Всеки седми чужд студент у нас – от Великобритания

Вузовете, подготвящи лекари, са най-предпочитаните
12 фев 2018 08:50, Петя Славова
20
Всеки седми чужд студент у нас – от Великобритания
Снимка: архив, Булфото

Приблизително всеки седми чужд студент, записан в наш университет идва от Великобритания. Това показва справка на образователното министерство. Чуждестранните курсисти у нас са общо 13 388, като 1917 са от Острова.

И макар Великобритания да е топдестинация за нашите кандидат-студенти, се оказва и че българските университети са привлекателни за част от британците. Те следват основно в медицинските университети в Плевен, Пловдив и София, пише "Монитор".

Курсисти от общо 114 държави се обучават в родините вузове, като именно висшите училища, които подготвят лекари, са най-предпочитани.

При този демографски срив българските университети трябва да работят в посока привличане на чужди студенти и да са отворени навън коментира шефът на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Според него следването на медицина у нас е евтино за младежите от други държави и затова те идват да учат в България. "Нашето образование не е за подценяване", коментира той. Проф. Тотев добави още, че някои вузове имат проблем с привличането на студенти от чужбина, защото нямат програми на английски език.

Най-голям дял сред курсистите отвън у нас заемат гърците, които са 3057. Те се обучават в различни сфери, като преобладаващи са "Медицина" в Софийския университет (СУ), "Ветеринарна медицина" в Тракийския университет в Стара Загора, "Педагогика" и "Педагогика на обучението по…" в СУ.

Гръцки студенти следват още в Югозападния университет, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, Нов български университет, Техническия университет в София, УНСС и др.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нашите напускат и внасят население, но езикът вече не е български и страната ще се обезбългари и говори английски или турски.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тъжно е, че държавата която чрез университетите по медицина не задължава тези, които са държавна поръчка да изработят 2-3 години поне в някоя болница а буквално докато вземат тапиите и хукват навън. Дори в мястото където работя хората казват даваме пари да се развиваш да учиш тренировки, курсове но поне 3 години няма да напускаш(нещо което правят много западни компании) Така си гарантират, че вложените средства в обучението ще получат поне известна възвращаемост.
15
1
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 месеца
Тия учат медицина, па после ходете да се лекувате в чужбина:))
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Великобритански пакистанец или индиец.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и всеки седми работник във Великобритания - българин.
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко много *** се хващат на новините!
Чуха, че имало маймуни и решиха, че всички са маймуни!
Вие сте маймуни, другари
11
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябва да се уточни, че под "студенти от Великобритания" се има предвид първо-битни полу-човеци от азиатски произход, които носят британски паспорти. Възможно е също така тези из-роди да са чисто и просто "спящи" ислямистки клетки, които да подготвят враждебни действия в България. Те няма да се върнат в Британия, за да лекуват хората, нали се сещате?
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има грешка в заглавието. Правилното е "Всеки от седемте чужди студента у нас - от Великобритания".
9
1
 
25
 
! Отговори
Циник преди 9 месеца
Талипхан....Булардан...
Сичкото британец - като кмета на Лондон!
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки е чувал за "ефек на бумеранга". Ето ви още един пример. Образованието платено и само по-заможните могат да се обучават и демокрация и радост и щастие нали такъв беще замисъла ? И сега ревем че нямало било студенти...
7
4
 
28
 
! Отговори
РЕКТОР преди 9 месеца
:) Да. "Британци" от арабски , индийски и пакистански произход. :). Знаем ги. Плащат здраво и направо им даваме дипломите. За какво да ги "мъчим" няколко семестъра. :). "ЕВРО Г _ Й СКИ ЦЕННОСТИ" какво да ги правиш :).
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всъщност защо не напишет, че не е виновен демографския срив, а просто мама и тате нямат пари за да поддържат чадото докато се изучава ? Което е основната причина да няма много български студенти. А набедения за професор Тотюф да земе да си фърли купените диплома и професура щом не може да прозре такова елементарно нещо.
5
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защото таксите и другите разходи по обучението за тях са евтини и изгодни.
4
3
 
27
 
! Отговори
Таню преди 9 месеца
Взимат китап без пари, еват пият и маат като разпрани. Нещо като по-евтин варинт на слънчака с тапия накрая. В УК тия кирпичи няма да вземат и полвин изпит...
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каквато статията такова ни и образованието и студентите... пак ни сринахте демографически... а то просто лапеата не ги интересува нищо...
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да, редовно ги виждам. "Британските" студенти са лилави и със забрадки и бради, а корените им са пакистански, индийски и африкански. Един бледолик британец няма.
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ех, тези некадърни лекари, които тук бием...
А в чужбина се избиват за тях....