Пътните разходи на учителите – за сметка на държавата

МОН плаща и наем до 200 лв. на педагозите без жилище
19
Пътните разходи на учителите – за сметка на държавата
Снимка: Булфото, архив

Разходите на всички пътуващи учители занапред ще бъдат поети от просветното министерство, предвиждат промени в наредбата за условията за възстановяване на разходите за път и наем на педагогическите специалисти.

Сега право да им бъдат възстановени транспортните разходи имат само учителите, които пътуват, за да преподават в по-малко населено място от това, в което живеят, припомня в. "Сега".

За такова в момента е определено селище до 5000 души. Педагозите, които пътуват до по-голям град, могат да бъдат овъзмездени само при положение че разходите им се поемат от бюджета на съответното училище.

Така напълно гарантирани са само разходите на 75% от пътуващите педагози, работещи в 50% от детските градини и 45% от училищата у нас, показват данните на МОН.

С новите поправки в наредбата на практика се дава възможност и на останалите 25% от пътуващите учители да се възползват от това право. Общо до училище у нас пътуват около 16 хиляди учители, сочат данните на министерството.

Промените засягат и разпоредбите за наема на педагозите, който също се поема от държавата. В тях е уточнено, че разходите за наем по месторабота на учителите ще се възстановяват, когато работата е в населено място в общините, попадащи между 4-та и 8-а група съгласно наредбата за финансиране на институциите (досега нямаше подобни условия).

В тази група попадат по-отдалечените, слабо населени или планински райони, с по-слабо развита пътна инфраструктура. Добавят се и две други условия - учителят, живеещ под наем и работещ в друго населено място, има право на възстановяване на разходите си за наем, ако той "или член от семейството му нямат собствено жилище в същото населено място".

За пръв път се въвежда максимален размер на възстановяваните разходи за наем - те не могат да надвишават 200 лв. месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Соломон преди 5 години
Колкото по-високо е положението на учителя в обществото, толкова по-добро е бъдещето на това общество. Тези, които сега плюят Учителя, утре ще бъдат бити и грабени по улиците от наглото, неграмотно и невъзпитано поколение, което днес насърчават да унижава хората, които са се нагърбили с образованието му. Ходете и бийте учителите, че писали двойка на мързеливите ви деца, унижавайте го пред тях и после се чудете, защо не могат да си напишат името и да сметнат колко трябва да платят в магазина.
21
0
 
4
 
! Отговори
haha преди 5 години
До ha Обикновено злоба към учителите изливат бивши двойкаджии като тебе.
20
0
 
2
 
! Отговори
Aha преди 5 години
До ha А ти даже нито учител, нито военен си успял да станеш. Тъй, че скривай се в мишата си дупка и млъквай.
19
1
 
1
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
на такива като теб образованието на децата следва да е в частно училище, плащаш 600 лева на месец учи детето ти, не плащаш-остава незанаещо да чете.Само пълнотовъвеждане на частни училища ще накара хора като теб да мислят нормално за учителя.Впрочем, какво образование имаш, нали само средно, с успех 4.14.Типиченпредставител на 80 % от българите-елементарни и слабо образовани, *** даже.
18
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман с тея учители,те са най облагодетелствани с малко работно време с най малко работни месеци за отпуска и почивки да не говорим,то наистина преди години всичко се юрна да става учител,голяма работа и със самочувствие без покритие.
17
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ревяхте така и срещу депутатите,дето си ги избирате сега България щеше да е градина.Що не станахте учители като е толкова хубаво и платено!!!!!!
16
9
 
4
 
! Отговори
ha преди 6 години
От моят набор, всички, които не ставаха за нищо, а имаха амбиции - станаха учители или военни!? Ми сега берем плодовете.
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9 А моите изхабени нерви от ненормални учители и прищевките им, за чия сметка са?
14
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подигравка! Депутатската заплата се вдига с 300 лв месечно, на учителите до 200 за транспорт и наем. На депутатите ведомственни апартаменти по 200 кв с покрити всички консумативи и безплатен транспорт, не внасят осигуровки и всичко това от моите данъци.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-ниската учителска заплата трябва да е 2000 лева.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се закрият училищата!
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкайте учителите, да се махнат и малцината нормални и свестни заради вечно недоволни родители... накрая децата ви да се възпитават от всякакви и да не се чудите какви са хората около вас после, какви деца растат, каква ценностна система имат, как се държат с вас на улицата и как ви обслужват в болницата.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в момента има камери в училищата ,но РИО при проверка в училищата(предварително информират директора) и броят присъствието на учениците примитивно и колкото да отбият номера.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А изхабените нерви за чия сметка ще са?
8
5
 
10
 
! Отговори
Ха преди 6 години
До Анонимен 5Не! Учителите работят само 1 ден - на 24 май.Но щом толкова им завиждаш, стани учител.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще трябва да им се зачислят и разходи за охрана.
6
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като си мълчи народа , така от нашите данъци учителите ще лапат
5
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези учители кадето работят 5 месеца през годината и цяло лято почиват , оат делно зимни ваканций , и така на татък, има ли друга служба на такова работно време , и само за пари реват , срамота
4
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само камери и психотестове за тези ненормални даскаля.
3
10
 
9
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
А заплатата на даскалите 510лв,колкото е минималната.