След Brexit-а студентите ни хукват към Холандия

Великобритания губи лидерското си място за образование
8 мар 2018 19:08, Анисия Иванова
31

Рязка промяна в настроенията на българските студенти, които избират да учат в чужбина. Оказва се, че заради несигурността от Brexit все повече от учащите пренасочват интереса си към Холандия. Така Великобритания е напът да изгуби лидерското си място по предпочитание на българските студенти. Другите топ дестинации са Германия и Дания.
 
Всяка година между 8 и 10% от родните студенти се отправят на Запад. Стипендиите и възможностите за работа са в изобилие, както и амбициите на завършилите.

Срещаме се с Христо Димитров в град Шипка, където прекарва седмицата със семейството си. Върнал се заради националния празник, по тази причина решава и да ни посрещне с носия.

Той обясни, че обича родината си, но има мечта.

"От малък искам да работя за една конкретна марка коли, а мога да го постигна само, ако ида да уча там", споделя Христо пред Bulgaria ON AIR.

Приключението за него започнало преди 6 месеца, откакто учи в Германия. Оказва се, че тази дестинация е именно за по-амбициозните студенти, които не се притесняват, че трябва да учат денонощно.

За останалите, които предпочитат по-практически насочените специалности, са Холандия, Дания и Великобритания.

Последната обаче носи все повече неизвестни заради факта, че страната е разписала програми за стипендии само за тази година. За 2019 година все още не е ясно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари