От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!

Министърът смята, че така младите ще влязат в професията
77
От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!
Снимка: БТА, архив

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в професията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив в коментар на недостига на учители и големия брой педагози в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението. Той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. 

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, а в момента е 1080 лева.

В модерните общества учителската професия е станала по-непривлекателна за младите хора и за да ги мотивираме да се включват в образователната система, ние трябва да предложим не само добро възнаграждение, но политики за квалификация на педагогическите специалисти, за подобряване на работата в училищата, за кариерно развитие и за подбор, посочи министърът, цитиран от БТА.

По думите на министъра през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". По темата той каза, че мерило за адекватността на всяка една образователна система е доколко тя успява да приобщи всяко едно дете.
 


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
вендуза преди 8 месеца
продавачката в "Лавка" , трудно завършила средно образование взема дол-горе
като млад учител.Разликата в знания и трудност в работата в милиони пъти.
Млади учители вас ви чакат и в нормалните държави, там където за акъл се
плаща, ако останете тук ще сте след години с най-ниските пенсии в държавата,
тук се цени не акъла, а елементарния труд, преценете овреме какво да правите
65
0
 
0
 
! Отговори
райна княгиня преди 8 месеца
скоро ще остане тази държава без учители.Вдигнаха заплатите на пазачите на затворите, но на учителите дават по мъничко защото учителите са културни хора и само веднъж са стачкували.Кой е луд да учи пет години, да стане даскал и да има на ден по четири часа с по 30 ученици, да предава уроци, да изпитва.Млади учители
почти няма и няма да има, ще има учители отишли в други държави , така ще е.
64
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 8 месеца
1080 лева средна заплата за младши учител??? Г-н Вълчев- вие сте ЛЪЖЕЦ!
63
0
 
0
 
! Отговори
Прави впечатление. преди 8 месеца
Честопо фейзбук отварям страници на малки училища, щото и моето е таково. Има в Девинско едно у-ще "Г.М"- там дали се води учебен прцес? Директора ФВ е вечно в чужбина по програми и екскурзии с част от колеги и ученици. Преброих учебните им дни и дните по летища туризъм. Чудя се кога се учи там, и какъв е реалният им успех, каква е файдата от изхарчените пари?
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В смисъл ??? Нима няма много други които заслужават над средната. Обвържете заплатите с резултатите, но наистина с реални резултати, и тогава правете каквото правите.
61
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 8 месеца
3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.
4. Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
60
0
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 8 месеца
1. Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.
2. Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС „образование”, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА.
3. Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А „топ” социалните прослойки ще се стремят към запазване на ста
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Министърът говори за средна заплата на младши учител,обаче такава длъжност нема от едно известно време.Учител с 9 години прлофесионален опит ще получи 760 лв. основна заплата + 9% /68,40 лв./т.н. клас + 15 лв. за работа с документация =843,40 лв. брутна заплата.Аман от популизъм!!
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В една песен се пееше -Не всичко е пари приятелю,не всичко е пари ..... Днес да работиш в училище е огромен стрес.Много "мили и възпитани ученици" и родители с претенции до небесата.Учителят е виновен за всичко.На учителя не се гледа с уважение.Все повече деца нямат мотивация за учебен труд,оставени са на грижите на баби и дядовци.Няма контрол и положението е страшно.Затова колкото и пари да дават тази професия няма да е приоритет сред младите.
57
1
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 8 месеца
Все отнякъде трябва да се почне.
56
0
 
9
 
! Отговори
intgeresno преди 8 месеца
А земете се разберете двамата.
854-730 или 845-655......нещо работата куца.
Говорим за стартова заплата.
Май някъде финансистите нещо бъркат.
И май някои някъде плаче за проверка.
Аз съм виждал и двата варианта в София, а сега да видим.
55
2
 
8
 
! Отговори
анономен преди 8 месеца
Относно въпросното приобщаване - въпросните управляващи гледат единствено да си вържат гащите с един куп ненужна документация,изискваща се от учителите. Но на практика нещата не вървят и по този начин.А учителите вместо да се съсредоточат в преподавателската си дейност,за която почти не им остава време,връзват гащи....
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и не само на учителите , а на соц.работници на тези от ХЕИ каква заплата си мислите че имат ,а на онези от БАН и те са със същата ,всички интелектуалци са така -по-добре са само тези които го изкарват като тарикати -народните представители -защо никой не протестира че техните заплати не са замразени а се остойностяват към средната -да ги замразят тъй като замразиха и други доходи .НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ТРЯБВА
53
1
 
18
 
! Отговори
пенко преди 8 месеца
Работих като учител 8 год. , като полицай 23г. и в производствата 1г. / охрана 4г./ и ви споделям моето виждане : Учителите са ВЪРХЪТ на обществото държава ! Когато детето е на три години ,ти вече си "вързано-обвързан" с учителите!!! Те са хуманистите в целия твой живот,но и този на децата ти !!! Представете си ,че сте на мястото на детската учителка с 30 четиригодишни деца в групата !!! Как се справяте с 2 такива ??? А тя или той трябна да ги и УЧИ на какво ли не !!! Та какво е заплатата им !
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само учителската бе умник ,у нас няма стандарт за определяне на заплата съобразно ценза вместо парламента да е някаква клюкарница в която клюкарките получават три средни заплати да вземат да поработят иначе целият народ трябва да получава по три средни -заплати имам предвид ,той получава по три средни пръста
51
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато заплатата на учителите стане над средната и образованието,което дават трябва да е над средното.
50
0
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 8 месеца
Моята брутна е 854 , а нетна 730 . Как се получава това Мммм?
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А заплатата на клетите научни работници от БАН, а заплатата на онеправданите асистенти от университетите? Увеличихте учителските заплати, а заплатите на научния елит на нацията , не. Защо? Зщото на България са нужни прости изпълнители, а не мислещи хора с иновативни идеи.
Който иска да мисли, да ходи в Германия, Франция или САЩ, но и там ще е второ качество човек, онеправдан и приравняван с българските роми. Нали и ромите са българи по поспорт като докторите и доцентите. Изстрадана истина.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уж имаше увеличение на заплатите ама не за всички. Общината разпределя парите и в някой общини парите за увеличение на заплати решиха да ги пренасочат към селските училища, защото иначе с делегираните бюджети, много училища трябваше да се закрият.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само учители, ами лекари, медицински персонал - всичко бяга от тази държава.