2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15, Боряна Павлова
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

12827 гледания   |  Още видео

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.


147
Още от Образование
Да се учиш от най-добрите: Как работи дуалното образование?
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нямам думи просто .........
116
2
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 седмица
"...работим денонощно, понякога и през нощта...". Ами почнете понякога и през деня да поработвате и може да се получат нещата...
115
2
 
4
 
! Отговори
до 113 преди 1 седмица
в образователната система работят образовани, умни и най-ниско платени учители в Европа.Българите не заслужават учителите си.Този народ -българският ще остане без
учители до десет години и от това ще изчезне.Младите не искат да са учители в тази просташка държава, държава на мутри, политици крадци и мафиози.Младите учители
ще отидат да служат на нормалните държави, а тук ще настане мрак.
114
4
 
4
 
! Отговори
Дсдс преди 1 седмица
Тая се оправдава като пълен *** не били джендър мендър християни са нормални хора.
Сакън стадото да си не помисли че има нещо общо с жендъра.диво мислене
113
2
 
8
 
! Отговори
51во? преди 1 седмица
В каква връзка е 51во училище и краткото интервю с директора? Т.е. там е пусната задачата? Това е същия директор, който цъфна в голи снимки. В образователната система явно нормални не работят. И как въобще е публикувано това пособие с картинка на дъщерята на Флинстоун? Тези смешници за авторски права не са ли чували? Та "трябвало" да я сменят... Глупави, некомпетентни, малоум.ници
112
6
 
13
 
! Отговори
Оня от къра преди 1 седмица
То в тия гейски времена...
Едва ли е случайност.В днешно време човек не може да излезе с приятел от неговия пол без да го помислят за гей или лесбийка!
Светът се побърка от отвсякъде!
111
0
 
6
 
! Отговори
Дойчин преди 1 седмица
До 108 Пиши в чичко Гугъл"енциклопедия Британика джендър"на английски и ще видиш какво точно пише.Не мога да постна цитат от енциклопедията,защото ми блокираха достъпа до сайта от компютъра.Ясно си пише, че джендър е самоопределяне като мъж или жена, различно от биологичният пол.Вярвам на енциклопедия Британика, не на анонимник във форум.
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 98

Според тебе,ако детето не е момче,а е бебе,това бебе от какъв пол е-мъжки или женски? Или пък е безполово дете и бебе,според простата ти кратуна?

Прост шаран...
109
1
 
9
 
! Отговори
103 преди 1 седмица
До До 104

Да възпитана е,че момчетата не носят рокли,защото това не е нормално.Нормалното за мен е всяко момче или мъж да носи панталон,а жените поли и така сме я възпитали.Но това за вас явно това не е правилно.
108
9
 
1
 
! Отговори
До Дойчин преди 1 седмица
Пише грънци. Джендър значи БИОЛОГИЧЕН пол + социални очаквания.
107
3
 
13
 
! Отговори
Дойчин преди 1 седмица
Трият се коментари, които не са в съответствие с партийната марксистка линия за налагане на Истанбулската конвенция.В енциклопедия Британика терминът"gender" е обяснен като"самопределяне като мъж или жена, различно от биологичният пол".Кратко, точно и ясно.Вярвам на енциклопедията,а не разни НПО, които ни лъжат, че означавало социални роли на мъжа и жената.
106
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
Големият проблем е, че мъжете не се чувстват достатъчно мъже и ако някъде прочетат подобна задача може изведнъж да станат обратни.
105
6
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 1 седмица
Дъщеря ви не я разбира, защото момчетата не носят рокли???? Според мен не я разбира защото питат колко струва нещо, което го няма в задачата. Ако замените думата 'момче' с 'момиче' разбира ли я?
104
4
 
16
 
! Отговори
до 98 преди 1 седмица
Аз пък имам въпросното помагало и там пише точно същото.Прочетох задачата на седем годишната ми дъщеря и тя ми каза,че нещо не я разбира,защото момчетата носят ПАНТАЛОНИ,а не рокли.
103
0
 
21
 
! Отговори
МОН преди 1 седмица
"защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната" - ми как ще има, при тоя безконтрол с учебниците, който МОН са създали
2600 училища х 12 класа х 4 паралелки х 5 учебни предмета х 2 помагала = огромен брой помагала в образованието => прекрасно оправдание за липса на контрол !!!
102
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са задачи за Третия пол.
101
22
 
8
 
! Отговори
Аз преди 1 седмица
Егати малоумния народ. Егати истерията. Няма нито един ред в ИК за подобни глупости. Както и никъде в решението на МС за Пирин няма дума, че ще се строи лифт. Писна ми някой да ме убеждава как на едното място пише нещо, което не пише, а на другото, че е написано нещо, което не е.
100
4
 
25
 
! Отговори
Дойчин преди 1 седмица
А престанете с лъжите, че който не одобрявал хомосексуалната пропаганда,бил русофил.От моите приятели няма нито един русофил.Даже повечето са русофоби.И нито един не одобрява Истанбулската конвенция и промиването на мозъците на децата с хомосексуална пропаганда.
99
16
 
9
 
! Отговори
поредната глупост преди 1 седмица
Манипулират ни с измислени новини за да не видим как живеем. за да не видим, че и днес агенти на ДС като Каракачанката ни казват кое е добро и кое зло. Децата ни са в Западна Европа а ни карат и ние го павим да гласуваме за Русия. Хора, защо сте против децата си?
98
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е пример за фалшива новина. Имам оригиналната книжка, в която се говори за бебе, а не момченце и картинката е на бебе даже. С един фото шоп всичко се променя. Големи сте шарани....