Талант, много талант, Мартин – малкият шампион по математика!

Детето спечели олимпиадата в Банкок в състезание с 1500 деца
28 фев 2018 16:30,
47
Талант, много талант, Мартин – малкият  шампион по математика!
Снимка: Кадър bTV

Един малък, 6-годишен българин, е новият световен шампион в едно от трудните математически състезания – олимпиадата в Банкок.

Мартин Матов е победителят сред най-малките участници – в подготвителна група. Шампионите и в други две категории са българчета - Йордан Стоянов при първокласниците и Ясен Пенчев при шестокласниците.

Мартин се захваща с математиката, когато е на три години и половина. Майка му го записва.

Иначе всичко започва от номерата на колите. Вместо автомобилна страст обаче Мартин се влюбва в числата.

И така – от четиригодишен тръгва по състезания. Най-големият му успех е олимпиадата в Банкок, където се състезава с още 1500 деца.

"Като видях задачите, които ни дадоха на състезанието, видяха ми се много лесно. Талантлив мисля че съм. Много талантлив", споделя момчето пред bTV.

Майка му Милена Александрова е истински щастлива и пожелава на всяка майка да изпита усещането на международна сцена да споменават името на детето й.

Друг човек, който стои зад успехите на Мартин, е неговата учителка Ирина Шопова. Задачите, които Мартин решава, са за третокласници.

"Ние наистина вярваме, че той има изключителна дарба и изключителни умения”, казва и бащата на момчето – Цветомир Матов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
11
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
На журналистите им е платено да пишат за "гения" Мартин. Белким и той, и родителите повярват, че това е така.
22
10
 
11
 
! Отговори
милена преди 6 години
Чета коментарите и се чудя какъв народ сме.Каквато и да бъде новината все ще има злоба и помия. Детето било казало. че е талантливо.А не е ли?Скромността отдавна е е добродетел.И колкото и да не ни се иска не всички деца са еднакви.Колко от децата на неговата възраст могат да постигнат такъв успех?Вместо да се радвате, ще съществуват такива деца, които прославят България вие пак изливате злобата си.Браво момченце, продължавай все така и ще постигнеш големи успехи.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи хвалби, голямо чудо... истината е , че участието в подобни олимпиади се заплаща и почти всички участници получават медали. Целта е освен да се стимулират децата, и да си популяризира туристическата дестинация. Ама щом са решили на 6 годишно да му втъплят , че е мнооого талантливо...
20
2
 
22
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Не мога да разбера защо в тази извратена държава се прави реклама на некачествени състезания, на които бронзов медал се връчва на 3 вярно решени задачи от 30! Имали пари родителите- направили си разходка, че и общини и фондации скубят за подобни прояви. А за наистина трудни и престижни международни олимпиади, за които отбори и ученици се готвят с години - никой нищо не казва и спонсори няма! После защо младите бързат за терминал 2.
19
3
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Състезание в което за три вярно решени задачи получаваш бронзов медал - не мерси
18
1
 
16
 
! Отговори
Никола преди 6 години
Браво на детето, но състезанието е доста посредствено - за първа година и с посредствени задачи. Има много по-добри състезания и постижения на истински български млади математици (>8 клас) които никой не отразява. Какви са тези състезания по "математика" за предучилищна група - тя по скоро е чиста аритметика 2+2=4
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
детето явно е умно,браво. но на това дете ,поне така мисля, му трябва и игра ! иначе...в италианския лицей е пълно с генийчета........подплатени и платени от богати родители.
16
1
 
10
 
! Отговори
бачо Колю преди 6 години
аз на 6 години умножавах 3 и 4-цифрени числа, сега само събиране до 10 им дават, браво на детето де
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Майка му го записва."Майката е дива и проста бургаска силиянка с болни амбиции и комплекси. Бащата също. Познавам ги и двамата. Бяха ми колеги преди доста години. Бащата не си вдигаше ципа на панталона, а майката си го изкарваше с изстерични крясъци на подчинените и колегите, като постоянно обясняваше колко е умна, красива и велика. Детето същото: "Талантлив мисля че съм. Много талантлив", споделя момчето пред bTV.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детето е натискано от родителите. Факт. Каква е тази олимпиада? Колко струва? Познавам и други успели деца, но и ясно виждам амбициите на родителите. Взимане, водени, пари а ако е в България често мазнене и шушу мишо с учителите. И детето е гениално. Малко се прекали с тази новина, като онова дете което спечели награда от каране на картинг. Ужасно скъп спорт. С изненада установих, че и зад доста от талантите които пеят стоят богати родители. Няма да споменавам имена.
13
0
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
До DarkLord Видимо не ти е харсвала математиката ,щото ако ти е харесвала и си можел е едно удоволствие да решаваш задачи ,стига да можеш и няма никакъв стрес ,освен ако родителите ти преди Олимпиадата не те стресират ,иначе е супер -харесваши ми и след това в живота ми помага .Математиката е най-необходимият предмет след четенето )
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
почти всички българчета чиито родители са финансирали участие са с медали, повечето златни. 1500 деца от всички възрасти - общо. Състезание от ранга на това се провежда всяка година в Несебър с десетки хиляди участници и също много българчета със златни медали.Хубаво е да ценим успехите, но така написана новината манипулира общественото мнение.
11
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Браво на детето
10
2
 
8
 
! Отговори
браво преди 6 години
В такива деца е бъдещето на България и на човечеството ,не на Марсело КембрийджкиоТ ромски шивач.
9
2
 
14
 
! Отговори
иван преди 6 години
И аз имам дете на 5, има афинитет към числата, смята брои до стотици, смята и осъзнава какво е значението на цифрите. Но категорично смятам че да мъкнеш невръстно 6 годишно дете по олимпиади, че чак до Сингапур са 100% болни родителски амбиции!Не искам да сам на мястото на горкото дете. Иначе желая здраве и успехи и се радвам.
8
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност става въпрос за участие в олимпиада, което се заплаща - повод мама да се разходи до Тайланд и да се изфука през цяла България колко е гениално чаавето.Иначе от 48 участници от България са спечелени 47 медала, само за гения Мартинчо пишат всички медии- най вероятно им е платено от се ляндурите, избиващи комплекси. Най-грозно впечатление направи самия Мартинчо, който скромно заяви, че знае, че е гениаленМного деца започват първи клас на 6 години и знаят колко е 5+3 и 8-3, ама не ги дав
7
0
 
12
 
! Отговори
? ? към ж-ка ? преди 6 години
Отлично ,за Мартин !А двойка за журналистка ,ако е журналистка ,щото няма инфо освен къде се провела олипиадата ,то няма кога се провела ,как се казва тази олимпиада ,на какви групи е разделен тази олимпиада .....а така как баба ми разправяше ,това момиче е много добре свири и го хвалят.... . Още един път ,браво на Мартинчо ,тъй да държи ,но журналистката не казва откъде е ......... .
6
7
 
10
 
! Отговори
Честито на Мартин, преди 6 години
Но такива деца нямат бъдеще в тази опоскана и измъчена държава.При това мутренско управление,талантите ни изчезват. Тук останаха само овце,на които им е все едно кой ще ги стриже и кой ще ги заколи. Жалко но- факт.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на момчето!
4
12
 
11
 
! Отговори
DarkLord преди 6 години
Предпочитам децата ми да израстнат сред природата и да стоят по-далеч от стреса колкото могат повече. Никога не бих причинил на моите деца токъв стрес - аз също ходех на олимпиади по математика и това е ужас за мозъка на едно малко дете.