"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…

Учителка в Пазарджик бе наказана след жалба на шестокласници, тя оспорва
13 мар 2018 16:30,
109
"Говеда", скубане, дърпане на уши! Един учебен час в България…
Снимка: Reuters

Шестокласници обвиниха учителката си, че ги нарича "говеда", дърпа им ушите, бута ги, скубе ги и ги заплашва в час. Преподавателката от елитно пазарджишко училище е наказана, макар да е опитала да обжалва дисциплинарната санкция. Учителката твърди, че се е опитвала да въведе ред и сама определя ситуацията в клас като ненормална.

Заради поведението на преподавателката учениците са подали жалба срещу нея, в която се оплакват от насилие над тях – физическо и психическо. Заради това учителката е наказана с последно предупреждение за уволнение. Тя обжалвала дисциплинарната санкция, но Окръжният съд я потвърждава с окончателно решение, пише "Дарик".

В жалбата си децата пишат, че в часовете по английски в различни дни през учебната 2016/2017 година преподавателката дърпала ушите на различни ученици и им крещяла, защото не успявала да въдвори ред. Учителката казала на ученичка "Ти нямаш грам акъл в главата!" и я нарекла безотговорна и безочлива.

Още по темата

Друг път отказала да премести ученик с намалено зрение на първия чин, защото бил "огромен".

Обиждала децата с думи като "говеда" и ги заплашвала, че ще "изхвърчат от часа". Бутнала едно от момчетата и то се ударило в стената, на момиче дръпнала силно ръката и му причинило болка.

В заповедта е посочено, че госпожата се държала така и в други класове, случвало се да удря, обижда и скубе неведнъж свои възпитаници, също шестокласници.

Учителката се защитила, че не е крещяла, а надвиквала класа. В обясненията си тя написала, че използвала израза: "Извинете ме, но се държите като говеда" за ученици, направили нещата нетърпими.

Дръпнала ръката на девойка, за да не се увлича от лошия пример на другите, а за друго момиче твърди, че то я обиждало, а майка му се държала безочливо.

Директорката на училището е наказала учителката миналия януари, а тя е оспорвала санкцията през Районния съд с мотива, че директорката не е могла да докаже вината й и показала жалбите от деца и родители. Така преподавателката била лишена от възможност да се защити.

Освен това според преподавателката  не били проведени и срещи с недоволните за изясняване на обстоятелствата, което е изискване на Кодекса на труда.

На първа инстанция магистратите отменили заповедта на директорката като немотивирана. Окръжният съд обаче смята, че трябва да се съобрази с нея.

Грубото отношение и обидните квалификации, за които учениците свидетелстват, са им причинили освен физическа болка (дърпане на уши, скубане, бутане, дърпане и т.н.) и основателен страх и боязън от следващо подобно посегателство (учениците инстинктивно си крият ушите, когато учителката приближава), което сочи и на нанесена психическа травма, посочват в мотивите си окръжните магистрати. Те определят нарушенията на правата на децата като тежки по своя характер и вредно въздействие.

Наказанието е оставено в сила, а учителката – осъдена да плати на училището разноските за две инстанции – общо 625 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя нищо не е направила. Това да наречеш някого безочлив да не би да нарушава човешките права?
51
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Онези 80% ще стават 90 и повече! И въобще не се сърдете на професора - абсолютно е прав!
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои големи хора мразят думата ,,човечност,,
49
3
 
30
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Шести клас, кът свършат първата смяна, в 13.30 и всички са на детските люшки. Люлят се и ги чупят. Навремето, га бех шести клас, четях списание 'Космос", не клечах по детските площадки.
48
0
 
53
 
! Отговори
Се тая преди 6 години
Нека има камери за да се вижда как се държат и "тормозените" ученици.
47
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората от Европа казаха: 45 % от завършилите средно образование в България са функционално неграмотни. Това е научното название на епитета "***".
46
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните *** са пълен ужас.Жертви са учителите ,не децата.
45
0
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жена ми е учителка по невски. Те си крещят, ходят насам натам, целуват се, бъркат си по дупките. Тя не обръща внимание. Изпитва ги, жули им двойките и не се надвиква и не влиза в диалози. Преподава си урока с нормален глас.Който не е доволен от двойката, да иска комисия да го изпита. Ама никой не иска.И колкото по наближава краят на годината , по-тихи взеха да стават.
44
26
 
12
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Ето затова моите деца ходят в частно училище. Там такива простотии няма, а децата държат изпит, ако не го изкарат заминават в държавното.
43
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те че са ***, *** са. При това потомствени, трето поколение.
42
3
 
47
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Шестокласници обвиниха учителката си, че ги нарича "***". А не сте ли?;)))
41
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителката е права!
40
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОЛОВИНАТА ОТ УЧЕНИЧКИТЕ ЕДИН ДЕН ЩЕ СТАНАТ ПРОС ТИТУТКИ, ДРУГАТА ПОЛОВИНА - ЖУРНАЛИСТКИ.МЪЖКАТА ПОЛОВИНА ОТ КЛАСА ЩЕ МИЯТ ЕВРОТОАЛЕТНИ
39
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някои училища тези деца само банкомати и благодарение на тях сте на работа.Вие ги молите и избирате от села и градове,за да сте на работа,за да получавате и допълнително пари по много европейски проекти...Наглост и алчност.
38
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето за това в тази страна има все повече ***! Защото наказаните са учителите! Всички знаем че са го заслужили защото сега са изключително нагли и вулгарни( с изключения) така че това че ги е наричала ***, е минималното. А това че ги тормозела психически е чак смешно. Бях в шести глас 95 год, и тогава в началото на "деморазлагацията" вече се усещаше накъде отиваме. Сега не искам и да си представям какво е! Пълно е с нагли к...лета и понеже наказват учителите сега, не ни чака нищо добро
37
1
 
29
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До рада госпожина: Ами прилагайте принципа "Разделяй и владей", но по устав, както се казва! Когато някой ученик се опитва да проваля урока Ви, веднага им организирайте контролно, като ясно ги уведомите на кого трябва да са "благодарни" за това. Те самите ще си го накажат подобаващо. Следващият път - пак. Трети път няма да има, сигурен съм.
36
0
 
46
 
! Отговори
Запозната преди 6 години
С каква любов и вдъхновение учих и завърших педагогика.Водех битка за всяко дете да стане човек,но тогава на преден план стоеше възпитанието на детето и заедно с родителите водехме тази борба.В Новия закон думата възпитание отсъства има само образование.В тази битка вече има само губещи,а най-потърпевши са децата .
35
0
 
0
 
! Отговори
нане преди 6 години
До АнонименА който не иска да извади листче? И се прави на велик???
34
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може учениците да са били фенове на ФК "Левски", а учителката да е от "ЦСКА" и затова да ги нарича "***".
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доналд Тръмп добре предложи учителите да са въоръжени.