От април: 3 лв. извинителната бележка за училище

Обмислят и 10 минути преглед на пациент при джипито
21 фев 2018 20:49, Анисия Иванова
18
От април: 3 лв. извинителната бележка за училище
Архив: Булфото

От април извинителната бележка за ученици от личен лекар ще бъде не повече от 3 лв, каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз (БЛС), след последното заседание на НЗОК и БЛС за Националния рамков договор (НРД) за 2018 г.

Официално бележката няма да влиза в пакета с медицински дейности, защото е административна дейност. Така беше и досега, но като търговски дружества всяко джипи можеше само да определи каква цена да иска за този документ. Дали личният лекар ще иска от родителите подобна такса е изцяло негово решение.

Д-р Грозев коментира и темата за ограничението от десет минути преглед при личен лекар.

"Направихме така нещата, че тези десет минути няма да бъдат задължителни при профилактичен преглед", каза той.

148 млн. лева повече за болничната и 14 млн. лв. повече за извънболничната помощ в сравнение с миналата година се предвиждат в Националния рамков договор за 2018 г.

"Смятам, че това, което постигнахме, в окончателния вече преговор между БЛС и НЗОК определено е стъпка напред. Огромната част от текстовете и тези, които ние в последния момент предоставихме за промяна, са приети от Надзорния съвет на НЗОК", обясни д-р Грозев.

В рамковия договор за 2018 г. са заделени 150 млн. лв., с които ще се повишат цените на 113 клинични пътеки. Най-голямо е увеличението в педиатрията и за раждания, ревизирани са и всички клинични пътеки, по които работят общинските болници, които наред с АГ и педиатрия включват и пулмология и неврология.

Предвидени са и 3 млн. лв. повече за направленията за изследвания и образна диагностика. Увеличен е и броят на мамографиите и цитонамазките.

Над 90 на сто от предложенията на Българския лекарски съюз /БЛС/, включително и тези, направени в последния момент, са приети от Надзорния съвет на НЗОК за Националния рамков договор за тази година. По думите на д-р Грозев НРД 2018 е значително по-добър от сегашния.

На 24 февруари предстои събор на БЛС, на който ще бъде обсъждано и решено дали да бъде даден мандат за подписване на НРД 2018 г.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
До къде я докарахме да третират децата ни като обект на доход към търговски дружества.. Плюс това става въпрос за болни, осигурени деца.
16
2
 
8
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
10 минути - време необходимо за прибирането на трите лева.
15
1
 
12
 
! Отговори
Спиро преди 1 година
Лошо, по-лошо, най-лошо - здравеопазване.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
10 мин преглед? Толкова траят при личен лекар в Англия. Ако имате познати, работещи в кралството, ще ви разкажат за пословичната им некадърност. За всеки проблем изписват само парацетамол или ибупрофен и това е всичко.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали личният лекар ще иска от родителите подобна такса е изцяло негово решение....................да,бе, ще откаже. те искат 5 лв. да стане потребителската такса, и като поискат и 3 лв. за извинителна бележка.........направо да си плащаме целия преглед когато се наложи, и да не удържат нищо за здравна каса. КРАДЕ СЕ ОТ ВСЯКЪДЕ !!!!!!!!!!!!
12
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Доживяхме време кучетата да вървят - пък кервана да лае...
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто престъпници. Не им плащайте, хора! Просто спрете децата от училище, когато са болни. Да обявив бойкот! Не могат да изключат всички ученици. Хайде, ако искате да не ви правят на впрегатен добитък отново!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спирам от училище децата си!!! по добре да вземат курана отколкото при психични болни!!! завърших в българия и какво!!! работя в германия за 13 евро на час


по добре научи детето си на ЗАНАЯТ ще е много по добре.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да сте виждали въшкар от оная НАПаст божия, да проверява лекар дали издава касови бележки? Иначе обикалят като разгонени по магазинчета и сергии.
8
2
 
13
 
! Отговори
Табела преди 1 година
Джи Пи милионера - д-р Ненаядов - прием по всяко удобно за него време.
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това с ДДС ли, или без?
а за 10 минути половината пациенти едно "Ох" не успяват да кажат, камо ли да се подготвят за преглед, освен да се събличат и обличат отвън, или "на око" още от вратата да им изписват лекарствата по рекламните спа-брошури
6
2
 
14
 
! Отговори
Моника преди 1 година
Москов беше казал,че като искаме качествено здравеопазване,трябвало е да станем чалга звезди.Пълна подигравка!

Той защо още не е съден междудругото?Делото на Ненчев влезе в съда,а на този още не.Покриват уликите,или какво?
5
1
 
21
 
! Отговори
Хаякири преди 1 година
За депутатските чеда здравеопазването е напълно безплатно.
Освен това те не чакат.
4
2
 
25
 
! Отговори
we преди 1 година
Един от трите най- корумпирани сектори в България,а искат още и още...Боже!
3
2
 
21
 
! Отговори
Badass преди 1 година
До 1

Лекарите в днешно време са търговци,не разбрахте ли?
2
3
 
23
 
! Отговори
Чърчил преди 1 година
3 лева,но само ако се издават касови бележки.В крайна сметка трябва да има ясен отчет за всеки даден лев.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по конституция здравеопазването трябва да е безплатно.щом и за децата започнаха да взимат пари нямам думи .Нещо да кажат лекарите за Хипократовата клетва или я забравиха