След Brexit-а студентите ни хукват към Холандия

Великобритания губи лидерското си място за образование
8 мар 2018 19:08, Анисия Иванова
31

Рязка промяна в настроенията на българските студенти, които избират да учат в чужбина. Оказва се, че заради несигурността от Brexit все повече от учащите пренасочват интереса си към Холандия. Така Великобритания е напът да изгуби лидерското си място по предпочитание на българските студенти. Другите топ дестинации са Германия и Дания.
 
Всяка година между 8 и 10% от родните студенти се отправят на Запад. Стипендиите и възможностите за работа са в изобилие, както и амбициите на завършилите.

Срещаме се с Христо Димитров в град Шипка, където прекарва седмицата със семейството си. Върнал се заради националния празник, по тази причина решава и да ни посрещне с носия.

Той обясни, че обича родината си, но има мечта.

"От малък искам да работя за една конкретна марка коли, а мога да го постигна само, ако ида да уча там", споделя Христо пред Bulgaria ON AIR.

Приключението за него започнало преди 6 месеца, откакто учи в Германия. Оказва се, че тази дестинация е именно за по-амбициозните студенти, които не се притесняват, че трябва да учат денонощно.

За останалите, които предпочитат по-практически насочените специалности, са Холандия, Дания и Великобритания.

Последната обаче носи все повече неизвестни заради факта, че страната е разписала програми за стипендии само за тази година. За 2019 година все още не е ясно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета коментарите - хора, много сте зле. В момента и Германия и Холандия се избиват за качествени студенти. На някои места е без пари, на някои има стипендии. UK реве, защото там виждат как им се стеснява изборът от студенти, но сами са си виновни покрай Brexit. А у нас остават само роднините, милиционерите и неговорещите чужди езици, щото образованието ни за нищо не става.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Великобритания губи лидерското си място за образование"Боли я Британия за българските студенти перящи "бели" пари на мама и тати. Гювечът свършва и почват читниците по българските нагли ***!
18
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 6 години
Та там са наркотиците де
17
0
 
2
 
! Отговори
Ди преди 6 години
Само това ни липсваше тук не ми стигат муркавите и каките по фенерите ами и още студенти които след първата година почват да се друсат и тарикатят за соц.помощи... Стойте си в Англия
16
2
 
5
 
! Отговори
??? преди 6 години
По плитко образование от британското няма.....таксите огромни а преподавателите по-*** от студентите....повечето на две магарета сено не могат да разделят.....Записваш висше и познайте какво преподават за висша математика....квадратни уравнения.....а един мой приятел завършил Русенския университет каза че започнали да преподават лице на правоъгълник и тригълник в университета който е записал да учи...
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 18 Бай онзи аз съм учил 1г. в Германия и 1семестър в Сибирския Федерален.. В Германия бях на Еразмус не са били шута.. А Сибир отидох да си поживея цял живот работил и учил напрежението бе голямо исках да си поживея да си качвам рускини на шиша и да си пия водчица като последно да усетя и аз студентски живот без работя платих 1800 евро за 1 семестър вградени системи..
14
7
 
7
 
! Отговори
Инженер преди 6 години
Всички които заминаха да учат в Германия се провалиха .. Имам съученичка приеха я ТУМюнхен биха и шута .. Друга записа медицина - отказа се в 4-ти семестър сега учи социология професия безработен., Два заминаха да стават машинни инженери - откзаха се в още 1вата година сега са в УНСС..
13
2
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 6 години
Събуди се !!! Сънуваш, момче! Тези там в Русия със скоростта на светлината да тичат срещу Германия-няма да я настигнат!
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Германия няма специалност като в БГ и Русия за автомобили, транспортна техника и подобни .. Бакалавърските са машинно инженерство , мехатроника , електротехника.. Общо и широко ..
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските университети не са *** , Путин им направи нови кампуси , нови общежаци всичко им ново и е конкурентно на Германия.. Виж картинки от интернет на Далекоизточния , Сибирския ферален Краснярск , Иннополис , Новосибирския - съвсем не е *** а е на германско ниво..
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще стане сега с магистратурите по кетъринг и музейно дело в Обединеното кралство?
9
10
 
6
 
! Отговори
Холандия? преди 6 години
Холандия? Това държава ли е? Аз знам само за Нидерландия?
8
5
 
1
 
! Отговори
No:-2 Бабаит Инженeр преди 6 години
Не му трябва да Ходи в Германия за да учи за коли в ТУ-София има Немски факултет дава дипломи по машинно инженерство и мехатроника.. И ще вземе диплома от KIT номер -76 по инженерство.. В Германия само ТУ Мюнхен и Аахен са може би по-добри от KIT.. А този бабалюга най-вероятно е във някое ФахШуле и не се прави тук на големенец.
7
0
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
И то през глава...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Не ги познавам ама на бас че един не е хукнал за ***.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не хукват към русия ?
4
1
 
11
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Безброй пъти си опитвал да завършиш в Германия, но уви винаги си се провалял, защото в тази страна не се интересуват от родословното ти комунистическо дърво, а колко умствен запас имаш, за разлика от тук, където благодарение на това дърво се правиш на IT " специалист" в някоя от многобройните " фирми " на БКП/т.к./.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бягат към Англия, после бягат към Холандия... бегачи на дълги разстояния. Да учат могат и в къщи.Не са студенти с любов към висшето знание а бегачи по различни дистанции.
2
2
 
19
 
! Отговори
Мухоморка преди 6 години
Британците си вкараха страхотен автогол с тоя Брекзит. Не само парите, които идват образование на чужденци ще секнат. Следват инвестициите от държави на ЕС заради административните усложнения. Много скоро ще плачат горчиво заради тая глупост, дето я свършиха.
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека идат Всички които заминаха на запад се провалиха , аз си бачкам вече 2г. в ИТ сектора в София за 4000лв. , а тези в Германия още не са завършили и няма изгледи да завършат..