Юруш на висшето: Алма Матер сваля таксите за част от студентите!

Академичният съвет ги промени за студенти, приети през 2018/2019 г.
Обновена: 1 мар 2018 11:45 | 1 мар 2018 11:40, Анисия Иванова
70
Юруш на висшето: Алма Матер сваля таксите за част от студентите!
Архив: Булфото

Софийският университет "Св. Климент Охридски" промени таксите в част от факултетите си.

Решението беше взето вчера на заседание на Академичния съвет на Университета. Промените в годишните такси важи за студенти, докторанти и специализанти, приети през учебната 2018/2019 година.

Не се променят таксите за обучение на действащите студенти, докторанти и специализанти, приети преди учебната 2018/2019 година, съобщиха от СУ.

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти, докторанти и специализанти в седем от факултетите – Факултета по начална и предучилищна педагогика, Историческия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Медицинския факултет, Биологическия факултет, Факултета по математика и информатика и Факултета по класически и нови филологии.

За три от специалностите във Факултета по класически и нови филологии таксите се намаляват. Намаляват се таксите и в Богословския факултет, в някои специалности на Факултета по химия и фармация и във всички специалности на Физическия факултет в ОКС "бакалавър“.

Ето и специалностите, в които таксите се намаляват:

"Статистика" (Факултет по математика и информатика) от 800 лева на 640 лева;

"Педагогика на обучението по…" химия и английски език (Факултет по химия и фармация) от 400 лева на 200 лева;

"Педагогика на обучението по…" химия и информатика (Факултет по химия и фармация и Факултет по математика и информатика) от 400 лева на 200 лева;

"Педагогика на обучението по…" учител по природни науки в основна степен на образованието (Физически факултет) от 400 лева на 200 лева;

"Религията в Европа" (Богословски факултет) от 560 лева на 500 лева;

"Теология" (Богословски факултет) от 560 лева на 500 лева;

"Южна, Източна и Югоизточна Азия" (Факултет по класически и нови филологии) от 690 лева на 600 лева;

"География" (Геолого-географски факултет) от 800 лева на 640 лева;

"Астрофизика, метеорология и геофизика", "Инженерна физика", "Квантова и космическа теоретична физика", "Комуникационна и физична електроника", "Медицинска физика", "Оптометрия“, "Физика", "Фотоника и лазерна физика", "Ядрена техника и ядрена енергетика" (Физически факултет) от 750 лева на 200 лева;

"Ядрена химия" (Факултет по химия и фармация) от 750 лева на 200 лева.

Новоприети студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление "Математика", специалности "Математика" и "Статистика" в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.

Академичният съвет прие увеличение на годишната такса за обучение на студенти ОКС "бакалавър“ редовно обучение, приети в специалност:

"Регионално развитие и политика" (Геолого-географски факултет), "Стопанско управление" (Стопански факултет) и "Публична администрация" (Философски факултет) от 420 лева на 460 лева;

"Неформално образование" и "Педагогика" (Факултет по педагогика) от 485 лева на 530 лева;

"Международни отношения" и "Право" (Юридически факултет) от 739 лева на 800 лева;

"Психология" (Философски факултет) от 560 лева на 600 лева;

"Филология" (Факултет по класически и нови филологии и Факултет по славянски филологии“) от 590 на 600 лева.

Закръгляват се към кръгли числа таксите на докторантите и специализантите, в резултат от което някои се намаляват, други се увеличават, като промените са в рамките на няколко лева (например от 308 на 300 лв, от 924 на 920 лв, от 693 на 690 лв., от 1478 на 1500 лв.).

Академичният съвет реши да бъде намалена годишната такса за обучение на докторанти, зачислени в следните факултети:

Богословски факултет – задочно – от 1 000 лева на 650 лева;

Факултет по химия и фармация – редовно – от 1594 лева на 900 лева;

Факултет по химия и фармация – задочно – от 600 лева на 500 лева.

