват към специалности от приоритетни направления
8 фев 2018 12:30, Анисия Иванова
15
МОН: 6500 студенти ще получат евростипендии!
Архив: Булфото

Над 6500 студенти от 49 висши училища са класирани и ще получат стипендии за успех и за специални постижения за зимния семестър на настоящата академична година. Средствата ще се изплатят наведнъж до 9 март 2018 г., като ще бъдат разпределени общо 4,4 млн. лв., съобщиха от МОН.

Парите са осигурени по проект "Студентски стипендии – фаза 1", финансиран от европейските структурни и инвестиционни фондове чрез Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Класирането е обявено на страницата на проекта http://eurostipendii.mon.bg.

Стипендии за успех се дават на студенти, обучаващи се по специалности от приоритетните професионални направления. Целта е да бъде стимулирано обучението на специалисти, за които има или се очаква недостиг на кадри за пазара на труда.

Стипендията е в размер на 150 лв. месечно и се изплаща за пет месеца в рамките на семестъра. Средният успех е отличен (5,61), а броят на класираните студенти е 4492. Най-много са обучаващите се в "Предучилищна и начална училищна педагогика" – 133 младежи, "Компютърни системи и технологии" – 126, и "Архитектура" – 111.

2158 възпитаници на висшите училища в страната ще получат еднократни стипендии за специални постижения в размер на 300 лв. Те се присъждат за участие в научни, изследователски или практически разработки, като един студент може да получи до три такива. По тази причина броят на предоставените стипендии за зимния семестър е 3521.

Целта им е да стимулират младежите да развиват практическия и творческия си потенциал извън задължителните задачи през учебното време. Средният успех за този вид стипендия е отличен (5,67), а най-много класирани има от направленията "Медицина" – 381, "Право" – 195, и "Финанси" – 97.

Проект "Студентски стипендии – фаза 1" се изпълнява от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" 2014-2020. Той допълва съществуващите възможности, създадени от националното законодателство, за отпускане на стипендии и награди на студентите със средства от държавния бюджет и дава възможност такива да бъдат отпускани и на обучаващите се в частните висши училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отишла некъде по пътя станала бизнес шев на коорпорация здраве да е доброто се не помни лошото всеки ден затова подбира материял3
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвест съвест дее
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То бро се пита де ли нее само в радио или и дискотека от такива благодарен даси
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сигорно ще получи бонус затова е амбициран нищо някога кои му даде хляб е забравил аз не забравям как ме плю в едно радио същия може да го спомена където трябва за благодарност тоя човек радиото е ловешко.не забравям
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце днеска гледам контролата ми наблюдаваше витоша поотблизо интерсно мие на пазара ли подбираха материял следобед или другаде некъде около герман
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно да искаш , друго е да можеш , трето е да имаш пари , четвърто и пето да го завършиш добър университет в чужбина.. Една записа информатика в ТУ Мюнхен в 4-ти семестър и биха шута.. не прецени възможностите си , че е жена и има по-малко мозък..
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес умря един човек , сина му учи 6г. за бакалавър във Виена и преди 3месеца се върна и започна работа и в крайна сметка постигна същото което са постигнали неговите колеги учили в България. Заради избиване на комлекси и големи амбиции на майката умориха бащата..
5
1
 
8
 
! Отговори
Рт преди 6 години
До Анонимен 1Смешно е, да уча 5 години, да бъда на първо място в класа и в курса си, след това, да завърша уж престижно образование, да стажувам 6 месеца, след което, да ми връчат почасов договор, за 400 лева на месец, при положение, че 9 месеца по-късно, същата работа, в еквивалента компаниуя, само че в Холандия, да ми плаща 400 лев на ДЕН. Посочи ми сметката и ще ти върна всичките стипендии и дръжавни поръчки.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Университета си спомням имаше такива, които цялото им следване беше тактика как да изкарат успех. И сега някои от тях са асистенти и като се сетя колко кухи ксерокси се създават от всичко това...
3
3
 
4
 
! Отговори
ВиШУ в БГ преди 6 години
ХахХахХах! СмяС в залата!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако получавам стипендия, ще работя по-малко и ще имам отличен успех.Ако не получавам стипендия, ще работя повече и няма, да мога да уча, достатъчно за отличен успех.Ако не работя, не мога изобщо, да си позволя и да уча, камо ли ситпендия да взимам.Някъде се аформя класически Параграф 22
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като завършат няма високоплатени места и напускат България и парите са на вятъра.