2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?

Задача в помагало за първи клас озадачи родители
Обновена: 13 фев 2018 15:55 | 13 фев 2018 09:15,
147
2 крачола, 2 ръкава... Колко струва роклята на момченцето?
Снимка: Facebook

Текстовите задачи по математика са една от най-големите спънки пред учениците в начални класове. Какво става, когато в условието на задачата се говори за момченце, облечено в женски дрехи? Естествено, социалните мрежи и бдителните родители първи реагират.

Всъщност става въпрос за допусната грешка, а не за умишлено написан текст. Въпреки това задачата предизвика вълна от възмущение сред родители.

В нея се говори за момченце с рокля. От Министерството на образованието заявиха, че не са одобрявали въпросното помагало. От столичното 51 училище, заявиха пред Bulgaria ON AIR, че по закон през последните две години помагалата не се одобряват от МОН.

Преди дни родители забелязали странното условие, а възмущението от написаното само за часове обиколи родните социални мрежи и последваха стотици коментари.

Самата задача гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лв, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?"

От издателството разбулиха мистерията като обясниха, че става дума за грешка от недоглеждане. Задачата е публикувана в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей".

Родители обаче призоваха учителите, които препоръчват учебните материали, по-внимателно да преглеждат написаното в тях, за да не се стига до подобни недоразумения.

Авторката на помагалото заяви, че грешните бройки ще бъдат коригирани и ще бъдат пуснати нови тиражи.

"Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава – трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви авторката Боряна Милкоева.

Авторката на изданието научи, че всъщност грешката е скандализирала обществото във връзка с настъпването на джендър идеологията, понеже пише момченце, което носи рокля.

"Дори не се бях сетила за това. Ама как може някой да си помисли такова нещо, ние нямаме нищо общо с такива джендър-мендър неща. Имам нормално семейство, съпруг и деца, ние сме доказани хора на образованието и истински християни. Дори не би ми хрумнало такова нещо", коментира Милкоева и се извини на всички родители и деца за допуснатата грешка, която категорично заяви, че не е злоумишлена.

МОН може да съди издателство "Сънрей" за допуснатата грешка. Министерството не е одобрявало това помагало, коментира пред "Канал 3" зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя все пак похвали именно родителската бдителност, защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам думи просто .........
112
3
 
4
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
"...работим денонощно, понякога и през нощта...". Ами почнете понякога и през деня да поработвате и може да се получат нещата...
111
3
 
5
 
! Отговори
до 113 преди 6 години
в образователната система работят образовани, умни и най-ниско платени учители в Европа.Българите не заслужават учителите си.Този народ -българският ще остане безучители до десет години и от това ще изчезне.Младите не искат да са учители в тази просташка държава, държава на мутри, политици крадци и мафиози.Младите учителище отидат да служат на нормалните държави, а тук ще настане мрак.
110
4
 
4
 
! Отговори
Дсдс преди 6 години
Тая се оправдава като пълен *** не били *** мендър християни са нормални хора.Сакън стадото да си не помисли че има нещо общо с жендъра.диво мислене
109
2
 
8
 
! Отговори
51во? преди 6 години
В каква връзка е 51во училище и краткото интервю с директора? Т.е. там е пусната задачата? Това е същия директор, който цъфна в голи снимки. В образователната система явно нормални не работят. И как въобще е публикувано това пособие с картинка на дъщерята на Флинстоун? Тези смешници за авторски права не са ли чували? Та "трябвало" да я сменят... Глупави, некомпетентни, малоум.ници
108
6
 
14
 
! Отговори
Оня от къра преди 6 години
То в тия гейски времена...Едва ли е случайност.В днешно време човек не може да излезе с приятел от неговия пол без да го помислят за гей или лесбийка!Светът се побърка от отвсякъде!
107
0
 
7
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До 108 Пиши в чичко Гугъл"енциклопедия Британика ***"на английски и ще видиш какво точно пише.Не мога да постна цитат от енциклопедията,защото ми блокираха достъпа до сайта от компютъра.Ясно си пише, че *** е самоопределяне като мъж или жена, различно от биологичният пол.Вярвам на енциклопедия Британика, не на анонимник във форум.
106
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 98Според тебе,ако детето не е момче,а е бебе,това бебе от какъв пол е-мъжки или женски? Или пък е безполово дете и бебе,според простата ти кратуна?*** шаран...
105
1
 
9
 
! Отговори
103 преди 6 години
До До 104Да възпитана е,че момчетата не носят рокли,защото това не е нормално.Нормалното за мен е всяко момче или мъж да носи панталон,а жените поли и така сме я възпитали.Но това за вас явно това не е правилно.
104
10
 
1
 
! Отговори
До Дойчин преди 6 години
Пише грънци. *** значи БИОЛОГИЧЕН пол + социални очаквания.
103
3
 
14
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
Трият се коментари, които не са в съответствие с партийната марксистка линия за налагане на Истанбулската конвенция.В енциклопедия Британика терминът"gender" е обяснен като"самопределяне като мъж или жена, различно от биологичният пол".Кратко, точно и ясно.Вярвам на енциклопедията,а не разни НПО, които ни лъжат, че означавало социални роли на мъжа и жената.
102
2
 
8
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Големият проблем е, че мъжете не се чувстват достатъчно мъже и ако някъде прочетат подобна задача може изведнъж да станат обратни.
101
6
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 6 години
Дъщеря ви не я разбира, защото момчетата не носят рокли???? Според мен не я разбира защото питат колко струва нещо, което го няма в задачата. Ако замените думата 'момче' с 'момиче' разбира ли я?
100
4
 
17
 
! Отговори
до 98 преди 6 години
Аз пък имам въпросното помагало и там пише точно същото.Прочетох задачата на седем годишната ми дъщеря и тя ми каза,че нещо не я разбира,защото момчетата носят ПАНТАЛОНИ,а не рокли.
99
0
 
21
 
! Отговори
МОН преди 6 години
"защото няма как МОН да надзирава учебните помагала на над 2600 училища в страната" - ми как ще има, при тоя безконтрол с учебниците, който МОН са създали2600 училища х 12 класа х 4 паралелки х 5 учебни предмета х 2 помагала = огромен брой помагала в образованието => прекрасно оправдание за липса на контрол !!!
98
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са задачи за Третия пол.
97
23
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Егати малоумния народ. Егати истерията. Няма нито един ред в ИК за подобни глупости. Както и никъде в решението на МС за Пирин няма дума, че ще се строи лифт. Писна ми някой да ме убеждава как на едното място пише нещо, което не пише, а на другото, че е написано нещо, което не е.
96
4
 
26
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
А престанете с лъжите, че който не одобрявал хомосексуалната пропаганда,бил русофил.От моите приятели няма нито един русофил.Даже повечето са русофоби.И нито един не одобрява Истанбулската конвенция и промиването на мозъците на децата с хомосексуална пропаганда.
95
17
 
9
 
! Отговори
поредната глупост преди 6 години
Манипулират ни с измислени новини за да не видим как живеем. за да не видим, че и днес агенти на ДС като Каракачанката ни казват кое е добро и кое зло. Децата ни са в Западна Европа а ни карат и ние го павим да гласуваме за Русия. Хора, защо сте против децата си?
94
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е пример за фалшива новина. Имам оригиналната книжка, в която се говори за бебе, а не момченце и картинката е на бебе даже. С един фото шоп всичко се променя. Големи сте шарани....