От СУ уточняват, че няма промяна на таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2018/2019 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
5
 
! Отговори
КОЛБЪР преди 6 години
До Бивш учител Прав си ! Техническите преподаватели и съответно бъдещите инженери трябва да са минали през ТЕХНИКУМ,а не измислена техническа гимназия равносилна на 3 години обучение в миналото. Т.е. днес липсва тотално базова подготовка на технически кадри! Управниците унищожиха това,което беше изградено с много труд!Говоря за всички управлявали досега през 30-те години анархия и грабеж в държавата!
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро дипломите ще са по-евтини от тоалетната хартия, поне мога да си накупя и да си ползвам
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бивш учител Може да даде този който има нещо в главата , в главата на учителите няма нищо , Никой се научил да програмира от учител по информатика.. Те са станали учители защото за програмисти не стават и никога не са работили програмисти.. Същата е работата с учителите инженери по-точно инженерки директори на техникуми жени на полицаи..
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига сте хвалили този пиклив така наречен университет
62
1
 
3
 
! Отговори
Бивш учител преди 6 години
Педагогика по, педагогика на....Трябва не да са платени семестрите, а държавата да ги плаща, че и по 200 лева стипендия месечно да дава, на записалите се...Скоро ще се пенсионира и последния учител. А на пишещите по-долу, дето твърдят че добър инженер и програмист се става в университета-да, може би, но се започва от техникума, не от техническата гимназия.
61
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това поколение от Края на комунизма и началото на 90-те години .. Мрази университетите защото не е станало докторант или асистент.. Тогава имаше такава мода да стават асистенти , научни сътрудници да бягат от прозводсвото , заводите и текейсето.. Днешните младежи не искат да стават докторанти защото ангажиращо и ниско платено 3-4г. си губиш времето и се иска присъствие , за стипендия 500лв. Аспирантурата е работа за жена на полицай , прокурор , съдия , мафиот..
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Будали не е важно къде учиш , а какво учиш половината специалности в университетите не са науки .. губачка на време и трепачка на пари.. Вие сте като онова ромче от северозапада , рева като магаренце да учи в колеж в Кембридж накрая щял да става специализира шивачка (дизайнер)... Държавата даде пари и очакваше да стане нещо учен лекар , физик , програмист, инжненер.
59
1
 
14
 
! Отговори
Защо преди 6 години
да уча ВИШО, като и без СРЕДНО мога да си купя ЧЕЗ
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 55 Навсякъде по света жените ходят в университет за да се омъжат .. Именно жените драпат да са в най-елитните университети да омъжат за елита.
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрите инженери , информатици , физици не стават докторанти защото в индустрията в ИТ сектора и други фабрики плащат добри пари.. за 3-4 години по 4000лв. кой е луд да ходи докторант за 500лв. стипендия Затова университетите взимат който е мераклия ..
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
51-ви казва същественото. Много хора, натикали се по университети, искат да папат. Повечето са такива"учени". Първенец съм на випуска си, от моята специалност има само един кандидат на науките - пиян, презаписвал тройкаджия, но доцентът беше такъв. Архаичен закон. Хора без право да се явят на конкурс,защото са с нисък успех, са болшинството от "учените" в моя институт! Изхабяват всичко - хората около тях и науката.Няма икономика, не ни трябват психолози и адвокати за криво право.Далавери.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първи ги вдигат с 50 % а после ги свалят с 10 % както в мола.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи родители, вместо да изпращате дъщерите си да учат в Чужбина, по-добре ги оженете по каталог за възрастен германец, италианец или там какъвто богаташ намерите.Защото само 11% от заминалите да учат там - завършват успешно. Остаоналите се срамуват да се върнат в България и остават там да вършат черна работа, За ваше успокоение, докато научат езика на обучаващата страна така, че да се справят с учебния материал. И после, ако още им се учи, магат семестър по семестър да докретат.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЧестито, явно си супер ценен програмер хахах, не се възгордявай от заплатка не се забогатява. Но пак ме съмнява да дават на незавършил такива пари.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСъкращения на университетите и 1-2 униеврситета са достатъчни, защото няма деца. Освен това безработни без такси.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таксите са доста солени а после няма работа. Затова няма студенти или малкото деца и те бягат в чужбина. Шуробаджанаци и корупция с такси.
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, каква ненавист към преподавателите в университетите? Това лъха от вашите коментари.Не се безпокойте. Преподавателите са на изчезване. С приетия закон за научните степени и звания - един асистент трябва за 4 години да защити докторска дисертация, като едновременно с това го товарят с двойно натоварване часове. Т.е. той трябва да работи за трима(били му се заплащали извънредните). Така от 5-6 новопостъпили едва един успява да защити.
49
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 20 лв да направите таксата, като няма хора, няма да има студенти.А и повечето останали в БГ се интересуват единствено от чалга, мускули и силикон... така че... изгубена кауза.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За безработни и бедни няма никакво намаление.
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За един кандидат-студентски изпит таксата е 30 лева, а за 10 изпита по 30 лева прави 300 лева за 1 година. Доста голяма разлика и явно пак се краде.