От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!

Министърът смята, че така младите ще влязат в професията
77
От МОН: Учителската заплата трябва да е над средната!
Снимка: БТА, архив

Учителската заплата трябва да превишава средната за страната, за да мотивираме младите хора да се включат в професията. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в Пловдив в коментар на недостига на учители и големия брой педагози в предпенсионна възраст.

По думите на министъра най-мотивиращият фактор е възнаграждението. Той припомни ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати в неговия 4-годишен мандат. 

Вълчев даде пример, че през миналата година средната брутна заплата за младши учители вече е била 930, а в момента е 1080 лева.

В модерните общества учителската професия е станала по-непривлекателна за младите хора и за да ги мотивираме да се включват в образователната система, ние трябва да предложим не само добро възнаграждение, но политики за квалификация на педагогическите специалисти, за подобряване на работата в училищата, за кариерно развитие и за подбор, посочи министърът, цитиран от БТА.

По думите на министъра през следващите години педагогическата професия ще става много по-отворена към специалисти от другите системи.

В Пловдив министър Вълчев взе участие в Национална конференция на тема: "Ресурсният учител - значим фактор за приобщаващото образование". По темата той каза, че мерило за адекватността на всяка една образователна система е доколко тя успява да приобщи всяко едно дете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
вендуза преди 6 години
продавачката в "Лавка" , трудно завършила средно образование взема дол-горе като млад учител.Разликата в знания и трудност в работата в милиони пъти.Млади учители вас ви чакат и в нормалните държави, там където за акъл сеплаща, ако останете тук ще сте след години с най-ниските пенсии в държавата,тук се цени не акъла, а елементарния труд, преценете овреме какво да правите
64
0
 
0
 
! Отговори
райна княгиня преди 6 години
скоро ще остане тази държава без учители.Вдигнаха заплатите на пазачите на затворите, но на учителите дават по мъничко защото учителите са културни хора и само веднъж са стачкували.Кой е луд да учи пет години, да стане даскал и да има на ден по четири часа с по 30 ученици, да предава уроци, да изпитва.Млади учителипочти няма и няма да има, ще има учители отишли в други държави , така ще е.
63
0
 
3
 
! Отговори
Мунчо преди 6 години
1080 лева средна заплата за младши учител??? Г-н Вълчев- вие сте ЛЪЖЕЦ!
62
0
 
0
 
! Отговори
Прави впечатление. преди 6 години
Честопо фейзбук отварям страници на малки училища, щото и моето е таково. Има в Девинско едно у-ще "Г.М"- там дали се води учебен прцес? Директора ФВ е вечно в чужбина по програми и екскурзии с част от колеги и ученици. Преброих учебните им дни и дните по летища туризъм. Чудя се кога се учи там, и какъв е реалният им успех, каква е файдата от изхарчените пари?
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В смисъл ??? Нима няма много други които заслужават над средната. Обвържете заплатите с резултатите, но наистина с реални резултати, и тогава правете каквото правите.
60
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
3.Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А топ социалните прослойки ще се стремят към запазване на статуквото и ще са против въздигането на учителската гилдия. Сега дори фризьорките са по добре от учителите.4.Учителството е призвание, то не е длъжност, като секретарка например. Децата са безкомпромисни и жестоки дори, към некадърния учител.
59
0
 
