2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15,
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
23
 
! Отговори
Смехотворно преди 6 години
- Иванчо, какви са твоите родители? - Двама п ед ера си госпожо...
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рокля и момЧенце? Ама че гадост! Искате да развратите децата,нещастници! Долу мръните ви лапи от хетеросексуалните деца! Нямате никакво право да развращавате нормалните деца-момчета и момичета! И още нещо гадове! Момичетата носят поли и рокли,а момчетата носят панталони!
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Постепенно, и отначало по малко, започват да ви налагат новите тенденции! Целта е да претръпне обществото - отначало ще се възмущава, после по-малко ще се възмущава, и накрая ще го приема за част от ежедневието, както впрочем направиха и с ромската престъпност! Преди много скачахте срещу нея, днес вече никой не си мръдва пръста даже да протестира... Това са изпитани тактики за притъпяване на обществените реакции
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази е от този тип задачи. "Вчера беше облачно, дадох 1 лев за баничка, колко на брой са били тиранозаврите по времето на съществуването им без да броим Лили Иванова?
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как така децата са принуждавани да учат от учебници и помагала, които не са одобрени от МОН???? Директори и учители защо не са реагирали и уведомили регионалните инспекторати и самото министерство тогава???? Кой налага подобни учебници в България????
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мани това, как ще се реши тази задача)))На времето имаше такава за влак с незнам си колко вагона, който пътувал с незнам си каква скорост и се пита на колко години е машиниста и има ли мустаци?Измисляте си вече новини, защото "тренда" е Истанбулската К. Как пък веднъж не написахте новина за фрапираща грешка в книгаDDD Все пак ако ми решите задачата, ще ви простяче си обличате синовете в рокли....))) но те едва ли биха ви простили.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сещам се за още една емблематична "грешка". Какво е казал П. Младенов? "По-добре танковете да дойдат!" или "По-добре Станко да дойде!" (Станко Тодоров). Хайде сега кажете, че въпросът колко струва роклята на момченцето е случайно зададен на база грешка и недоспиване на редактора.
6
1
 
19
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
Хахахаха, ще припадна, аз в първи клас незнаех да пиша и още по-малко да чета- виж какви бисери съм пропуснал като малък.
5
6
 
16
 
! Отговори
Явно... преди 6 години
Истанбулската конвенция е влязла в употреба и при учениците. Модерна работа.
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление такава у образователната ни система. От ранна детска възраст се учим да хвърляме на боб, за да разберем какво ще се случи.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали грешката е неволна или е в крак с тенденцията, която напоследък е актуална наред с ИК?!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и момиченце да беше в условието на тази задача, пак не е ясно какво е решението.
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази "допусната грешка" същата като оня кандидат-кмет от Казанлък, дето после се оправдаваше, че искал да каже "ядене и пиене до насиЩане" :)