От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!

Министърът смята, че така младите ще влязат в професията
77
От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!
Снимка: БТА, архив

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в професията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив в коментар на недостига на учители и големия брой педагози в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението. Той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. 

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, а в момента е 1080 лева.

В модерните общества учителската професия е станала по-непривлекателна за младите хора и за да ги мотивираме да се включват в образователната система, ние трябва да предложим не само добро възнаграждение, но политики за квалификация на педагогическите специалисти, за подобряване на работата в училищата, за кариерно развитие и за подбор, посочи министърът, цитиран от БТА.

По думите на министъра през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". По темата той каза, че мерило за адекватността на всяка една образователна система е доколко тя успява да приобщи всяко едно дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И правомощията на учителя трябва да са по-големи. Също и да се предвиди 5 години затвор ефективно, ако някой посегне на учител, дори и да е с чисто съдебно досие. Да не се допуска................... да се издевават в час и да пречат на останалите деца.Но и спрямо знанията на някои учители следва да се увеличат изискванията. също и спрямо педагогическите им способности.
4
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажете кога и с колко ще увеличите заплатите?Все още са крайно унизителни, ама наистина крайно!
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се казва кога ще е следващото увеличение на заплатите и с колко?Защо не се заплаща на екипите по обхват, за които толкова се хвалят, че ще продължи тяхната работа? А бяха казали, че от Януари ще има такова, но няма!Много се говори...... И тези суми за заплати на младши учител не са такива.
2
5
 
37
 
! Отговори
Хахахахахахахахххх! преди 6 години
Стартовите заплати на младшите учители били вече 1080 лв?Хахахахахахахахххххххххххххххххххх, този наистина ни взема за мезе!
1
14
 
37
 
! Отговори
Figur808 преди 6 години
Уважение,Респект, и ПОЖЕЛАНИЯ за стартова заплата на всеки основен учител от 1500 лева. Заслужавате ги.