1
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
1.Държавното образование е най-справедливата социална дейност. То е за всички.2.Образованието е процес. Всеки процес може да протича при определени условия. Едно от тези условия при образованието е доброто заплащане на учителите. В противен случай имаме псевдо- процес, т.е. псевдо-образование и в резултат започват проблемите. За да има ПРОЦЕС образование, трябват видими индикатори, ЧЕ ОБРАЗОВАНИЕТО ВОДИ ДО БЛАГОПОЛУЧИЕ НА ЛИЧНОСТТА. 3.Страничен фактор. Проблем е, че ще трябва да се промени социалната ерархия в обществото. А топ социалните прослойки ще се стремят към запазване на ста
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърът говори за средна заплата на младши учител,обаче такава длъжност нема от едно известно време.Учител с 9 години прлофесионален опит ще получи 760 лв. основна заплата + 9% /68,40 лв./т.н. клас + 15 лв. за работа с документация =843,40 лв. брутна заплата.Аман от популизъм!!
57
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В една песен се пееше -Не всичко е пари приятелю,не всичко е пари ..... Днес да работиш в училище е огромен стрес.Много "мили и възпитани ученици" и родители с претенции до небесата.Учителят е виновен за всичко.На учителя не се гледа с уважение.Все повече деца нямат мотивация за учебен труд,оставени са на грижите на баби и дядовци.Няма контрол и положението е страшно.Затова колкото и пари да дават тази професия няма да е приоритет сред младите.
56
1
 
3
 
! Отговори
до 52 преди 6 години
Все отнякъде трябва да се почне.
55
0
 
9
 
! Отговори
intgeresno преди 6 години
А земете се разберете двамата.854-730 или 845-655......нещо работата куца.Говорим за стартова заплата.Май някъде финансистите нещо бъркат.И май някои някъде плаче за проверка.Аз съм виждал и двата варианта в София, а сега да видим.
54
2
 
8
 
! Отговори
анономен преди 6 години
Относно въпросното приобщаване - въпросните управляващи гледат единствено да си вържат гащите с един куп ненужна документация,изискваща се от учителите. Но на практика нещата не вървят и по този начин.А учителите вместо да се съсредоточат в преподавателската си дейност,за която почти не им остава време,връзват ***....
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и не само на учителите , а на соц.работници на тези от ХЕИ каква заплата си мислите че имат ,а на онези от БАН и те са със същата ,всички интелектуалци са така -по-добре са само тези които го изкарват като тарикати -народните представители -защо никой не протестира че техните заплати не са замразени а се остойностяват към средната -да ги замразят тъй като замразиха и други доходи .НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЧЕ НЕ ПРОТЕСТИРАМЕ НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ ТРЯБВА
52
1
 
18
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Работих като учител 8 год. , като полицай 23г. и в производствата 1г. / охрана 4г./ и ви споделям моето виждане : Учителите са ВЪРХЪТ на обществото държава ! Когато детето е на три години ,ти вече си "вързано-обвързан" с учителите!!! Те са хуманистите в целия твой живот,но и този на децата ти !!! Представете си ,че сте на мястото на детската учителка с 30 четиригодишни деца в групата !!! Как се справяте с 2 такива ??? А тя или той трябна да ги и УЧИ на какво ли не !!! Та какво е заплатата им !
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само учителската бе умник ,у нас няма стандарт за определяне на заплата съобразно ценза вместо парламента да е някаква клюкарница в която клюкарките получават три средни заплати да вземат да поработят иначе целият народ трябва да получава по три средни -заплати имам предвид ,той получава по три средни пръста
50
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато заплатата на учителите стане над средната и образованието,което дават трябва да е над средното.
49
0
 
8
 
! Отговори
до 45 преди 6 години
Моята брутна е 854 , а нетна 730 . Как се получава това Мммм?
48
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А заплатата на клетите научни работници от БАН, а заплатата на онеправданите асистенти от университетите? Увеличихте учителските заплати, а заплатите на научния елит на нацията , не. Защо? Зщото на България са нужни прости изпълнители, а не мислещи хора с иновативни идеи.Който иска да мисли, да ходи в Германия, Франция или САЩ, но и там ще е второ качество човек, онеправдан и приравняван с българските роми. Нали и ромите са българи по поспорт като докторите и доцентите. Изстрадана истина.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уж имаше увеличение на заплатите ама не за всички. Общината разпределя парите и в някой общини парите за увеличение на заплати решиха да ги пренасочат към селските училища, защото иначе с делегираните бюджети, много училища трябваше да се закрият.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само учители, ами лекари, медицински персонал - всичко бяга от тази държава.