Всеки седми чужд студент у нас – от Великобритания

Вузовете, подготвящи лекари, са най-предпочитаните
12 фев 2018 08:50, Петя Славова
20
Всеки седми чужд студент у нас – от Великобритания
Снимка: архив, Булфото

Приблизително всеки седми чужд студент, записан в наш университет идва от Великобритания. Това показва справка на образователното министерство. Чуждестранните курсисти у нас са общо 13 388, като 1917 са от Острова.

И макар Великобритания да е топдестинация за нашите кандидат-студенти, се оказва и че българските университети са привлекателни за част от британците. Те следват основно в медицинските университети в Плевен, Пловдив и София, пише "Монитор".

Курсисти от общо 114 държави се обучават в родините вузове, като именно висшите училища, които подготвят лекари, са най-предпочитани.

При този демографски срив българските университети трябва да работят в посока привличане на чужди студенти и да са отворени навън коментира шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Според него следването на медицина у нас е евтино за младежите от други държави и затова те идват да учат в България. "Нашето образование не е за подценяване", коментира той. Проф. Тотев добави още, че някои вузове имат проблем с привличането на студенти от чужбина, защото нямат програми на английски език.

Най-голям дял сред курсистите отвън у нас заемат гърците, които са 3057. Те се обучават в различни сфери, като преобладаващи са "Медицина" в Софийския университет (СУ), "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора, "Педагогика" и "Педагогика на обучението по…" в СУ.

Гръцки студенти следват още в Югозападния университет, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Нов български университет, Техническия университет в София, УНСС и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите напускат и внасят население, но езикът вече не е български и страната ще се обезбългари и говори английски или турски.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъжно е, че държавата която чрез университетите по медицина не задължава тези, които са държавна поръчка да изработят 2-3 години поне в някоя болница а буквално докато вземат тапиите и хукват навън. Дори в мястото където работя хората казват даваме пари да се развиваш да учиш тренировки, курсове но поне 3 години няма да напускаш(нещо което правят много западни компании) Така си гарантират, че вложените средства в обучението ще получат поне известна възвращаемост.
12
1
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Тия учат медицина, па после ходете да се лекувате в чужбина:))
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Великобритански пакистанец или индиец.
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и всеки седми работник във Великобритания - българин.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко много *** се хващат на новините!Чуха, че имало маймуни и решиха, че всички са маймуни!Вие сте маймуни, другари
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се уточни, че под "студенти от Великобритания" се има предвид първо-битни полу-човеци от азиатски произход, които носят британски паспорти. Възможно е също така тези из-роди да са чисто и просто "спящи" ислямистки клетки, които да подготвят враждебни действия в България. Те няма да се върнат в Британия, за да лекуват хората, нали се сещате?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има грешка в заглавието. Правилното е "Всеки от седемте чужди студента у нас - от Великобритания".
6
2
 
25
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Талипхан....Булардан...Сичкото британец - като кмета на Лондон!
5
5
 
28
 
! Отговори
РЕКТОР преди 6 години
:) Да. "Британци" от арабски , индийски и пакистански произход. :). Знаем ги. Плащат здраво и направо им даваме дипломите. За какво да ги "мъчим" няколко семестъра. :). "ЕВРО Г _ Й СКИ ЦЕННОСТИ" какво да ги правиш :).
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото таксите и другите разходи по обучението за тях са евтини и изгодни.
3
3
 
27
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Взимат китап без пари, еват пият и маат като разпрани. Нещо като по-евтин варинт на слънчака с тапия накрая. В УК тия кирпичи няма да вземат и полвин изпит...
2
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, редовно ги виждам. "Британските" студенти са *** и със забрадки и бради, а корените им са пакистански, индийски и африкански. Един бледолик британец няма.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ех, тези некадърни лекари, които тук бием... А в чужбина се избиват за тях....