2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15,
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
16
 
9
 
! Отговори
Jj преди 6 години
Това ли наистина е най-големият проблем, който трябва да вълнува обществото? Безобидна правописна грешка, която поражда параноя в 'будните' родители? О, не, момченцето ми ще прочете в книжката, че някой носи рокля и от утре и той ще поиска да си сложи една? Уау... А да не говорим, че виждайки каква реакция създава една правописна грешка за пореден път ме убеждава, че не живеем в толерантно общество, не защото искам другите да толерират момченца с роклички, а защото всичко що е различно е зло..
92
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом се вдигна толкова излишен шум против тази Конвенция аз я подкрепям.
91
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЕПсари, в Русия има много гейове. Там те са проблем и затова Кремъл се страхува от тях. У нас не е така. Така че спрете да ги популизирате излишно с фейк новини като тази и по този начин да им правите реклама.
90
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинБерлинчо,доволен ли си сега,когато в Берлин ежегодно има гей паради? Щастлив ли си,когато развяваш шареното знаме,облечен в розова рокличка? Преди да падне Берлинската стена -такива "екстри" като гей паради нямаше в Съветската немска част Германия и Берлин. Нямаше гей паради ив демократичната част на Германия,а дори и да имаше не бяха толкова рекламирани.
89
3
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
До БерлинЕдинственият недостатък на Георги Парцалев е това,че той е бил обратен. И с право милицята го пребива.----Аз тука се оттеглям. Нямам какво да добавя.
88
10
 
7
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
До БерлинВиж, цяла Германия и Берлин от многото любов към арабите, са се превърнали в арабски халифат. Аз пък мразя мюсюлманите и арабите.За разлика от Християнството...----Най-любимо ми е Бай *** от българия да ми обяснява какво е в Германия... хахаха. А да ми казваш, че мразиш и в следващото изречение да ми говориш за християнство е нелепо. Ти си толкова християнин, колкото и КГБ-поповете с пагони и кобури. Жалка история.
87
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 78"Едно време децата са възпитавани на морал, дисциплина и патриотизъм,"----Като е така от къде се пръкнаха масово тези мутри, мошеници и убийци, непосредствено след 89?
86
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинЕдинственият недостатък на Георги Парцалев е това,че той е бил обратен. И с право милицята го пребива.
85
6
 
5
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Това е доказан фотошоп, при това не много сполучлив. Успехът в тролването на хиляди българи обаче е безспорен!
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинВиж, цяла Германия и Берлин от многото любов към арабите, са се превърнали в арабски халифат. Аз пък мразя мюсюлманите и арабите.За разлика от Християнството, исляма одобрява и поощрява педофилията,скотоложството и хомосексуалността и хомосексуалистите. Не искам и да ходя в арабския свят. Не забрвяй,че и по турско време,турците са си падали и по мъжки ласки. Ти също като един толериращ берлинец не се различаваш от обратните турци и араби.
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 73Ти от много проби на "нещо ново" ли си на това дередже!?
82
6
 
5
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
До Берлин Имало е и през социализма обратни,но те са били малцинство,а и са се криели.----Даа... носталгици, които въздишат по времена, когато бият и се криеш. В тази връзка се сещам за несравнимия артист Георги Парцалев, който е пребит до смърт в милицията, точно по същата причина. Обратни е имало винаги и навсякъде - въпросът е, че не трябва да ги бият. Вие господине можете да отидете в арабския свят. Там направо ги убиват - точно за Вас място е.
81
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СЪР ЕЛТЪН ДЖОНТРЯБВА И ЩЕ ИМА "ЕВРО Г _ Й СКИ ЦЕННОСТИ"забравил си евроазиатските ценности, защото и Русия и Турция подписаха конвенцията
80
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БерлинИмало е и през социализма обратни,но те са били малцинство,а и са с екриели. Не са смеели да показват извратеността си пред другите. Днес,когато България е в ЕС и НАТО, постоянно се облъчва българското население с новини за обратните. Днес,в 21 век(комунизмът и социализмът бяха през 20 век),българите виждат на живо,как столицата им се омърсява и осквернява от поредният платен от западняците парад на ге.йовете,лесбийките,обратните и содомията. Относно песента - и на мен не ми харесва.
79
6
 
12
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Едно време децата са възпитавани на морал, дисциплина и патриотизъм, днес се възпитават да бъдат гейове, вегани, толерасти, нихилисти и родоостъпници.---От днес имам вече нови панталонки. /2В джобчето ми дрънкат семки и бонбонки. /2Ще запратя всички рокли на таванада не би да хрумне някога на мамапак да ме направи галено момиче...Айде да си преговориме някои детски песнички от соца... хахахахах. :)))
78
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъже обличащи се в женски дрехи нормално, следва хора правещи секс с други от своя пол нормално, следва хора правещи секс с непълнолетни нормално, следва хора правещи секс с покойници нормално, следва хора правещи секс с животни нормално, следва хетересуалните хора се преследва от закона и се принуждават да станат сексуални извратеняци. Ето това е бъдещето, което едни хора ни готвят, а ние си мълчим и търпим.
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 78"Аз съм кросдръсър."Добре,че 99 процента от мъжете не са такива извратеняци като тебе."Обличането на дрехи от другия пол неозначава, че имам обратна ориентация. "Като с еобличаш в женски дрехи,това ясно доказва,че си обърната резба. Ти си обратен и ***.де.ра.ст."Хетеросексуален съм."Имаш предвид,че имаш сексуални отношения с "жени" и "момичета",които са бивши мъже?
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е учебник по математика, нали така?Ми дайте да видим сега решението на задачата .
75
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време децата са възпитавани на морал, дисциплина и патриотизъм, днес се възпитават да бъдат гейове, вегани, толерасти, нихилисти и родоостъпници - надявам се че сте доволни.
74
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 77Аз съм кросдръсър. Обличането на дрехи от другия пол неозначава, че имам обратна ориентация. Хетеросексуален съм.