"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…

Учителка в Пазарджик бе наказана след жалба на шестокласници, тя оспорва
109
"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…
Снимка: Reuters

Шестокласници обвиниха учителката си, че ги нарича "говеда", дърпа им ушите, бута ги, скубе ги и ги заплашва в час. Преподавателката от елитно пазарджишко училище е наказана, макар да е опитала да обжалва дисциплинарната санкция. Учителката твърди, че се е опитвала да въведе ред и сама определя ситуацията в клас като ненормална.

Заради поведението на преподавателката учениците са подали жалба срещу нея, в която се оплакват от насилие над тях – физическо и психическо. Заради това учителката е наказана с последно предупреждение за уволнение. Тя обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение, пише "Дарик".

В жалбата си децата пишат, че в часовете по английски в различни дни през учебната 2016/2017 година преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла, защото не успявала да въдвори ред. Учителката казала на ученичка "Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла безотговорна и безочлива.

Още по темата

Друг път отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил "огромен".

Обиждала децата с думи като "говеда" и ги заплашвала, че ще "изхвърчат от часа". Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка.

В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове, случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници.

Учителката се защитила, че не е крещяла, а надвиквала класа. В обясненията си тя написала, че използвала израза: "Извинете ме, но се държите като говеда" за ученици, направили нещата нетърпими.

Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите, а за друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Директорката на училището е наказала учителката миналия януари, а тя е оспорвала санкцията през Районния съд с мотива, че директорката не е могла да докаже вината й и показала жалбите от деца и родители. Така преподавателката била лишена от възможност да се защити.

Освен това според преподавателката  не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, което е изискване на Кодекса на труда.

На първа инстанция магистратите отменили заповедта на директорката като немотивирана. Окръжният съд обаче смята, че трябва да се съобрази с нея.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие.

Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Невъзможно е да се работи в училище. само който е там знае за какво иде реч„ Класически псувни от устата на девойки с претенции за модни дами. Тежали им били чантите. ами те се появяват с дамски чанти, готови за вечерни приключения. Няма да споменавам безкрайните отсъствия по здравословни причини- кой издава тези медицински документи...Няма да споменавам липсата на елементарна хигиена в тоалетни и в бюфети, няма да споменавам липсата на нагледни помагала.....трагедия е образованието
98
0
 
7
 
! Отговори
сравнение преди 1 година
На времето учителят ми по математика беше 2 пъти участник в международни олимпиади по математика,а учителката по физика беше завършила ядрена физика в СССР.В гимназията всички до един учители бяха изключително интелигентни и беше и умееха да създават интерес към предмета и да игнорират незаинтересованите ученици.
97
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на децата за куража и смелостта!Агресивната атмосфера и агресивни прояви трябва да се наказват.Време е децата ни да не плащат за грешките на родители ,учители, времето и модата!
96
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брей тук много даскаля са писали, а от коментарите и начина на одобрението им, виждам че и ченгесароколибарските им половинки, са се включили. От пърдулките, със служебния телефон, който плащат отново данъкоплатците, а не михлюзите на държавна ясла.
95
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези откачалки затова ревнаха срещу тестовете за психологическа годност.
94
1
 
26
 
! Отговори
до 94 преди 1 година
Никога не съм наричала учениците "говеда", не съм ги била, не съм дърпала уши. По вашата логика никой от колегите ми не беше за тази професия, в техните часове беше и по зле. Отказах се от професията. От две години работя като програмист. Заплатата ми е два пъти по-голяма от учителската с изгледи да расте, с допълнителни бонуси, спокойна и приятна атмосфера, усмихнати колеги, никакви интриги и номера. Благодарна съм на онези деца! Ако бяха мили и добрички, нямаше да си сменя професията.
93
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 93
От тях ви се повдига но ако имате малко повече акъл ще се сетите че децата са следствието на не причината! Като ги наричате говеда и шляпате проблема ще се задълбочи след още децет години пърденето и миризмата на чесън ще са ви най-малките проблеми които можете да очаквате! Щом не сте си създали респект и уважение в тяхно лице значи не сте за тази професия. Има начини респект да се постигнер без бой и епитети но само ако интелекта не ви куца и сте на ясно относно детската психика.
92
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само веднъж преподавах на 6 клас и повече никой не може да ме накара. В елитно столично училище, родителите с големи претенции. Учениците ... срамувах се от думите, които изричаха. През голямото междучасие тичаха извън училище да си купят кола и дюнер, нали вече не е здравословно да се продават закуски в училищните лавки, след това по цял час уригаха на чесън и се стараеха да пърдят звучно. На който му беше най-миризлива, се считаше за голям герой. На мен ми се повдигаше от тях.
91
2
 
17
 
! Отговори
Яна преди 1 година
Дъщеря ми е пълна отличничка в езикова гимназия и е полуграмотна,без никаква обща култура -изкара само с преписване.Колкото и да се опитвах да направя нещо беше напразно.Не мога да си представя тройкаджиите как са.
90
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бийте се от малки та да се биете и като "голями"! Добре че децата ми не са родени в тази скапана държава на "надарени"!
89
2
 
32
 
! Отговори
ам преди 1 година
По някое време учителката ще си намери по-нормална и щадяща нервите работа и ще остави скъфаняците от "елитното" школо да се оправят както могат.
88
4
 
31
 
! Отговори
Бай Тошо преди 1 година
Нали искахте демокрация . Ето това е . .....Винаги съм се удивявал на холивудските идиотщини в които децата в калас не пазят никаква дисципина и си правят каквото искат в час. Е ето го това при нас ...... По мое време
Самият факт че жената се е опитвал ада въведе дисциплина е показателн че все още и пука за тези говеда които учи..

ЖАЛКО за хубавата ни държава 98% грамотни хора имаше при мен.

Сега са около 70%
87
3
 
34
 
! Отговори
аз преди 1 година
Аз ви гарантирам,че тези деца със сигурност са изключително зле.Винаги съм се чудил на учителите защо се стараят да научат хора с нисък интелект на неща за които се изисква обратното. И госпожо учителко осъдена от Пазарджик в чужбина в нормалния свят има доста работа за добри париза учители като вас. Не се занимавайте с нас,на нас ни трябва диктатор със строги закони и само бой за да не оправи,иначе лошо ни се пише.Всички ще станем *** до 5-10 години
86
0
 
20
 
! Отговори
Терсенето преди 1 година
Елитно училище. Във елитно училище, няма място за меринджей. Няма място за привилегии. Няма място за отрочето на мутра, по *** от него самия. Никола Тесла. Е отишъл със десет цента във джоба.
85
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите те, били наречени "говеда". Сигурно им е по-обидно това от "лош материал"?
84
2
 
40
 
! Отговори
ахахаха преди 1 година
жалко... за учителката, тълпата от говедца има някой връзкар съдия.. жалко подобие на институции уууу
83
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Елитно пазарджишко училище?! Голям смях!

В България вече няма елитни училища, дори езиковите гимназии в София са бледа сянка на някогашното образователно ниво .
Просветата стремглаво върви към своя пълен крах!
82
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65
това са не само новите работници. Това са новите меринджеи, държавни чиновници, лекари, инженери, учители, управляващи... жална ни майка!
81
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79
Глупости! Пълно е с учители.
80
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джрндърчетата не са научени така.
Нито мамчетата им - кърмачета от мола.