От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!

Министърът смята, че така младите ще влязат в професията
77
От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!
Снимка: БТА, архив

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в професията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив в коментар на недостига на учители и големия брой педагози в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението. Той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. 

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, а в момента е 1080 лева.

В модерните общества учителската професия е станала по-непривлекателна за младите хора и за да ги мотивираме да се включват в образователната система, ние трябва да предложим не само добро възнаграждение, но политики за квалификация на педагогическите специалисти, за подобряване на работата в училищата, за кариерно развитие и за подбор, посочи министърът, цитиран от БТА.

По думите на министъра през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". По темата той каза, че мерило за адекватността на всяка една образователна система е доколко тя успява да приобщи всяко едно дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
3
 
! Отговори
haha преди 6 години
До Мирославакакво точно да ги правим останалите 140лвносиш ги в централата на бсп!
24
9
 
17
 
! Отговори
dai преди 6 години
Няма такова нещо 845. 845 след удръжки пада на 600 даже по-малко.Винету излъга пак че ще ги увеличава от януари с 15 процента.Къде е увеличението от 15 процента което казват е в бюджета предвидено.Предвидено ама таратанки. ДОЛНИ лъжци. Дайте петнайстте процента.
23
6
 
27
 
! Отговори
Мирослава преди 6 години
В момента чистата заплата в голямо софийско училище е 640 лв , което е смешно! При наем 500 лв в града какво точно да ги правим останалите 140лв? Та само за отопление през зимния сезон не стигат!!!!
22
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма 845. 845 след удръжки става под 600.Винету излъга за 15ж процента от януари.Даите петнаисте процента гадове долни
21
2
 
15
 
! Отговори
50 преди 6 години
Г-н Министър,Вие не знаете,че никой университет у нас не издава диплома за "младши учител", а само "учител по..."!Жалко!
20
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителят е във феодална зависимост ,т.е крепостник на системата и гаулайтерите и.А изнесените суми са смешни-да не сте ги объркали с милиционерските!?
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е 4 часов работния ден ,обаче както твърдите ,а е 6 + 2 за самоподготовка . Така че това че пряката му работа с деца приключва след 6 часа не означава че работния му ден свършва ! Това се отнася за всички педагогически кадри в училището - учители ,психолог , логопед ...
18
3
 
16
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Стартовата заплата на младши учителя е 845 лева бруто . 1080 вече се смята за много висока и аз лично незнам къде вземат тези пари , може би в елитните или частните гимназии . Нямам идея .
17
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция на даскалите не им дават да свидетелстват в съда, познайте защо....
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХючИ защо?!
15
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министъра го мяза на ***.Колкото до *** даскаля - къде ходят на раота, къде не, 4 часа работен ден, плащат им пътните, служебни телефони, детеви пари, пари в края на годината - 13-та заплата, тръскат държавния чувал като пиян ром *** си, демек счетоводителите и директорите крадат и пак хленчат за още и още ПАРИ.Това не са учители, а сарафи и търгаши!Да отиват в частният сектор, да видят дали някой ще ги търпи, или ще натърти по една чепата кюския у гърба още на първия ден...
14
25
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даскаля, като не ви кефи заплатата - марш при частника!
13
12
 
19
 
! Отговори
Хюч преди 6 години
Със сигурност трябва да е над милиционерската.
12
7
 
18
 
! Отговори
комитата преди 6 години
образованието колкото по-вече пари наливат толкова неграмотните се увеличават-държавни пари лесно се харчат особенно изсмукани от от бедния електорат -здравеопазването трябва да бъде основна цел -народа масово е болен а за да намериш читав специалист трябва да пътуваш до големите градове
11
31
 
20
 
! Отговори
Qwerty преди 6 години
Не се сещам за развита страна където учителите получават повече от средното. Все пак работят половин ден и имат 4-5 ваканции. На всеки работата е тежка и отговорна. Ако пък не мисли така да се преквалифицира и да иде на лесното.
10
4
 
6
 
! Отговори
Toulist преди 6 години
Nema zaplati, nema uchiteli, kef.
9
2
 
17
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Учителството е призвание, щот няма пари да стане реноме. Моля, закрийте образованието - още Сократ, в спор с Протагор казва, че знанието не се преподава, щото и той е бил на минимална (или т.нар средна брутна) :D
8
2
 
32
 
! Отговори
математик преди 6 години
Всички заплати в България трябва да са над средната!
7
4
 
15
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Е то като всеки иска да му е заплатата над средната как ще стане.Проста математика.
6
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако е възможно авторът - Веселина Йорданова да зададе всички тези въпроси, които са в предишните коментари на министерството на образованието, ще е чудесно да прочетем отговорите!