2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15,
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане."- "Бързата куч*ка слепи ги ражда" да то всяка година с грешките, а прекалено много грешки не е на добре за бъдещето на една нация!!!!!Разбирам да една грешка човека не съвършен и да си зима поуките, ама издателствата претендирате за много повече от това. Къде са ви редакторите - няма такива!
52
2
 
7
 
! Отговори
фигурант преди 6 години
В днешно време понятието "България" е лишено от съдържание!
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С такива "помагала" - врагове на науката не ни трябват."Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират.Къде са тези синдикати -профсъюзи ,социални,трудови инспектори ?Колко е трудовата седмица ? 168 часа ?Ха ,то в село България, под всеки камък дето изплува ,цяла скала ,дори планина.
50
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Египет преди хиляди години са носили мъжете рокли. Няма нищо скандално в една рокля. Има различни цветове е материи.
49
0
 
13
 
! Отговори
великия костов преди 6 години
До Анонимен 36Нали той каза "По-малко държава!"Е,държавата никаква я няма, народа се кефи на слободията и се чуди как тая ***- простотия да я превърне в далавера!!
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"и Русия я е подписала, сега ще се самоубиеш ли от православна мъка?"Русия подписала Истанбулската конвенция? Лъжеш,лъжеш и пак лъжеш. Ще те посъветвам да се самоубиеш ти,лъжецо. :)
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"и Русия я е подписала, сега ще се самоубиеш ли от православна мъка?"Русия и подписала Истанбулската конвенция? Лъжеш,лъжеш и пак лъжеш. Ще те посъветвам да се самоубиеш ти,лъжецо. :)
46
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като ученик играх, като принцеса в една пиеса. Нашите ме гледаха и се гордееха с мен. Важното е децата да се образоват а дали ще смятат колко струва роклята или маратонката на момчето не е от значение.
45
1
 
44
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Хо-хо-хо, едно време учебници се преиздаваха веднъж на 10 години. В цяла българия се учеше по едни и същи издържани учебници. Сега всяка година нови фирми и фирмички си пробутват неграмотните писания ,а държавата е абдикирала защото неграмотността и корупцията е пропила министерството.
44
0
 
35
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Едно време имаше едно държавно предприятие, което се казваше УчТехПром и абсолютно всичко що е за децата минаваше през тях. От играчки, през учебници и детски пособия, методики - всичко.Естествено в зората на демокрацията то беше набързо ликвидирано, за да може множество фирми да се прикачат и печелят за сметка на нашите деца :( Абе повечето дейци на тоя сбъркан преход са за затвора!
43
0
 
19
 
! Отговори
Стайлинг преди 6 години
Има и дамски, както и мъжки тениски, блузки, пуловери ризи, костюми. Важното е, че роклите и полите са типично дамски дрехи.
42
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради една правописна грешка толкова шум. Задминахме американците по скандали за глупости.
41
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До блузка"Блузката" каква дреха е? "мъжка" каква да бъде? Само "мъже" като Станишев, Кутев И Вигенин си обличат блузки :)
40
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната бсп-фейк новина.
39
4
 
8
 
! Отговори
блузка преди 6 години
"Блузката" каква дреха е?
38
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз колко пъти ще ви казвам ПРОБА-ГРЕШКА. Както се извинява из статията авторката или авторът - бях много изморен и ми се привидя рокля.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тази грешка някой ще понесе ли санкции? Разпространена е и *** книжката с картинки, която чудно защо беше наречена енциклопедия?
36
2
 
13
 
! Отговори
анти-джендър преди 6 години
Допуснем ли ратифицирането на джендърската конвенция, следващото което ще ни натресат западните либерални психопати, освен еднополовите бракове, ще бъде борбата с МИКРО-АГРЕСИЯТА !!! от 45 минута на това видео, може да се види за каква нова перверзия става въпрос! Нагло, арогантно, показно - "джендърите" са вече тук /11.02.2018 г./ За съжаление, много малко има писано в бг медии за микро-агресията! clubz.bg/40438-vreme_e_da_go_kajem_svobodata_na_slovoto_e_napadnata
35
17
 
5
 
! Отговори
Златка преди 6 години
Буря в чаша вода! От един километър се вижда, че е грешка, на условието на задачата става безсмислено, ама всякакви .лупаци взех да се възмущават.
34
13
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Българите само джендъра им остана да оправят и ще цъфнат.